©Star Sport
©Star Sport

Napredak prekinuo sjajni niz Čukaričkog - 21 utakmicu u kojima je tresao mrežu

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.11.22. | 16:16

Ofanziva Brđana od Napretka do Napretka - posle nule na Brdu na zatvaranju prošle sezone do jučerašnjeg susreta, u kojem su Čarapani prekinuli dugi niz efikasnosti gostiju koji traje od maja i prvog meča u sezoni - 0:0

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Dospeo je letos srpski klupski fudbal do 11. pozicije u Evropi, obezbedivši sebi naredne sezone još jedno mesto u kvalifikacijama UEFA takmičenja. Podigao je taj podvig ambicije mnogim superligašima, a negde prema očekivanju, u jačanje igračkog kadra najviše su uložili Čukarički, koji je godinama unazad skoro standardni predstavnik Srbije u evropskom fudbalu, Vojvodina, pa i TSC. Pogled na tabelu, pred sam kraj jesenjeg dela polusezone, dovoljno govori o tome, jer sva tri kluba, pred početak runde Mozzart Bet Super lige, zauzimaju jedno od pet mesta na tabeli. Za razliku od dosadašnjih sezona, treće mesto na kraju nove donosi siguran plasman makar u grupu Lige konferencije. Namirisao je klub sa Banovog brda šansu da se ponovo obre na poziciji koju je ugrabio u maju i stiglo je u Čukarički ovog leta nekoliko izvanrednih pojačanja. Beogradski klub je, pre svega, unapredio igru u ofanzivi. Otkrio je Čukarički "zlatnog" špica u Badamosiju, koji je stigao pravo iz belgijske lige i danas se nalazi među četiri najbolja strelca šampionata, sa svega dva gola manje od lidera Rikarda (Partizan), vratio u naš fudbal Đorđa Ivanovića i Luku Adžića, poznata imena na srpskoj fudbalskoj sceni, uspeo da Zvezdu privoli da Vladimir Lučić karijeru nastavi da gradi na Brdu, u svoje redove ponovo doveo brzog Ovusua...

Izabrane vesti

Pored poraza na premijeri kod kuće protiv TSC-a (4:1), započeo je Čukarički neverovatan niz na otvaranju Mozzart Bet Super lige. Od jula do novembra, na ukupno dvadeset i jednom meču beogradski klub je tresao mrežu rivala, svrstavajući u ukupni zbir i evropske i kup utakmicu. Slast pogotka osetio je tim sa Brda u obe utakmice protiv Tventea, protiv TSC -a, Vojvodine, Partizana... Onda je u Kruševcu Napretkova defanziva prekinula tu sjajnu seriju (0:0). Zanimljivo, seriju koju je Čukarički započeo upravo nakon meča protiv Napretka, u poslednjem kolu prošle sezone (0:0).

Zaustavio je potpuno kapiten Kruševljana, Dejan Kerkez, oštricu napada Brđana, Badamosija, koji praktično kroz ceo susret nije mogao doći ni do jedne upotrebljave lopte. Hitronogi Ovusu nije imao uobičajene prodore pored Vukajlovića, jedino su Ivanović i Lučić stvarali opasnost domaćinu. No, u drugom delu igre Dušan Đorđević je učvrstio odbranu i gosti, za 45 minuta, nisu došli ni do jedne ozbiljne pretnje. Nastavili su Putinčanin i Krstić u dobrom bloku u vezi da skraćuju prostor za manevar protivniku, a iza njih sve su "čistili" Kerkez i Đeković.

Koliko stabilni u defanzivi, zaustavivši time Čuku na četiri boda od trećeplasiranog TSC - a, toliko nemaštoviti u napadu bili su Čarapani u sinoćnom okršaju, jer pored par većih pretnji posle kornera, nisu povezali nijednu opasnu, a smislenu akciju. Ponavlja se Napretku taj scenirao ove jeseni, a, da ne bi postao hroničan u sezoni, moraće Dušan Đorđević ponovo da dobro zasuče rukave tokom zime, s obzirom da će tada po prvi put proći pripreme s kompletnim timom, ali i ne bude blag prema onima za koje bude smatrao da nisu kadri za superligaški nivo. Napretku je bez sumnje potrebna sveža krv i meč u Ivanjici će za neke biti poslednja šansa da se dokažu šefu struke, u utakmici jednako bitnoj za njih i za klub.

Gledavši timove sa vrha tabele, TSC, Čukarički, Voždovac, sve njih krasi kontinuitet, a da bi Napredak dogurao do tog nivoa moraće, baš kako Đorđević stalno napominje, da raste iz dana u dan, iz meseca u mesec, ali sa snagama spremnim da se uhvate u koštac sa najjačim izazovima. Mnogo toga je do rada, ali puno toga i u izborima. Možda u zimskim Napredak bira i ambicije u novoj sezoni.

Ako bi nešto trebalo da zadrže i probaju da usavrše pod Bagdalom, to su odbrambeni zadaci. Napredak je primio najmanje golova u celoj drugoj polovini tabele (19), u proseku nešto više od gola po meču. Na osam od osamnaest utakmica Kruševljani nisu dozvolili protivniku da trese mrežu. Cela statistika bila bi neuporedivo bolja da se Čarapanima nije desilo pomračenje protiv Javora (2:4), u jednom od svega dva meča kod kuće u kojima i ove sezone odlični Petrić nije vadio loptu iz gola.

Imaće poseban motiv Napretkova defanziva u novom susretu protiv Javora u poslednjem kolu jeseni, a u Kruševcu se nadaju da će podsećanje na prethodni duel provocirati i napad, koji je već četiri meča neefikasan, u pojedinim trenucima tih 360 minuta gotovo letargičan.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 18. KOLO

Petak

Mladost GAT - Voždovac 1:2 (0:1)

/Maksimović 61 – Pantović 39, 85pen/

Novi Pazar - Javor 3:1 (0:1)

/Majdevac 53, 85, Joksimović 55 - Pešukić 22ag/

Napredak - Čukarički 0:0

Subota

Radnički 1923 - Radnik 1:0 (1:0)

/Tomić 32/

16.00: (2,15) Radnički Niš (3,35) Kolubara (3,50)

18.00: (3,30) Spartak Subotica (3,25) Vojvodina (2,25)

Nedelja

15.30: (1,12) Crvena zvezda (10,0) Mladost Lučani (17,0)

19.30: (5,10) TSC (3,50) Partizan (1,75)



tagovi

Dejan KerkezDušan Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara