(©Starsport)
(©Starsport)

Natho: Zvezda ima širinu sastava kakva nije viđena u Srbiji, uložen je ogroman novac, ali nije išlo kako je Barak želeo

Vreme čitanja: 6min | ned. 24.12.23. | 16:16

"Borićemo se za titulu i ako budemo imali 0,1 odsto šansi da je osvojimo", poručuje as Partizana

Beogradski večiti derbi, 171. po redu, prvi put je išao u direktnom tv prenosu na televizijama u Izraelu. Ništa čudno, pošto je dres Partizana nosio Bibars Natho, nekadašnji kapiten reprezentacije Izraela, dok su u taboru Zvezde bili trener Barak Bahar i njegovi pomoćnici, a na golu Omri Glazer.

Partizan je pobedio sa 2:1, Natho je dao gol iz penala i odahnuo što je napokon neko u Izraelu mogao to da vidi.

Izabrane vesti

„Nažalost, posle četiri godine koliko sam ovde, tek sada se neko setio da prenosi derbi. Nadam se da će nastaviti i nakon što je Bahar otišao. Da može familija najzad da vidi gde igram. Žao mi je Baraka i njegovih saradnika, na stranu sportsko rivalstvo, to su ljudi koje jako cenim i poštujem, privatno i profesionalno. Žao mi je kako je ispalo, ali verujem da će biti bolje u narednom klubu“, pričao je Natho u velikom intervjuu za izraelski Harec.

Trijumf na večitim rivalom čini Natha srećnim na kraju jeseni.

Pobeda u derbiju je uvek lepa stvar, uz nju smo završili prvi deo sezone na prvom mestu, tako da je sve samo pozitivno“.

Vatren derbi, sa mnogo baklji i prekidom meča, konstatuju Izraelci.

U sredu je još bilo i mirno, obično su utakmice još vrelije. Naši navijači nisu došli na meč i to je uticalo na atmosferu. Ali, baklje nisu iznenađenje, sudija je prekinuo utakmicu na tri minuta i posle toga smo nastavili. Obično ako se ne desi nešto baš krupno, ni ne obraća se velika pažnja. Naši ultrasi? Saopštili su na početku sezone da neće dolaziti na utakmice kod kuće dok ova uprava ne napusti klub“.

Naravno, ono što medije u Izraelu najviše zanima je otkaz Baraku Baharu. Kažu, on i njegov tim saradnika nije se dobro proveo u Zvezdi.

Da, nisu dobro prošli, nije išlo onako kako je Barak zamislio. Srpski fudbal nije tako jednostavan, morate da uzmete u obzir razne faktore oko njega. Postoje stvari o kojima ne mogu da pričam, jer ne želim da budem kažnjen. Ali, ovde se ne radi samo o fudbalu i zato mislim da Barak nije mogao da se adaptira na situaciju“.

Smatra Natho da Bahar nije pogodio momenat sa dolaskom u Zvezdu.

„Siguran sam da je došao u manje dobrom momentu i da su ga pustili da radi, da bi sve došlo na svoje mesto. U domaćoj ligi je bilo nemoguće da podigne lestvicu još više, dok u Evropi žreb je bio takav da nije bilo realno da prođu dalje“.

Ispalo je na kraju da mu je Natho potpisao otkaz. Naslućivalo se pre derbija da će Bahar otići ako ne pobedi.

„Nisam se time opterećivao, jer uvek kruže neke glasine. Čak su i izraelski mediji dosta o tome pisali. Znao sam da u Zvezdi nisu zadovoljni celom situacijom, jer je u pitanju tim koji dve godine nije izgubio utakmicu u ligi. I odjednom su doživeli nekoliko poraza u prvenstvu, dok u Ligi šampiona nisu dobro prošli“.

Zvezda je na pripremama izgledala impresivno, delovalo je da se Partizanu ponovo crno piše.

„Nama nije moglo da bude gore od onog što nam se desilo pre dve sezone, što nije bilo normalno. Osvojili smo 98 bodova i nismo osvojili titulu. Oni su odlično otvorili sezonu, ali znao sam da može da bude problema kada dođe krizni period. Imaju širinu sastava kakav nije viđen nikada u Srbiji, uložili su enorman novac. Sve to, zajedno sa serijom pobeda tokom priprema, dovelo je do neverovatnog nivoa očekivanja čak i u Ligi šampiona, gde nije bilo realno da se prođe pored Mančester sitija i Lajpciga“.

Očekivalo se makar treće mesto...

„Da, trebalo je da osvoje treće mesto, utakmice protiv Jang Bojsa su bile one koje su im definisale sezonu“.

Kada su Bahar i njegov tim dobili ponudu Zvezde, zazvonio je Nathov telefon.

Nisam pričao direktno sa Barakom, ali jesam sa nekima od njih više puta. Znao sam šta se tu dešava mnogo ranije. Pričali smo u smislu da im pomognem kao neko ko živi u Beogradu četiri godine. Rekao sam im moje mišljenje oko mnogo stvari“.

Ipak, ponuda je bila predobra da bi se odbila i pored svih upozorenja.

„Ne, nije bilo upozorenja. Na kraju, oni su moji sportski rivali, tako da morati da očuvate profesionalno poštovanje. Pričao sam im stvari o srpskom fudbalu. Ali, krajnja odluka je bila njihova. Ne dešava se svakog dana da trener iz Izraela dobije ponudu iz Evrope i da povede sa sobom ceo izraelski stručni štab. Ne može unapred da se kaže da će to biti greška, fudbal je živa stvar“.

Nije im Natho pričao o statusu trenera u Srbiji.

„Nije bilo potrebe. Ovde kao i u Izraelu prst na obaraču je uvek spreman i ne možete da razmišljate mnogo unapred. Srbi, Grci, Izraelci imaju jako sličan mentalitet, vruć temperament, kratak fitilj“.

Mada, stranih trenera u Srbiji je i tokom istorije bilo jako malo.

„Dovođenje stranih trenera nije baš popularno u Srbiji. Lično, nisam imao nijednog otkako sam ovde. Mene kao stranog igrača tretiraju jako lepo od prvog dana, ali izraelskog trenera će verovatno dočekati sa podozrenjem. Srbija nije fudbalska velesila, tako da kada dođe stranac u klub koji je prvak države i koji će igrati Ligu šampiona, normalno je da bude sumnji“.

S druge strane, porede Izraelci, Aleksandar Džikić, trener Hapoela iz Jerusalima, dobio je ponudu da bude selektor košarkaške reprezentacije Izraela.

„Siguran sam da je to zbog njegovih uspeha, ali i zbog činjenice da su srpski treneri u košarci poznati kao izuzetni. S druge strane i u Izraelu, kada je fudbal u pitanju, mnogo veće poštovanje dobijaju treneri koji dođu iz Engleske i Španije“.

Pa malo još o derbiju... Natho i Glazer oči u oči, lopta je na 11 metara od gola.

Mogu da šutnem 200 penala, ali onaj u derbiju je najstresniji. Morate da razumete da u Srbiji ne postoji sredina: ili ste rođeni partizanovac ili zvezdaš. To važi za sve, od fudbalera do političara. Derbi ima ogroman značaj, izaziva veliku pažnju, ali je i veoma stresan. Meni iskustvo pomaže u takvim situacijama i srećan sam što se sada završilo u našu korist“.

Nathov penal bilans u dresu Partizana.

„Čini mi se da sam šutnuo 35 penala. I promašio dva“.

Tajna uspeha...

„Uglavnom ne odlučujem unapred gde ću šutnuti, nego pratim reakcije golmana“.

Podsetili su Izraelci Natha da je rekao pre početka sezone kako Partizan ima jedan odsto šanse za titulu. A, jesenji deo je završio na prvom mestu. Da li je sad promenio mišljenje?

„Mediji su to malo naduvali. Kada su me u intervjuu pitali, rekao sam da je lakše osvojiti titulu u Premijer ligi i da bi tamo imali pet odsto šansi, dok je u Srbiji jedan odsto. Svi koji poznaju srpski fudbal znaju odlično o čemu se radi. Napravila se buka oko toga, ali ništa nelogično nisam rekao ako vam je protivnik tim koji dve godine nije izgubio utakmicu. Mi ćemo se, naravno, boriti čak i ako postoji 0,1 odsto šansi. Ali, neke druge stvari nisu do nas“.

Kaže novinar Hareca: Na prvoj utakmici u Bačkoj Topoli i pored VAR-a dosuđen je penal protiv Partizana, iako je faul bio van 16 metara, a poništen gol zbog ofsajda koji to nije bio.

„Srećom je bio tv prenos, inače mi niko ne bi verovao (smeh). Da li sam oguglao? Razbesnim se i ispsujem ceo svet u tom momentu, ali na kraju, šta mogu“?

Beograd je postao dom brojnim izraelskim sportistima.

„Da i pomalo je čudno. Odjednom Izraelci i izraelski timovi na sve strane. Lepo je što su dobili takvu podršku od Srbije i mogućnost da budu domaćini ovde. Lepo je i otići na utakmice Hapoel Tel Aviva, sresti ljude iz Hapoel Jerusalima. Jednom sam otišao na šišanje i sreo Šimona Mizrahija (predsednik KK Makabi Tel Aviv, prim.aut.) kako izlazi iz hotela. Neobično i zabavno“.

Da li će Beograd ostati dom Bibarsu Nathu i po završetku karijere?

„Ovde se osećam kao kod kuće i mogao bih da ostanem još koju godinu posle. Ali, u životu se sve odvija brzo i nikada ne znate šta će biti sutra“.


tagovi

Bibars NathoFK PartizanMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara