©Starsport
©Starsport

Mijailović štoper VS Mijailović defanzivni vezni: Može li sigurna odluka da postane potencijalna dilema Baraka Bahara?

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.08.23. | 10:07

Zvezdin đak postao pravi osigurač filozofije i sistema izraelskog stručnjaka

Povreda Mirka Ivanića prouzrokovala je pomeranja u timu i rokade u sastavu Baraka Bahara. Tako je u samu navalu gurnut Vladimir Lučić, poziciju niže otišao Žan FIlip Kraso, Marko Stamenić je zaigrao ofanzivnije, dok se iz poslednje linije na poziciju defanzivnog vratio Srđan Mijailović. Nema dileme da je kod momka iz Požege povratak na prirodnu poziciju doneo više nego pozitivan efekat, mada je posle njegovih partija na početku sezone delovalo kao da ceo život igra štopera. Miran na lopti, racionalan u odlukama, uvek besprekorno postavljen na terenu.

Upravo iz tih razloga Bahar je Mijailovića i projektovao kao deo defanzivne štoperske trojke, ali se u meču sa Napretkom i te kako moglo videti da je Zvezdinom đaku prijala trenutna prekomanda u manevar. Definitivno se radi o igraču koji savršeno usvaja zahteve izraelskog stručnjaka. Bio je u perfektnoj komunikaciji sa ostatkom tima prilikom presinga na protivničkoj polovini, uvek blizu linija i što je najvažnije bilo – uvek blizu lopte. Tokom nepunih sat vremena na terenu držao je koncentraciju na maksimumu, uložio ogroman trud, delovalo je kao da ništa na terenu ne može da mu promakne.

Izabrane vesti

Upravo za taj odnos prema igri i obavezama vratilo mu se u 37. minutu, kada je postigao svoj prvenac u zvaničnim utakmicama, na jubilarnom 100. meču crveno-belom dresu. Šta Zvezdina publika upravo misli o tom njegovom odnosu i partijama koje pruža na terenu pokazao je i gromoglasan aplauz prilikom izlaska sa terena.

"Od prvog treninga sam video da je raznovrstan igrač. Vrlo dobro može da odgovori, kako na mesto u veznom redu, tako i na poziciji štopera. Veoma sam srećan što u svojim redovima imam igrača kao što je on”, rekao je Barak Bahar nakon meča sa Napretkom.

Činjenica je da Bahar Mijailovića vidi kao startnog štopera u saradnji sa Degenekom i Dragovićem, kao i da bi Crvena zvezda do kraja prelaznog roka najpre mogla da se pojača na poziciji upravo defanzivnog veziste. Ipak, crveno-beli nemaju previše razloga za žurbu, s obzirom da sve linije deluju dobro pokrivene, a ekipa upravo protiv Kruševljana jasno pokazala poseduje sposobnost transformacije.

Bahar je u sinoćnjem meču napravio zanimljivu kombinaciju ofanzivnih veznih igrača, s obzirom da su se na tim mestima pronašli Marko Stamenić i polivalentni Žan Filip Kraso. Pored poveđenog Ivanića, iz startne postave je ispao i Kings Kangva, koji kao da ima određenih problema sa usvajanjem sistema i filozofije izarelskog trenera, što bi možda moglo da ga košta važne uloge koja mu je bila namenjena na početku leta.

Eventualna Mijailovićeva prekomanda u vezni red značila bi i izmenu štoperske trojke. U tom slučaju, centralni deo defanzivne linije činio bi kapiten Aleksandar Dragović, dok bi mesto levog štopera, baš kao i protiv Napretka zauzeo Milan Rodić. Bahar je baš kao i u Mijailovićevom slučaju spoznao kvalitete dugogodišnjeg levog beka crveno-belih za transformaciju u poslednju liniju. Rodić ima sposobnost iznošenja lopte na protivničku polovinu i kvalitetan prvi pas, dominantan je i u skoku, tako da bi uz dodatno uigravanje mogao da konkuriše za mesto u startnoj postavi.

Za Baraka Bahara je najvažnije da ima veliku mogućnost izbora, kao i da u službu čitavog tima stavi što veći broj igrača. Otvaranje konkurencije za pojedinačna mesta u timu je i najbolji način da se održe borbenost i motivacija, kako na samom terenu, tako i na treninzima, pa je više nego jasno da će Izraelac s vremena na vreme svesno praviti rokade koje bi u prvi plan stavljale igrače sa nešto manjom minutažom. Ipak, okosnica se neće previše menjati, jer je podjednako važno i da ekipa dostigne maksimalan nivo forme pred sam start takmičenja u Ligi šampiona.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara