Mino Rajola (©AFP)
Mino Rajola (©AFP)

Mino Rajola o finansijskim ograničenjima u fudbalu: Stavite granicu na Benksija, Da Vinčija i Rembranta

Vreme čitanja: 2min | čet. 26.11.20. | 18:50

Fudbalski agent protiv seleri kepa

Seleri kep (salary cap) je normalna stvar u NBA ligi i čini se da zaista služi svrsi.

On funkcioniše tako što se postavi određena granica do koje klubovi mogu da izdvoje novac za plate igrača, sve preko određene granice (ove sezone je ona recimo oko 109.000.000 dolara u NBA) plaća se sa takozvanim porezom na luksuz.

Izabrane vesti

Brojni timovi su probili granicu i u najjačoj ligi sveta kako bi napravili što bolju ekipu, ali niko jednostavno ne može da priušti sebi da ode previše i predugo preko seleri kepa.

Često se o takvoj promeni pisalo i u kontekstu evropskog fudbala, razlozi su brojni. Na Starom kontinentu se ulaže puno novca u najvažniju sporednu stvar na svetu, a pojedini klubovi zahvaljujući svojim bogatim vlasnicima sebi mogu da priušte sam krem evropskog fudbala i da se tako odlepe od finansijski imućnijih.

U evropskom fudbalu postoji Finansijski Fer Plej, ali kada pogledamo kako su se sa FFP ograničenjima "snašli" klubovi poput Mančester sitija i Pari Sen Žermena, postaje jasno da je promena neophodna.

Da li je to seleri kep, videćemo, FIFA će doneti odluku, a čini se i da bi fudbalski agenti mogli da budu zaista pogođeni uvođenjem ovakvog ograničenja.



O tome je govorio i Mino Rajola, jedan od najpoznatijih agenata na svetu, koji se stara o karijerama igrača poput Zlatana Ibrahimovića, Pola Pogbe i Đanluiđija Donarume.

Italijan je na Svetskom fudbalskom samitu govorio o ovoj ideji

"Kada FIFA bude odlučila da uvede seleri kep, to će značiti da klubovi više neće moći sami da donose odluke. Neki timovi imaju deonice na berzi, tako da FIFA ne može da im kaže kako da posluju. Jasno je da transfer pijaca ne funkcioniše kako iz FIFA žele, jer igrači mogu da donose svoje odluke, oni su sredstva u ovom sportu. Ako bi stavili seleri kep na igrače, onda bi to trebalo uraditi za sve. Staviti granicu na transfere, na direktore i njihove plate. Real Madrid i Barselona zarade milione, da li to znači da treba da stave ograničenja na cene karata? U tom slučaju, stavite seleri kep za glumce, za novinare, za umetnike. Da li bi ste stavili seleri kep na Benksija, Leonarda Da Vinčija ili Rembranta? Kako možete da stavite granicu na talenat. Živimo u kapitalističkom svetu, ali Đani Infantino želi da postanemo Severna Koreja. Nemam nikakav problem sa Severnom Korejom, ali on može da ide da živi tamo, a ne ja", izjavio je Mino Rajola.



tagovi

Mino Rajola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara