Nemci nipodaštavajuće prema Bjelici: No-Name-Trainer treba da spase Union?!

Vreme čitanja: 2min | ned. 26.11.23. | 13:52

Berlinci predstavili novog trenera...

Tek nešto više od mesec dana Nenad Bjelica bio je bez posla. Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je jedan od najcenjenijih hrvatskih stručnjaka pronašao angažman u Bundesligi! I to u klubu koji igra Ligu šampiona.

Radi se o Union Berlinu, koji je, doduše, već izgubio svaku šansu da se nađe u osmini finala elitnog takmičenja, ali mogućnost za nastavak takmičenja u Ligi Evrope i dalje postoji. Ipak, primarni zadatak iskusnog stručnjaka biće opstanak u Bundesligi, pošto je prošlosezonski evropski hit u veoma teškoj situaciji, u zoni ispadanja.

Izabrane vesti

"Union je dobro vođen klub u jednoj od najboljih liga na svetu. Moj posao biće da ga izvučem iz teške pozicije, da vratimo snagu timu", izjavio je Bjelica po imenovanju. "Radujem se novom izazovu. Želim da igramo organizovan, aktivan i dominantan fudbal. Imamo igrače za tako nešto. Zajedno ćemo raditi na tome da se izvučemo".

Nemački mediji prethodnih dana spekulisali su ko bi mogao na klupu Uniona. Tako su se najčešće pominjali Oliver Glazner, nekadašnji trener Ajntrahta iz osvajač Lige Evrope 2022, odnosno Realova legenda Raul Gonzales. Verovatno i zbog toga Bild je Bjelicu predstavio prilično nipodaštavajuće: "Dieser No-Name-Trainer soll Union retten!"

Ili u prevodu: Ovaj no name trener (anonimus) trebalo bi da spase Union.

Naravno da je Bjelica sve samo ne no name trener. Možda se nije proslavio u Trabzonu, svom potonjem klubu, međutim pre toga napravio je zapažene rezultate sa zagrebačkim Dinamom - dve titule, kup, Superkup Hrvatske, nokaut faza Lige Evrope, pobede protiv evropskih velikana.

Pre desetak godina tada trećerazredni Volfzberger doveo je do austrijske Bundeslige, a bečku Austriju uveo u grupnu fazu Lige šampiona. Radio je još u italijanskoj Speciji, poljskom Lehu, Osijeku.

Pritom, kao igrač, tri godine proveo je u Kajzerslauternu, pa neće biti baš da ga ne poznaju...

Union je trenutno 17. na tabeli, ali konkurencija mu nije značajno odmakla. Praktično jedna pobeda vadi ga zone ispadanja. Ono što mu baš i ne naruku jeste što će debi u Bundesligi imati protiv Bajerna u Minhenu. Pre toga, u sredu, Union u Bragi igra za opstanak u Evropi.

Nenad Bjelica je treći hrvatski trener u TOP 5 evropskih liga. Niko Kovač je u Volfzburgu, a Ivan Jurić u Torinu. Do skora je i Igor Tudor bio u Olimpiku iz Marselja.

Poslednji srpski trener u 'ligama petice' bio je Dejan Stanković. On prošle sezone nije uspeo da spase Sampdoriju ispadanja u Seriju B, posle čega je preuzeo Ferencvaroš.



tagovi

Nenad Bjelica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara