Suma (©Starsport)
Suma (©Starsport)

Novi Pazar prvi put zimuje u zoni Evrope, u klubu nezadovoljni: Mogli smo i morali više

Vreme čitanja: 5min | ned. 24.12.23. | 16:40

“Tvrdim da je Adem Ljajić najbolji igrač lige i apsolutno zaslužuje poziv u reprezentaciju”, poručuje Fikret Međedović, gensek plavih

Prvi put Novi Pazar zimuje u zoni evropskih takmičenja. Fudbalski superligaš sa obala Jošanice i Raške osvojio je 29 bodova, izjednačio klupski rekord u elitnom domaćem karavanu od devet pobeda tokom jeseni, a usput i treći put uzastopno stigao do četvrtfinala Kupa Srbije.

Pružili su Plavi i nekoliko vrhunskih partija, posebno od dolaska Adema Ljajića. Pobedili su kući Vojvodinu (3:1) i Čukarički (1:0), doneli bod sa TSC arene (1:1), ozbiljno se isprsili Crvenoj zvezdi u Beogradu (1:2) i jesenjem prvaku Partizanu na Gradskom stadionu (0:1), gde su zbog već standardnih sankcija disciplinskih organa Fudbalskog saveza Srbije od deset utakmica samo na tri imali pomoć sa tribina. Ne zvuči loše, naprotiv.

Izabrane vesti

Sve se može posmatrati i kroz nešto drugačiju prizmu. Plavi imaju samo četiri boda više od devetoplasiranog Spartaka iz Subotice, prve ekipe van plej-of zone, a osam, od kruševčkog Napretka na 13. mestu, koje vodi u baraž za opstanak u najjačoj ligi Srbije. Neko će reći da to nije dovoljno dobar posao za družinu u kojoj su Ljajić, Sejduba Suma i Marko Šćepović, ne mareći što su se pomenuti trio i još neki kasnije standardni prvotimci priključili dok se već uveliko igralo za bodove u Mozzart Bet Superligi.

Kao šef struke krenuo je Dragan Aničić. Odradio je pripreme, sedeo na klupi četiri kola i abcicirao nakon remija bez golova u Nišu sa surduličkim Radnikom, u trenutku kada je Pazar držao 11. poziciju na tabeli sa četiri boda. Nasledio ga je Beranac sa Kipra Siniša Dobrašinović, koji je rezultatski krenuo po dugogodišnjem pazarskom sistemu patentiranom još tokom prvih godina kenozoika - pobeda kući, poraz na strani. Međutim, ubrzo je pojačan velikim fudbalskim zvezdama i nekima što bi to mogli da postanu krenuo da donosi i bodove sa gostovanja, ostavivši praznih šaka najpre tim Radničkog u Nišu (1:0), a potom i ekipu Radničkog 1923 u Kragujevcu.

Nema sumnje da su na ukupni umetnički dojam, ali mnogo važnije na krajnji jesenji saldo, uticali porazi od IMT-a u Beogradu (0:1) i Spartaka u Novom Pazaru (0:1) neposredno pre odlaska na zimsku pauzu.

Pre polaska na odmor, Dobrašinović je ponosno ocenio da je iza Pazaraca uspešan period.

"U ova četiri meseca uradili smo vrhunski posao, počev od pristupa igrača, njihovog ponašanja i želje da naprave Pazar ovakvim kakav je sad. Zahavljujem im u ime kompletnog stručnog štaba. Treba nam odmor i punjenje baterija, kako bismo stigli orni na početak priprema, posle kojih bi trebalo da probamo ostvariti ciljeve što je uprava postavila ispred nas", pričao je Dobrašinović uoči leta za Kipar.

Siniša DobrašinovićSiniša Dobrašinović

Klupski čelnici će definitivnu ocenu polusezone dati posle Upravnog odbora zakazanog za utorak, ali iz onoga što je Mozzart Sportu rekao generalni sekretar Pazaraca Fikret Međedović jasno je da u popularnom kolektivu baš i ne blistaju od sreće.

"Mnogo klubova je u osam bodova razlike, čeka nas paklena borba u drugom delu. Moramo što bolje da se pripremimo i moramo u Evropu! Ako pogledamo kakve igrače imamo i koga smo sve doveli, jasno je da smo mogli i morali više. Naši rivali za mesta u gornjem domu igrali su i u Evropi, što im je otežalo borbu na domaćoj sceni. Imamo Adema i Sumu. Tvrdim da je Adem Ljajić najbolji igrač lige i apsolutno zaslužuje poziv u reprezentaciju. Pozivam selektora Dragana Stojkovića da dođe u Pazar i pogleda jednu utakmicu jer bi imao šta da vidi. Ne bih želeo da neko u fudbalskoj Srbiji pomisli da nezahvalni, mi smo zadovoljni četvrtom pozicijom, ali… Kod nas smo protiv IMT-a (3:4) vodili do zaustavnog vremena i onda ostali bez ičega. Tu je i meč sa Radnikom u Nišu (0:0), pa kasnije još neke utakmice na kojima smo lako prosipali bodove. Zbog toga sam besan i ljut. Svaka čast svima u Mozzart Bet Superligi, ali smo u ovom momentu mnogo bolji od nekih što su nam uzimali bodove. Zadovoljan sam kako smo igrali protiv naših najboljih klubova, a to je dokaz da možemo u Evropu. Sve ostalo bio bi veliki neuspeh", smatra Međedović.

Prvi operativac Plavih nastavio je u istom dahu:

"Nismo mi samo Ljajić, Suma i Šćepović. Naš kapiten na najviše utakmica Nikola Mirkovića vrhunski je momak i sportista. Jedan je od najboljih golmana u ligi, uz to i jako kvalitetan čovek. Tu je i na više mesta upotrebljivi Abdulaj Sise, pa mladi reprezentativci Srbije Mitar Ergelaš i Uroš Lazić, koji su igrali kao da smo njihov matični klub. I Emir Azemović je imao dobru polusezonu. Raduje nas saradnja sa bratskim Fenerbahčeom, od kojeg dobili dvojicu tinejdžera visoke klase – Omara Fajeda i Đinhoa Đoa. Ne bih da umanjim doprinos Nikole Karaklajića, Nemanje Milojevića, Adetunđija Rasaka Adešine. Imamo izuzetnu omladinsku školu. Prošle godine dobili smo Adešinu, a ove Žulijusa Eđikea Oparu. Opara, s kojim imamo trogodišnji ugovor, blistao je u Omladinskoj ligi Srbije sa deset golova na 11 utakmica".

Međedović vidi Mozzart Bet Superligu kao izjedančenu i kvalitetniju nego ranije, a Novi Pazar kao klub koji se mnogo promenio u očima drugih.

"Drugačije se sada priča sa svima, mnogo lakše. Pregovori idu ozbiljnije i brže, stvari su jasne. Sve dogovoreno isplaćujemo na vreme, na momcima je samo da treniraju i igraju. Ništa nam ne nedostaje ni po pitanju infrastrukture. Završili smo drugi deo hotela na Atletskom stadionu, tu je i najsavremeniji tunel, pa spa centar za oporavak. Ovde se svako oseća kao član ozbiljnog evropskog kluba, do najsitnijih detalja. U Antaliju idemo 19. januara i ostajemo do 3. februara. Mogu da najavim da ćemo se pojačati sa dva do tri izuzetno kvalitetna igrača na deficitarnim pozicijama. Ovaj grad, ljudi i publika žive za fudbal. Svaka evropska utakmica u Novom Pazaru bila bi praznik za srpski fudbal, takođe i poklon našim vermin pristalicama za nesebičnu ljubav i pažnju", zaključio je Fikret Međedović.

Prošlogodišnji pohod Pazaraca ka Evropi nije završio slavno, ali nije ni najavljivan od starta. Priča se zahuktala nakon onih sedam pobeda u nizu pod vođstvom Vladimira Gaćinovića, posle kojeg su kormilarili još Damir Čakar, Aleksandar Stanković i Davor Berber. Sada su evropski snovi počeli da liče na realnost negde od početka septembra i sletanja helikoptera sa Sumom, u momentu kada je Dobrašinović već nasledio Aničića. A hoće li neko naslediti Dobrašinovića ili će 46-godišnji stručnjak nastaviti misiju u klubu čiji je dres uspešno nosio pre 26 godina, pitanje je koje će golicati maštu još dan ili dva.



tagovi

FK Novi PazarMozzart Bet SuperligaSiniša DobrašinovićAdem Ljajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara