(©Starsport)
(©Starsport)

Novi Pazar rekorder: U poslednjih pet godina iskoristio 146 igrača, a Partizan samo 81

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.03.23. | 13:57

Crno-beli najmanje igrača “trošili” u poslednjih godinu dana

Svaki prelazni rok ista priča za pojedine srpske klubove: “kilo” fudbalera dođe, “kilo” ode. Kako misle u takvim situacijama da prave rezultate, kada na svakih šest meseci promene po 20 igrača, nikom nije jasno.

Ove sezone dva najdrastičnija primera su Radnički iz Niša i Mladost GAT. Ako za Novosađane može donekle da se razume, jer su novajlije u ligi i pri dnu tabele, pa se još “traže”, poslovna politika kluba sa Čaira je prilično zbunjujuća.

Izabrane vesti

Fudbalska opservatorija (CIES), jedna od najboljih statističkih kuća koje se bave ovim sportom, analizirala je za više od 50 liga na svetu koliko su klubovi “potrošili” igrača u poslednjih godinu dana, pet godina i deset godina.

Da krenemo za 365 dana unazad: Radnički iz Niša, Mladost GAT i Mladost iz Lučana su rekorderi sa po čak 49 fudbalera koje su slali na teren! Analiza pokazuje da su Nišlije samo u ovih 24 kola Mozzart Bet Superlige imali 42 različita igrača na terenu. Neverovatno!

Mladost GAT je radila punom parom u oba prelazna roka, u klubu iz Novog Sada je vladala prava promenada, dok je Mladost iz Lučana letos odlučila da ne dovodi mnogo novih igrača, okrenula se svojim mladim snagama, ali kako joj je opstanak bio ugrožen, u januaru se “nakrcala” iskusnijim fudbalerima.

Zanimljivo je da je u ovih 365 dana najmanje igrača na terenu imao Partizan. Izgleda da u Humskoj ne manjka samo kvaliteta, nego i kvantiteta… Crno-beli su iskoristili 36 fudbalera, a po tri više TSC i Vojvodina. Na voždovačkom Krovu trčalo je 40 igrača, dok su po 41 testirali Crvena zvezda, Čukarički i Novi Pazar, koji je bitno promenio poslovnu politiku u poslednjih godinu dana u odnosu na prethodni period i to se i te kako vidi po rezultatima.

Situacija je dosta drugačija ako se uzme petogodišnji period. Onda je Novi Pazar na dnu. Preko stadiona kraj Jošanice u tom vremenskom rasponu prošlo je čak 146 fudbalera! Računaju se samo oni koji su upisali makar jedan nastup na terenu, ne i oni koji nisu ulazili u igru.

Iza Novog Pazara je Radnički iz Niša sa 141 igračem, pa Napredak sa 123, Voždovac sa 112, Spartak 107, Radnički Kragujevac 106, Mladost Lučani 103, Radnik 101, Javor 100. Dvocifren broj igrača isprobali su Vojvodina (95), Crvena zvezda (90), kao i TSC, Čukarički i Partizan sa istim brojem – 81 fudbalerom. U konkurenciji nema Kolubare i Mladosti GAT, jer nisu u petogodišnjem periodu bili članovi Mozzart Bet Superlige.

Novi Pazar je ubedljivi šampion kada se gleda period od deset godina: njegov dres nosio je 251 igrač! Svake sezone, dakle, po 25 novih. Ali, kao što rekosmo, taj princip se u klubu promenio, nije bilo ni ove zime nekih velikih promena u sastavu i to je donelo učinak.

Iza plavo-belih je Radnički Niš sa 224 igrača, Napredak sa 220, Voždovac sa 208. Potom idu Radnik (198), Vojvodina (196), Spartak (191), Radnički Kragujevac (186), Crvena zvezda (175), Mladost Lučani (173), Javor (170), Partizan (153), a najmanje je menjao Čukarički – 144 fudbalera. U konkurenciji nema TSC-a, koji nije tokom svih deset godina deo elitnog karavana.

Kada se gleda na svetskom nivou: najviše igrača u godinu dana potrošili su paragvajski Gvarani i Sporting Amelijano sa po 60 igrača, a od viđenijih evropskih klubova Sent Etjen sa 57 i Olimpijakos sa 55 fudbalera. Na kontra strani tabele su norveški Bran i ukrajinski Veres sa svega 19 igrača.

Na petogodišnjem nivou prednjači brazilska Ponte Preta sa 168 igrača, dok je najmanje koristio švedski Halmštad – 44.

A, kada je raspon od decenije u pitanju, brazilski ABC je iskoristio 316 fudbalera, Ponte Preta 313, a pri vrhu je i hrvatska Istra sa 255 igrača. Kada je reč o najmanjem broju, tu su na vrhu dva velika kluba: Atletik Bilbao sa 71 i Menhengladbah sa 80 “potrošenih” asova.



tagovi

Napredak KruševacČukaričkiMladost Novi SadMladost Lučanifk voždovacMozzart Bet SuperligaRadnički KragujevacRadnički NišTSC Bačka TopolaFK VojvodinaFK Crvena zvezdaCIESFK PartizanRadnik SurdulicaJavorSpartak Subotica

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara