(© twitter.com/gracenotelive)
(© twitter.com/gracenotelive)

Matematičari iz Amsterdama: Srbija ne ide na Mundijal, imamo samo 27% šansi

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.03.21. | 17:07

Šta pokazuju brojevi pred početak kvalifikacija za Prvenstvo sveta

Kad smo ispali od Škotske čulo se „nikad više nećemo gledati reprezentaciju“, posle žreba mundijalskih kvalifikacija govorilo se „nemamo šanse“, a kako se bliži početak ciklusa, pogotovo posle imenovanja novog selektora, provejava mišljenje „možemo mi to“.

Skloni katastrofičnim predviđanjima kad ne ide, a euforičnim kad ide, Srbi i uoči početka trke za Katar imaju oprečne stavove o mogućnostima državnog tima. Za razliku od nas, neposrednih svedoka, zanimljivo je kako nas vide stranci, prema njihom procenama imamo 27 odsto šansi da naredne godine budemo na Mundijalu. I, kažu brojevi, nećemo ga videti.

Izabrane vesti

U pitanju je rezultat analize holandske kompanije Grejsnot, specijalizovane za proračune ishoda sportskih događaja na osnovu raznih parametara: plasmana, rasporeda, forme, tradicije, informacija o stanju pojedinaca i ambijenta u ekipama širom planete. Pred početak evropske zone kvalifikacija za Prvensto sveta podaci do kojih su došli analitičari iz Amsterdama pokazali su da će selekcija Dragana Stojkovića Piksija okončati Grupu A na drugom mestu i kroz baraž pokušati da se domogne završnog turnira (21. novembar–12. decembar 2022). Te da će joj se tu put i okončati...

Kvalifikacije za Mundijal, sreda, 20.45: (1,75) Srbija (3,50) Republika Irska (5,10)

Grejsnot nije izbacio kompletan poredak u grupama, baziran uglavnom na matematičkim proračunima, ali se jeste bavio ko bi u Katar prošao kao pobednik grupe, a ko bi se domogao baraža, kao rezervne šanse. Rezulat je u skladu sa pozicijama reprezenatcija na FIFA rang listi, pošto bi, kad bi brojevi odlučivali, direktan plasman na Mundijal obezbedili: Belgija (88 odsto šansi da trijumfuje u grupi), Španija (85%), Francuska (84%), Portugal (82%), Nemačka (77%), Italija (75%), Holandija (74%), Engleska (74%), Danska (68%), Hrvatska (57%).

Na kraju krajeva, to su najbolje plasirane evropske selekcije na poslednjoj FIFA listi, tako da iznenađenja nema.

Što se tiče mesta koja vode u baraž, Grejsnot ističe kojih 12 selekcija će dobiti drugu šansu. Ovde valja napomenuti da se od ovih kvalifikacija primenjuju drugačija pravila u baražu, osim deset drugoplasiranih selekcija iz svake grupe u njemu će učestvovati još dva tima iz Liga nacija (na osnovu plasmana, a da pritom nisu obezbedila direktan prolaz). Kasnije se tih 12 ekipa deli na tri staze, igraju se polufinalni i finalni mečevi baraža (po jednu utakmicu), a pobednici idu u Katar.

Primera radi, ukoliko Francuska, Belgija, Italija i Španija zauzmu jednu od prva dva mesta u kvalifikacionim grupama, Vels i Austrija će imati zagarantovano mesto u baražu, kao sledeće najbolje reprezentacije iz prethodnog ciklusa Lige nacija.

Kompjuteri iz Amsterdama izračunali su da će mesta u baražu biti za: Vels (88 odsto šansi), Češku (83%), Austriju (79%), Mađarsku (56%), Srbiju (48%), Švajcarsku (47%), Švedsku (46%), Poljsku (42%), Ukrajinu (39%), Poljsku (35%), Rumuniju (32%) i Rusiju (30%).

Ako je verovati Grejsnotu, poslednji filter će proći Vels, Austrija i Švajcarska i tako se pridružiti pobednicima grupa. Što znači da za Srbiju u Kataru neće biti mesta. U stvari, naše šanse procenjuju se na samo 27%. Bolje se kotiraju Poljska (32%), Rusija (31%), Švedska i Češka (po 28%), a lošije Ukrajina (26%), Turska (25%), Norveška i Mađarska (po 21%)...

Iz holandske firme napominju da je proračun baziran na osnovu milion simulacija i da su šanse za grešku izuzetno male. Jedino što fudbal nikad nije bio, niti će biti, matematika. Lopta nekad ode tamo gde niko ne očekuje. Škotsku je preko favorizovane Srbije poslala na Prvenstvo Evrope, zašto ne bi Orlove uzdigla iznad Portugala?


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijekvalifikacije za prvenstvo svetaKvalifikacije za SP 2022.Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara