Suze junaka Dejversona (FOTO: Reuters)
Suze junaka Dejversona (FOTO: Reuters)

Obistinilo se proročanstvo brazilske legende: Dejverson ušao u 91. minutu i odbranio tron Palmeirasu

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.11.21. | 23:40

Treći put u klupskoj istoriji Verdao pokorio Južnu Ameriku, tragičar Andreas Pereira tuguje kao i Flamengo

Neke izjave su izrečene da bi postale besmrtne. Legendarni brazilski golman Markos (osvajač Svetskog prvenstva 2002. godine) je pred veliko finale Kopa Libertadores između Palmeirasa i Flamenga predvideo da će Dejverson biti čovek odluke i da će zahvaljujući njegovom golu Verdao odbraniti trofej šampiona Južne Amerike. Dejversonov start na klupi nije išao u prilog Markosovoj prognozi, ali u jednom trenutku, sve se otvorilo. Rezultat 1:1 na startu produžetaka, ulazak u igru 30-godišnjeg centarfora i nedopustiva greška Andreasa Pereire i proročanstvo nekadašnjeg reprezentativca Brazila se obistinilo - 2:1.

Nije Dejverson bio deo tima koji je prošle sezone pokorio Zeleni kontinent, a njegove suze su bile jače od hiljadu reči. Prošlogodišnji odalzak u Alaves, najblaže rečeno slaba adaptacija na evropski fudbal, a onda povratak i ulazak u istoriju. Gol za neizbrisiv trag u almanasima velikana iz Sao Paula kojem je doneo treći naslov prvaka junžoamričke elite. Pritom, je Verdao postao prvi klub od 2001. godine i Boke Juniors koji je odbrani trofej Libertadoresa. U isto vreme, Flamengo je posle titula 1981. i 2019. godine prvi put morao da se pomiri sa poraz u finalu kontinentalne A produkcije.

Izabrane vesti

Razoružali su izabranici Abela Fereire Rubro-negre već u petom minutu. Prošlo je dugo dodavanje za Majkija, usledo je povratni pas, a Rafael Veigra natrčao na loptu. Nije bilo pomoći za Dijega Alvesa. Bezidejno je delovao Flamengo do odlaska na odmor, te priredio samo jedan udarac u okvir, odnosno dve polušanse Bruna Enrikea i Gabrijela Barbose.

Gabigol je izašao gladan iz svlačionice posle petnaestominutne pauze, ali se posle stotinak sekundi ozbiljno obrukao i promašio zicer na samoj stativi. Ali jedan od najboljih, po mnogima najubojitiji golgeter Južne Amerike je pokazao zašto ga bije takav glas - jer postiže golove i kada ne blista na terenu. Doduše, iskoristio je loše postavljanje golmana Vevertona i otvoren čitav bliži ugao.

Sladili su se navijači i fudbaleri velikana iz Rio de Žaneira, a osim izjednačenja, euforiju im je pojačavala jedna činjenica - do večeras je Gabigol pogađano na 76 mečeva za Flamengo, a u takvim okolnostima ekipa izgubila samo jednom. Doduše, ni večeras nije izgubila u 90. minuta, ali ju je trofeja koštala ozbiljna dekoncentracija... Ma glupost pozajmljenog fudbalera Mančester junajteda. Dejverson je najušio priliku, lopta pobegla Andreasu Pereiri, Dijego Alves zakačio loptu, u deliću sekunde delovalo da će otići u korner, ali... Mreža se zatresla, a rezervista briznuo u plač.

Imali su izabranici Renata Portalupija, čoveka koji je 2017. godine doneo titulu Libertadoresa Gremiju, maltene celih pola sata da izbore penale, a poznato je kakvog specijalistu imaju među statativama. Dijego Alves je svojevremeno, braneći za Valensiju skidao penale Ronaldu i Mesiju, u karijeri odbranio oko 50 posto jedanaesteraca koji su mu šutirani, ali mu ekipa nije ponudila priliku da demonstrira pomenute kvalitete u penal seriji. Portalupi jednostavno nije imao kečeva u rukuvu i nije znao kako da motiviše četu koja je sve manje verovala u novi povratak.

Uz Sao Paulo, Santos i Gremio, Verdao je postao četvrti brazilski predstavnik sa tri pehara Libertadoresa. Naredne mete su River Plejt i Estudijantes, argentinski velikani koji su pokoravali Junžnu Ameriku u četiri navrata. Sa četiri titule kontinentalnog prvaka u poslednjih pet sezona, Brazilci su ozbiljno sustigli argentinske klubove po broju trofeja. Trenutno je odnos 25-21 u korist komšija koje bi, ukoliko brazilski giganti nastave ovim tempom, mogli da izgube prednost do kraja ove decenije.



tagovi

Kopa LibertadoresPalmeirasFlamengo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara