Dragan Rosić (© Star sport)
Dragan Rosić (© Star sport)

Nišlije u zmajevom gnezdu – pet godina bez gola na Krovu

Vreme čitanja: 5min | ned. 05.11.23. | 10:43

Radnički na jednom od tradicionalno najtežih gostovanja, u 14. kolu Mozzart Bet Superlige protiv Voždovca (19.30)

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Obrni–okreni, Radnički je dva meseca unazad, još od prve reprezentativne pauze, izgubio samo utakmicu, od Crvene zvezde. Tačno je da je bodovni saldo i dalje ispod želja i očekivanja, ali ovosezonski trend je definitivno pozitivan, jer Nišlije iz meča u meč dopisuju bodove, a pre nekoliko dana su se i sasvim rutinski plasirale u osminu finala Kupa Srbije.

Izabrane vesti

Tako je, na redovnoj pres konferenciji na Čairu, održanoj povodom predstojećeg gostovanja Voždovcu u Mozzart Bet Superligi, trener Nikola Trajković najpre prozborio koju o pobedi nad Metalcem (3:0) u Gornjem Milanovcu. Izrazivši posebno zadovoljstvo što je ekipa konačno postigla prvi gol ove sezone posle prekida, crtajući novinarima, u neformalnom delu konferencije, uigranu akciju kojom je Stefan Cvetković, posle duplog pasa sa Traoreom, načeo bivši klub, Trajković je izneo sve pozitivne strane utakmice u kojoj je odmorio većinu svojih standardnih prvotimaca:

Dosta toga pozitivnog se desilo u toj utakmici. Ja sam i u najavi rekao da ćemo odrediti sastav koji može da dobije Metalac. Nikada ne bih rotirao ako ne bih verovao u taj sastav, a naparavili smo devet izmena u startnoj postavi u odnosu na Spartak. Rutinski smo dobili, a mnogi superligaši su se mučili u ovoj rundi. Imali smo dva mlada debitanta, Maigu i Terzića, pored njih još trojicu bonusa, i to je sada možda najveće naše blago, jer više ne razmišljamo o tome da li imamo bonuse, nego imamo neke koji prave razliku u našoj igri. Igrači napred pokazali su da na njih može da se računa. Svaki igrač nam je bitan u rasporedu koji predstoji. Ne bih pojedinačno, ali dobili smo neke odgovore“, istakao je Trajković.

A odgovor na jednu škakljivu temu potražili smo i mi od njega. Već dugo u protokolu nema Saše Marjanovića, koji je sezonu počeo kao kapiten ekipe i prvotimac. Nije ga bilo ni sada u Milanovcu, kada su šansu dobili svi, razne su teorije zavere u čaršiji, a samo jedan čovek merodavan da sve to zvanično pojasni:

„Ne bih želeo da ulazim baš u sve detalje, zato što poštujem njegove godine i karijeru. Samo ću ukratko reći da, kada sam došao u Radnički, imao sam dogovor sa svim igračima, svakome ponaosob rekao šta od njih tražim, i na terenu i van njega. U najkraćem, Sale to nije ispoštovao i zato ga nema u sastavu.“

Voždovac trenutno ima pet bodova više od Nišlija i spada u najnepoželjnije rivale: nije atraktivan, a težak je. Svim svojim gostima ove sezone (bez poraza kod kuće), ali i tradicionalno Radničkom, koji je popularne Zmajeve pobedio samo jednom u poslednjih osam prvenstvenih duela, a na prethodna četiri gostovanja na Krovu nije postigao ni gol!  

Baš težak protivnik, zahtevna utakmica, poletna, mlada ekipa, sa trenerom koji dugo radi sa njima. Imaju neke svoje principe i čvrsto se drže toga u igri iz zadnje linije, pokušavaju da igraju u nekoj progresiji napada, u pozicionom napadu 3-2-5, napadaju sa istih pet koridora. Mi smo sve to spremali, pokušali da napravio neku našu taktiku, da njima napravimo problem iz svega toga, da stojimo dobro u srednjem bloku, ako izlazimo u visok pritisak da to bude sa sto posto agresivnosti, da probamo da loptu osvojimo i u tranziciji damo gol. Utakmica je pripremljena, po mom mišljenju biće težine onih koje smo igrali protiv Čukaričkog ili Vojvodine u gostima. Protivnik je tog kvalitativnog ranga“, ističe mladi strateg Nišlija.

Radnički je u Beogradu trenirao na veštačkoj podlozi, a koliko je ta promena teška za igrače dobro zna Trajković, koji je dugo radio u Skandinaviji:

Daću vam primer iz Malmea. Mi smo sve utakmice na travi u prethodnoj sezoni dobili, a na „veštaku“ smo imali loš procenat i tu smo izubili titulu. Nije to kako neko misli „teren je teren“. Igrate protiv ekipe koja je navikla da igra po bržem terenu, imate situaciju da Voždovac konstantno igra iz poslednje linije. Ja sam, recimo, trener koji bi voleo tako da igra, tako je i bilo dok sam vodio ekipu u Norveškoj, ali je pitanje koliko to dozvoljavaju uslovi i na treningu i na utakmici. Kada stalno menjate podloge, a igrate iz poslednje linije, može da dođe do neke nesigurnosti kod igrača, a trener Voždovca nema problem da li će ta lopta odskočiti, da li će stati u neku baru. On tačno zna brzinu lopte, na sve to su navikli i teško je napraviti pritisak kada igraju iz zadnje linije.“

Na poslednjih osam utakmica u prvenstvu Radnički ni na jednoj nije primio više od jednog gola. Čitava defanziva je prilično zategnuta u odnosu na prethodnu sezonu, a sjajan na golu je Dragan Rosić, koji je jedan od najbolje ocenjenih igrača u čitavoj ligi:

Očekuje nas sadržajna i atraktivna utakmica, tako igraju i oni, a i mi smo radili na svim specifičnostima koje nas očekuju. U većini slučajeva rekli bismo unapred da smo zadovoljni bodom, ali kako smo odigrali u Lučanima, a i na nekim prethodnim gostovanjima, mogu da kažem da idemo tamo na pobedu, uz sav respekt ekipi Voždovca i da nastavimo jedan dobar niz u kome se nalazimo. Ja se u poslednje vreme zaista lagodnije osećam na golu. Naravno, uvek postoje situacije kad moraš da reaguješ, ali nije kao prošle sezone, da zabeležim tri, četiri teške odbrane, a primim tri, četiri gola, i priređujemo navijačima stresove. Odbrana sada stvarno mnogo bolje funkcioniše“, istakao je Rosić.

Utakmica 14. kola igra se večeras od 19.30 časova (TV Arena sport 1), a sudiće je Stefan Jeknić.



MOZZART BET SUPERLIGA – 14. KOLO:

Subota

Crvena zvezda - Radnik 3:1 (1:0)

/Mijatović 19, Spajić 54, Kanga pen 90 - Tomašević 70/

Nedelja

15.00: (1.45) Vojvodina (4.50) Železničar Pančevo (7.00)

15.30: (2.40) Čukarički (3.30) TSC (3.00)

19.30: (2.30) Voždovac (3.30) Radnički Niš (3.20)

Ponedeljak

15.00: (5.70) Novi Pazar (3.80) Partizan (1.63)

17.00: (2.30) Spartak Subotica (3.35) Radnički 1923 (3.15)

18.30: (2.30) Napredak (3.35) IMT (3.15)

19.00: (2.40) Mladost Lučani (3.35) Javor (2.90)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Radnički NišNikola TrajkovićDragan Rosić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara