Foto: (Reuters)
Foto: (Reuters)

Matićevi Konjanici jurišaju na ekipu koja ih nikada nije pobedila

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.12.20. | 10:23

Kvota na pobedu Karabaga protiv Zire najveća na Svetu, čak 1,55!

Kada se baci pogled na stanje na tabeli u šampionatu Azerbejdžana, duel između drugoplasiranog Karabaga i najbližeg mu pratioca Zire (isti broj bodova, 20), prvi u okviru 13. runde deluje kao derbi, međutim uzimajući u obzir činjenicu da Zira nikada nije pobedila sedmostrukog uzastopnog šampiona države, tri boda Konjanika nameću se kao jedini logičan ishod.

Posle dva vezana prvenstvena remija domaćin ima nameru da trijumfom preskoči Nefči od kojeg ima utakmicu manje, a zaostaje samo bod. Ekipa u azerbejdžanskim okvirima legendarnog Gurbana Gurbanova nije pobedila punih mesec dana, jer je prethodno uz pomenuta dva nerešena ishoda, gubila u Ligi Evrope od Sivasa i službenim rezultatom od Viljareala, odnosno osvojila bod protiv Makabija iz Tel Aviva. Na evropskoj sceni Karaba je delovao poprilično inferiorno završivši nastup u grupi kao fenjeraš, ali sada je spreman da ponovo demonstrira dominaciju u domaćem prvenstvu. A Zira je upravo rival za tako nešto.

Izabrane vesti

Brojke ne lažu. U dvadeset navrata ove dve ekipe su odmeravala snage, šest puta nije bilo pobednika, a svi ostali dueli pripali su apsolutnom fudbalskom vladaru Azerbejdžana. Umeo je Karabag u poslednje dve godine da bude poprilično nemilosrdan prema Ziri i dva puta joj je punio mrežu sa po šest lopti, bez ijednog priljenog gola. Međutim, u tom periodu, pala su i dva remija bez golova i to je ishod koji bi Orlovi bez razmišljanja potpisali uoči današnjeg susreta, iako je protivnik vezao pet mečeva bez pobede.

Mogli bismo u startnih 11 Karabaga da vidimo mlađeg brata Nemanje Matića, Uroša koji je poslednju utakmicu odigrao pre tačno tri nedelje protiv Makabija u Ligi Evrope. Srpski vezista je bio strelac u porazu od Sivasa, ali još uvek čeka na premijerni gol u domaćem prvenstvu. Za sada može da se podiči sa devet nastpa i dve asistencije.

Koliko je Matićev tim dominantan u Azerbejdžanu, iako pozicija na tabeli nije izraziti indikator, svedoči gol razlika jer su Konjanici u isto vreme i najbolji napad i najčvršća odbrana lige. Sa brojkom od osam primljenih, jedini su jednocifreni tim u tom segmentu, a čak 28 puta su bili nerešiva enigma za odbrane rivala. Poređenja radi, nijedan tim u zemlji nije postigao više od 15. Ogromnu pretnju po gol gostiju predstavljaće hrvatski internacionalac Filip Ozobić, momak koji je prošao sve mlađe selekcije državnog tima i upisao čak dva nastupa za A selekciju. Sa sedam pogodaka najbolji je strelac Karabaga i na vrhu liste beži mu samo Nefčijev Namik Alasgarov sa pogotkom više.

Sve ukazuje na to da su Zirine šanse za preživljavanje minimalne, iako u poslednjih šest utakmica ne zna za poraz.

 AZERBEJDŽANSKA LIGA, 13. KOLO

Četvrtak

13.00: (1,50) Karabag (3,90) Zira (6,25)

13.00: (3,45) Sabail (3,20) Gabala (2,10)

13.00: (2,75) Sumkait (2,90) Sabah (2,70)

15.00: (1,82) Nefči (3,35) Kešla (4,30)



tagovi

ZiraUroš MatićKarabag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara