Neka bude spektakl!

Vreme čitanja: 5min | sub. 09.03.24. | 10:30

Stanje na tabeli, važnost utakmice i rasprodat stadion Rajko Mitić, najbolja najava 172. svetkovine srpskog fudbala

Praznik u Beogradu. Bez obzira na višegodišnje urušavanje kvaliteta u našem klupskom fudbalu, još uvek u Srbiji i njenom glavnom gradu nema mnogo događaja koji izazivaju veću pažnju od večitog fudbalskog derbija. Svi preduslovi za istinski spektakl postoje: dešavanja iz čitave sezone, stanje na tabeli, prvi međusobni okršaj dva najveća srpska kluba i rasprodate ulaznice. Ostalo je samo da se vidi da li su i njegovi glavni akteri spremni i sposobni da velika očekivanja i ogroman psihološki teret iznesu na pravi način i pruže prepunom stadionu Rajko Mitić (17.00, Arena Premium 1) utakmicu za prepričavanje.

Crvena zvezda je uspela potpuno da se konsoliduje nakon odlaska Baraka Bahara. Vladan Milojević je vratio taktičku i defanzivnu odgovornost u redove svoje ekipe, pa je to rezultiralo serijom pobeda na startu proleća. Ono što je za pedantnog stručnjaka daleko važnije jeste da je njegova ekipa iz utakmice u utakmicu pravila pomake u kvalitetu igre, pa sasvim sigurno veruje da će najveći iskorak napraviti upravo danas kada eventualnom pobedom može da preuzme prvo mesto na tabeli Mozzart Bet Superlige.

Izabrane vesti

Ipak, sama činjenica da Partizan, uprkos objektivno manjem fondu kvalitetnih igrača, uspešno odoleva Crvenoj zvezdi, u najvećoj meri govori o načinu na koji Parni valjak vodi Igor Duljaj. Mladi strateg i njegova ekipa su psihološku snagu već pokazali u poslednjem meču prvog dela sezone, kada su uprkos minusu od dva boda uspeli da savladaju ljutog rivala i na najbolji mogući način dođu do jesenje titule.

Crno-beli su ove sezone pogodili u metu kada su u pitanju pojačanja. Većina pridošlica je donela kvalitet više ekipi, a igrači poput Mateusa Saldanje i Gajasa Zahida nalaze se među najboljima u Mozzart Bet Superligi. Sve to na usešno ukomponovao Igor Duljaj, koji ima iskristalisan tim, uspeo je da sačuva kontinuitet rezultata uprkos odlascima Kristijana Belića i Mihajla Ilića.

Nema nikakve dileme da će današnji meč predstavljati još veći izazov za Duljajev tim. Ne samo zbog toga što se derbi igra na Marakani, već pre svega što će taktičko nadmudrivanje sa Milojevićem predstavljati znatno teži posao za stratega crno-belih, od obračuna sa daleko predvidljivijim Barakom Baharom.

"Nisam gledao snimak prethodnog derbija, samo sam se podsetio golova. U pitanju su različite utakmice, pred ovu su i naše komšije prihvatile medijsku ćutnju, pažljivije su u odnosu na prethodni meč kad su jakim izjavama motivisali moje igrače. Zvezdin tim izgleda drugačije, okolnisti su se promenile, igra se na drugom terenu, gde Partizan dugo nije osetio slast pobede", rekao je Igor Duljaj pred derbi.

Crvena zvezda je prošlog leta pravila tim za iskorak na evrosceni, ali izarelski strateg nije uspeo da napravi dobar balans u timu. Kombinovao je igrače i formacije, pa se na kraju i prekombinovao. Za razliku od Partizana, crveno-beli nisu imali jasan sistem igre, niti istinske lidere tima, nije bila blistava ni atmosfera u samoj svlačionici, što je na kraju bilo i prelomno u 171. večitom derbiju. Deluje da je Milojević uspeo da konsoliduje redove, ekipa je stekla okosnicu i ima jasnu ideju u igri, pa su crveno-beli početkom proleća znatno lakše rešavali utakmice u svoju korist nego jesenas. Videćemo da li ta razlika u igri imati uticaj i u obračunu sa Partizanom.

Objektivno gledano, Marakana je značajna prednost za domaćina. Imala je Crvena zvezda tokom aktuelne šestogodišnje dominacije i vrlo skromne partije u večitom derbiju. Posebno na stadionu u Humskoj, ali je najveći srpski stadion poslednjih sezona bio neokrnjen kada god je u goste dolazio Partizan. Ne govorimo samo o pobedama, već činjenici da su crno-beli prethodni put zatresli mrežu Crvene zvezde u prvenstvenim okršajima 25. aprila 2019. godine, u 160. večitom derbiju. Strelac je bio Rikardo Gomeš iz jedanesterca, u dubokoj sudijskoj nadoknadi, kada su crveno-beli golovima El Fardu Bena i Alekse Vukanovića već osigurali pobedu (2:1).

"Utakmica sa Partizanom je nešto specifično, ali i posle nje ima još 40 bodova u igri. Fokusiran sam i koncentrisan na naš model igre, da sve zavisi od nas, i da damo sve od sebe. Svesni smo da je Partizan ispred nas, možda je i zbog toga favorit. Mi treba da radimo ono što smo do sada, napredovali smo iz utakmice u utakmicu. Videćemo kako će to da izgleda", rekao je Vladan Milojević.

U aktuelnoj šampionskoj eri Crvene zvezde, Partizan je samo u sezoni 2021/2022. bio u povoljnijoj situaciji uoči prvog prolećnog derbija. Tadašnji sastav Aleksandra Stanojevića je na Marakanu stigao sa osam bodova prednosti i utakmicom više, ali je domaćin slavio sa 2:0 golovima Ohija Omoidžuanfa i Aleksandra Kataija i stigao do psihološke prednosti zahvaljujući kojoj je ubrzo pretekao najvećeg rivala i potom došao do nove titule.

Upravo taj primer bi mogao na delu da pokaze važnost upravo ovog večitog derbija. Bez obzira na to što će nakon njega ostati još 13 prenstvenih kola. Upravo danas jedna od ekipa može dođe do psihološkog impulsa koji bi mogao da napravi ključnu prevagu u šampionskoj borbi.

Kada su u pitanju međusobni mečevi na stadionu Rajko Mitić, utakmice sa veliki preokretima nije bilo još od 143. međusobnog okršaja u novembru 2012. godine, kada je bilo 3:2 za domaćina, iako su crno-beli na poluvremenu vodili sa 2:1.

Prvi večiti derbi u ovoj sezoni možda je bio i najbolja moguća najava današnjeg, s obzirom da su viđena brojna uzbuđenja i kvalitet igre koji je nadmašio neke prethodne. Mnogi su razlog tome pronašli u stilu igre Baraka Bahara. Danas očekuje više striktnih taktičkih detalja kod oba trenera, s obzirom na trenutak u sezone i važnost utakmice. Sve to bi moglo da utiče na atraktivnost i efikasnost današnjeg okršaja, ali je jasno da jedan trenutak nepažnje u jednom ili drugom timu, jedan momenat ispiracije nekog od pojedinaca, može sve u korenu da promeni.

172. VEČITI DERBI (17.00, TV ARENA PREMIUM 1)

Stadion: Rajko Mitić

Kapacitet: 47.000

Sudija: Pavle Ilić

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Mijailović, Dragović, Spajić, Rodić - Hvan, Stamenić, Kanga - Bukari, Ivanić, Endiaje.

PARTIZAN: Jovanović – Stojković, Kovačević, Marković, Antić – Ovusu, Natho – Kalulu, Zahid, Goh – Saldanja.

MOZZART BET SUPERLIGA - 24. KOLO

Četvrtak

IMT – Javor 2:1 (1:0)

/Lutovac 40, L. Luković 80 – Skoko 60/

Napredak Kruševac - TSC Bačka Topola 0:0

Petak

Spartak - Novi Pazar 0:1 (0:0)

/Adešina 77/

Radnik - Radnički 1923 0:1 (0:1)

/Bevis 90+2/

Mladost - Čukarički 1:0 (1:0)

/Udovičić 1/

Vojvodina - Voždovac 2:1 (0:1)

/Mateus 83, Jovanović 90+6 - Flemings 22p/

Subota

17.00: (1,65) Crvena zvezda (4,00) Partizan (6,00)

19.00: (2,35) Železničar (3,35) Radnički Niš (3,05)



tagovi

Vladan MilojevićIgor Duljaj

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara