Marko Gvida dolazi u Humsku, ove sezone dosudio pet penala, tražio da se svira i onaj protiv PSŽ-a u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 2min | pon. 16.09.19. | 13:00

U milanskom derbiju isključio igrača, pa mu oprostio crveni karton

Zagreva se atmosfera u Humskoj 1. Ova sedmica je i te kako važna za sve u Partizanu, u četvrtak na Točidersko brdio stiže AZ Alkmar na početku Lige Evrope, a tri dana kasnije na programu je 161. večiti derbi koji značajno može da usmeri tok sezone u Superligi.

Zato je svaki detalj u „sedmici istine“ bitan, pa tako i onaj ko sudi. A UEFA je za glavnog arbitra prvog kola grupne faze Lige Evope odredila Marka Gvidu iz Italije. Reč je o sudiji koji ne spada među najcenjenije na Apeninima, tamošnji mediji nekoliko puta su u prvi plan isticali njegove tendenziozne odluke i odustvo osećaja za igru, a posebno zanimljiva činjenica je da Gvida „voli“ penale. Naime, na pet utakmica koliko je vodio ove sezone u svim takmičenjima dosudio je isto toliko kaznenih udaraca.

Izabrane vesti

U drugom kolu Serije A pokazao je na belu tačku u korist Rome posle igranja rukom Sergeja Milinkovića Savića da bi Aleksandar Kolarov doneo prednost Romi u gradskom derbiju, dvaput je svirao penal za Ferencvaroš u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope protiv Suduve (Mađari oba puta precizni), a listu je zaključio u nedavnom okršaju Engleske i Bugarske u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope, pošto je dvaput startove naših istočnih komšija u šesnaestercu okarakterisao nedozviljenim, posle čega je Hari Kejn pogađao za ubedljivih 4:0 na Vembliju.

U široj javnosti je, između ostalog, ostao upamćen po tome što je u poslednjem Derbiju dela Madonina isključio Andreu Kontija iz Milana zbog starta nad Lautarom Martinezom. Zatim je konsultovao VAR i preinačio odluku dodelivši beku Rosonera samo žuti karton.

Još nešto: u revanšu osmine finala prethodne Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Mančester junajteda bio je pomoćnik u VAR sobi i – kažu Italijani – insistirao kod svog pretpostavljenog Masimilijana Iratija da sugeriše Damiru Skomini pregledanje situacije iz finiša. Usledile su dugotrajne konsultacije i presuda da je Presnel Kimpembe igrao rukom, pa je Markus Rašford sa 11 metara izbacio Svece u jednom od najkontroverznijih mečeva elitnog takmičenaj u sezoni 2018/19.

Podsetimo, u Ligi Evrope sudije nemaju mogunost korišćenja VAR-a, pa će Marko Gvida (38) morati da se osloni samo na instinkt.

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara