Miloš Milojević o novim snagama: Azarov dolazi iz drugačije metodologije, Mituljikić mora da bude brutalniji

Vreme čitanja: 5min | pon. 01.05.23. | 10:22

„Ne sviđa mi se kada igramo Havaji fudbal“, poručio trener crveno-belih

Pekle su oči navijače Crvene zvezde nekoliko puta ovog proleća, usled rutinskog odrađivanja posla njihovih miljenika i igre na ivici motivisanosti. Šestostruki uzastopni šampion Srbije je sličnu sliku poslao i na 170. večitom derbiju, ali je Miloš Milojević brojnim rotacijama protiv Čukaričkog učinio da Zvezda deluje kao tim sa mnogo boljim metabolizom.

Pokazao je Kings Kangva da bi u dogledno vreme mogao da iz zone komfora izbaci Gelora Kangu, Spajić je imao odličan povratnički debi, bekovi su u ofanzivi bili ozbiljan adut Miloša Milojevića. Posebno Gruzin Azarov koji već duže vreme pokazuje napredak, posebno u ofanzivnom aspektu.

Izabrane vesti

Bivši član Dinama iz Batumija je upisao asistenciju, ponavljao se na levoj strani i pokazao da bi mogao da bude dobra opklada sportskog sektora crveno-belih. Posebno, ako u budućnosti treneri budu znali da sakriju njegove očigledne mane kada je reč o sirovoj snazi.

„Naš cilj je da svakog igrača podignemo na viši nivo kako bi pokazao dobre strane. Azarov ih svakako ima. u smo i da sakrijemo slabije aribute. Sve je bolji i bolji. Zna i on šta mu nedostaje, uporno radi na tome i zato mu se vraća na uakmicama. Ima dobru kombinatoriku, čita igru, vidi se da dolazi iz drugačije metodologije. Nažalost. Ta njihova metodologija je kompletnija nego naša, to moram da priznam. Azarov, Mitrović i Ivanić su dobro sarađivali. Ima on nedostatke, želim da budem pozitivan. Sa druge strane i Nikolić može mnogo da napreduje“, poručio je u razogovoru sa trojicom novinara Miloš Milojević posle duela sa Čukaričkim.

Kada govore i o Jegoru Prucevu na Marakani često upotrebljavaju termin koji je pomenuo Miloš Milojević – drugačija metodologija. Malo čudno obzirom na veliku migraciju srpskih talenata u velike evropske klubove.

„Ne znam šta oni rade, niti kažem da imaju bolju metodologiju od srpske, ali ako pogledate igrače koje imaju. Hvataju neke zahteve pozicionog fudbala koje kod nas malo igrača hvata. Govorimo o Azarovu, zatim i zadnjem veznom iz reprezentacije Gruzije. Mi imamo najbolju omladinsku školu u zemlji, mnogo igrača je prodato odavde, ali da bismo napravili top igrače i reprezentativce, postoji neki metodološki proces. Fudbal se razvija, morate da se menjate. Kao da neke nerazvijene zemlje bolje rade, da su željni učenja. Mi smo nekako poznati po statičkom mozgu, to nije dobro za srpski fudbal. Ne kritikujem nikog, samo kao trener Zvezde imam obavezu da to kažem“.

Pokušao je da objasni.

„Ovo je turbulentno područje, Balkan. I u kadetima ako izgubite tri utakmice na udaru ste, bez obzira da li u Zvezdi ili Čukaričkom. Da bi postojao neki sistem, mora da ima kontinuieta i vere. Mnogo puta vreme rezultata i rada se ne poklope, nekada se poklope“. 

Dan zadovoljstva na Marakani upotpunio je sjajan pogodak povratnika Uroša Spajića. Bolje za navijače Crvene zvezde gotovo da nije moglo. Mada je sve moglo da izgleda još lepše da je supertalentovani Nikola Mituljikić pogodio petom iz dore situacije. Mladi vezista koristi minute u polju, ali je na mečevima protiv Spartaka, TSC-a, Radničkog i Čukaričkog propustio četiri kolosalne šanse.

 „Mene raduje da Nikola Mituljikić dolazi u te pozicije. To znači da ima kvalitet da prepoznaje situacije. Da bi posztiao te golove mora da igra i radi više. Ako shvati to na taj način, a ne kao razočaranje, mislim da će postizati golove. Izuzetno talentovan igrač, koji mora što pre da shvati da je biti talentovan samo jedna stvar. Biti kompatitivan igrač koji Zvezdi donosi bodove i golove sa te pozicije je nešto drugo. Mora da bude brutalniji“.

Iako je na papiru igrala sa podmlađenim timom, Crvena zvezda je protiv Čukaričkog, za razliku od derbija, delovala poletno. Reklo bi se da je motivacija bila na mnogo višoj tački. Do te mere da su navijači sigurni da bi Humska ostala pokorena da su dugogodišnji nosioci ostali na klupi.

„Sada kad pogledam energetski staus i želju, verovatno bih izveo ovaj tim. Protiv Čukaričkog smo izgledali bolje, ulazili u više zahteva, držali dobre distance osim osam do 12 minuta. Lako je sada posle uakmice, treba biti pametan pre. Plan je bio da odigramo sa najjačeom ekipom u derbiju. Da smo postigli gol, čak i Partizan, verujem da bi bila bolja utakmica. Ovako je bila u domenu duplo golo. Jesmo imali kontrolu u prvom poluvremenu, falilo je malo srasti, završnice, da se dolazi sa više igrača u boks. Ne želim da skidam odgovornost sa sebe, tražili smo nešto. U jednom periodu smo dobili, u jednom nismo. To je proces, potrebno je vreme, igrači sa kojima raspolažete, dodatna selekcija“.

"NEKI IGRAČI SU OSTVARENI, A JA SAM KAO TRENER JOŠ U PIONIRIMA"

Već mesecima se postavlja pitanje kako će Miloš Milojević rešiti pitanje motivacije do kraja sezone. Mada je Kup motiv.

„Nije lako, ali ne bih se menjao ni sa jednim kolegom u ligi. Imam najbolje igrače i najbolje uslove za rad. Imao sam prednost koju mi je Dejan Stanković ostavio, ne bih sebe sažaljevao. Nije lako, perfekcionista sam i vrlo zahtevan. Uvek tražim više, nismo svi igrači i ja na istom stepenu karijere. Neki su pri kraju, jako ostvareni, dok sam ja u pionirskim selekcijama. Ima mimoilaženja u nekim ambicijama, ali za sada dobro guramo. Gura Borjan kao kapiten, tu su mi i saradnici. Moramo da se stegnemo do kraja, imamo i kup“.

Još malo o utakmici protiv Čukaričkog.

„Prvo poluvreme jako dobro, nagrađeni smo za zahteve koje smo ispoštovali. Nagrađeni smo prvim golom, povratna lopta, napadanje prostora, dolazak sa više igrača u boks što stalno tražimo, a nekada ne dobijamo. Imali smo mnogo dobrih situacija da postignemo golove, kada svi igrači uđu u zahtev mnogo je lakše. Imali smo samo mali pad, nije mi se to svidelo. Ja to zovem Havaji fudbal, gde su pet igrača gore i pet dole. Stalno loša tranzicija. Momci koji su ušli su doneli energiju, bili su sveži, videlo se da im fali malo takmičarskog ritma i dodira na lopti“.


tagovi

Miloš MilojevićIrakli AzaroviNikola Mituljikić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara