Igrači Partizana posle meča na Banovom brdu (© MN Press)
Igrači Partizana posle meča na Banovom brdu (© MN Press)

Najbolji Partizan u poslednjih deset godina: Nekad bilo dovoljno za titulu, sad samo za drugo mesto

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.04.22. | 09:37

Stanojević nadmašio samog sebe i sve prethodnike između dva mandata

Ironija života je da je Saša Ilić kao klupska ikona usporio Partizan na putu ka cilju, a ironija sudbine da crno-beli igraju, rezultatski, najbolji fudbal u poslednjih deset godina i opet im to nije dovoljno za prvo mesto. Možda na kraju hoće, ali je posle remija na Banovom brdu misija napada na titulu postala još komplikovanija.

Optimisti će reći da se suštinski ništa nije promenilo, za svrgavanje Crvene zvezde sa trona potrebno je savladati večitog rivala u predstojećem derbiju na stadionu „Rajko Mitić“, potom dobiti preostalih šest mečeva u plej-ofu. Pesimisti znaju koliko je bolno nedeljnih 0:0 sa Čukaričkim, posle još jednog prolećnog kiksa – isto je bilo u Humskoj protiv Napretka prošlog meseca – otežana priprema najznačanije utakmice na domaćoj sceni. Naročito u psihološkom smislu. I da su iskoristili neku od velikih šansi pred mladim Novakom Mićovićem morali bi crno-beli da napadnu u komšiliku za pet dana. Jedina je razlika što govor tela fudbalera i članova stručnog štaba jasno ukazuje koliko im je teško palo što nisu slavili.

Izabrane vesti

Ništa dramatično. Nekad ne može da se pobedi, pogotovo ne protiv trećeplasiranog tima na tabeli. Ovdašnja javnosti morala bi da nauči kako je to prirodna pojava, da sport trpi i kikseve, kao što je jesenas bio Zvezdin protiv Radnika i da je, kako je sam Aleksandar Stanojević govorio, nemoguće pobediti sve. To je jedna strana medalje. Druga je u saznanju da je Partizan visoko podigao lestvicu očekivanja u odnosu na ranije sezone da je razumljivo što deo navijača ishod poslednjeg meča nedeljnog programa 30. kola smatra kiksom. Pogotovo u situaciji kad su večiti napeti kao strune i svaki pogrešni korak može da bude poguban.

Teško je pobediti, ali važno mi je da smo što duže u konkurenciji sa Zvezdom. Ranije je bilo praksa da smo već u prvom delu otpadali iz trke. Nije lako boriti se sa svim stvarima, protiv Zvezde koja je dobra ekipa, ali i protiv institucije koja radi sve da pobedi. Mi smo klub koji želi da pobedi svaku utakmicu. Potrebno je da navijači prepoznaju situaciju i da nas podrže. Nije lako, pričam o činjenicama - da li je bio crveni karton, da li je bio penal u prethodnom kolu...“, usmerio je pažnju trener Aleksandar Stanojević ne samo na fudbalske detalje, akcentujući start Kovačevića nad Rikardom koji je moga da bude isključenje štopera Čukaričkog.

 Šansa Rikarda iz završnice susreta sa Čukaričkim (© MN Press) Šansa Rikarda iz završnice susreta sa Čukaričkim (© MN Press)

Njegova ekipa je uradila nešto što nije nijedna u poslednjoj decenij. Osvojila je najviše bodova u prvih 30 kola šampionata. A opet nije na liderskoj poziciji i to je činjenica koja deluje frustrirajuće za sve u Humskoj.

Nismo mi baš takva ekipa da pobedimo sve utakmice. Možemo da trijumfujemo u 25, ali ne u svih 30, nismo baš toliko dobri, posebno ukoliko ima saplitanja. Nije bilo tako na početku sezone, ali je nastupilo čuveno proleće. Dajemo svi maksimum, živimo za ovaj klub i bićemo sportska priča do kraja. Nije lako boriti se sa ovako moćnom Zvezdom na svim nivoima, od igračkog kadra do podrške na svim nivoima“, vidljivo je bilo nezadovoljstvo Aleksandra Stanojevića posle meča sa ekipom Saše Ilića.

Osnovni deo prvenstva Partizan je okončao učinkom od 25 slavlja, četiri remija i jednog poraza. To mu je donelo 79 bodova. Takav bilans je najbolju u poslednjih deset godina, koliko je prošlo otkako je baš Stanojević, posle sukoba sa Draganom Đurićem, ostavio deset poena viška Avramu Grantu, a ovaj priveo posao kraju (80 bodova posle 30. kola, tada bez plej-ofa). Na ovom preseku sezone sadašnji učinak je bolji od lanjskog (74), nadmašeno je čak ostvarenje iz vremena kad je Marko Nikolić tokom takmičarske 2016/17 osvojio prethodni naslov za Partizan (73) i(li) onog kad je podignut poslednji šampionski pehar u periodu šestogodišnje dominacije (73 zbirno skupili Vladimir Vermezović i Vuk Rašović).

Po 71 bod crno-beli su posle 30. kola imali na kraju sezone 2013/14 kad su se sve vreme trkali sa Crvenom zvezdom i završili drugi (Vuk Rašović i Marko Nikolić) i na kraju ciklusa 2014/15, kad su osvojili titulu u poslednjoj sezoni pre uvođenja plej-ofa (Marko Nikolić i Zoran Milinković). Znatno skromniji učinak pre početka plej-ofa, ostvarile su ekipe predvođene Miroslavom Đukićem (65 bodova u sezoni 2017/18), Zoranom Mirkovićem i Savom Miloševićem (54, 2018/19) i samim Miloševićem (64, 2019/20).

Stanojević ih je sve nadmašio zato što je od svih prethodnika zabeležio najviše pobeda (25). Opet, to može da se ispostavi kao malo. Aktuelni trener je nadmašio i sam sebe po broju bodova skupljenih do ove faze šampionata. U prethodnom, započetom trenerom rukom Sava Miloševića, zaustavio se na „koti 74“, a u prvom mandatu, kad je nasledio Gorana Stevanovića brojao do 78 u 30 kola, da bi u prvoj celoj sezoni stigao do 76. Tad je bilo dovoljno za tron. Sad nije. Kako kažu na crno-beloj strani Topčiderskog brda, zato što se ambijent u srpskom fudbalu promenio.

UČINAK PARTIZANA POSLE 30. KOLA

Sezona 2021/22 (79 bodova)

Sezona 2020/21 (74)

Sezona 2019/20 (64)

Sezona 2018/19 (54)

Sezona 2017/18 (65)

Sezona 2016/17 (73)

Sezona 2015/16 (54)

Sezona 2014/15 (71)

Sezona 2013/14 (71)

Sezona 2012/13 (73)

Sezona 2011/12 (80)

Sezona 2010/11 (76)

Sezona 2009/10 (78)

Sezona 2008/09 (80)

Sezona 2007/08 (80)

Sezona 2006/07 (54)


tagovi

FK PartizanSuperligaAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara