FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Obogaljen i razoren, Liverpul je uvek fudbalski plemić, a Enfild scila i haribda za najodvažnije (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 21.02.24. | 22:26

Her Jirgen je krenuo mandat s hevi metalom, s njim će i završiti kakvim god igračima raspolagao

Odisej je prema legendi žrtvovao šest svojih drugova čudovištu po imenu scila, kako bi izbegao još više zloglasnu haribdu. Dvanaest nogu i šest dugih vratova imalo je monstrouzno stvorenje iz košmara svih mornara antičkog doba, a baš je tako izgledala Liverpulova publika ove večeri kada je osetila da klub zbog kog žive posrće, istovremeno diše krv i vazduh i strepi da mu kompletna sezona doživi brodolom poput onog Džerardovog klizanja protiv Čelsija i obrnutog Istanbula protiv Kristal Palasa.

Vodio je hrabri Luton već od 12. minuta protiv povredama osakaćenog Liverpula, a onda je startom drugog dela Enfild proključao, poprimio oblik najsnažnijeg uragana u univerzumu i pogurao svoje s koca i konopca skrpljene ljubimce do potpunog preokreta i ubedljive pobede 4:1 (0:1). Golovima Virdžila Van Dajka, Kodija Gakpa, Luisa Dijasa i Harvija Eliota nije dozvolio zabranjeni kiks i stekao četiri boda prednosti na tabeli Premijer lige u odnosu na Mančester Siti, a pet od Arsenala (uz utakmicu više). Najbolja moguća uvertira za nedeljno finale Liga kupa protiv Čelsija.

Izabrane vesti

Postoji jedna fotografija veoma dobro poznata svim članovima fan stranica posvećenih Liverpulu. Na njoj je prikazan Liverpulov sastav sa jedne od utakmica Lige Evrope u sezoni 2010/11 sa Polom Končeskijem, Džondžom Šelvijem, Martinom Kelijem, Sotirijosom Kirjakosom, Davidom Ngogom i još par "vedeta" iz pomenutog perioda, a sve uz natpis "Bad times". Dotakli su Crveni tih godina najnižu tačku u modernoj istoriji, završavali nekada i na osmoj poziciji u prvenstvu, ispadali od Brage, Zenita, Bešiktaša u Ligi Evrope i imali sve karakteristike posrnulog giganta.

Sve se promenilo od tog oktobarskog dana 2015. godine kada je nasmejani Nemac stigao na Enfild i preokrenuo apsolutno sve. Sa Jirgenom Klopom Liverpul se i šesti put ovenčao titulom evropskog šampiona, došao do prve titule rvaka Engleske posle 30 godina, konačno prikačio epitet svetskog šampiona i na svim aspektima povratio stari sjaj kakav dolikuje jednom od tri ili četiri najuspešnija evropska kluba 20. veka. Svašta je Enfild video u prethodnih osam i po godina, ali je tim koji je večeras Klop poslao na teren neodoljivo podsećao na ona "loša vremena" kada je Liveprulova postava obilovala igračima značajno nižeg kvaliteta od renomea kluba.

S koca i konopca (svaki drugi izraz bio bi isuviše blag) skupio je Klop 11 igrača koji će započeti meč protiv (neutralnim ljubiteljima fudbala) jednog od najsimpatičnijih klubova na Ostrvu poslednjih godina. Bez Mohameda Salaha, Darvina Nunjesa, Alisona, Trenta Aleksander Arnolda, Dijoga Žote, Dominika Soboslaija, Tijaga Alkantare, vredi dodati i Kertisa Džonsa i Stefana Bajčetića potpuno je Liverpulov tim zaličio na sastav koji je primera radi izveo Roj Hodžson na utakmici protiv Utrehta decembra 2010.

Osetio je Luis Dijas odgovornost da u izostanku celokupne navalne linije krene žustro ka protivničkom golu od prvog minuta, bio ubedljivo najagilniji igrač na terenu i nekoliko puta za prvih deset minuta mučio odbranu Lutona. Pokazale su Šeširdžije u prethodnim utakmicama da imaju resursa da namuče najkvalitetnije timove u ligi, a od ofanzivnog stila nisu odustali ni na kultnom Enfildu. Krivicu za vodeći gol gostiju delimično snose Kvimin Keleher i Vataru Endo. Irski golman jeste odbranio udarac Tahita Čonga, ali je bio nedovoljno siguran, pa se lopta odbila do Čidozija Ogbenea. Umakao je nigerijski Irac Endu i glavom savladao nominalno sunarodnika.

Propisno se ispromašivao Luis Dijas u nastavku poluvremena, a često je i Liverpul pomagao preskakanjem sredine terene, ispostavilo se potpuno pogodnim načinom da se tim Roba Edvardsa odbrani do kraja prvog dela.

Nekoliko momčića od po 17, 18 i 19 godina imao je Klop na klupi (Džejden Dans, Bobi Klark, Džejms Mekonel, Trej Njoni) kako bi u protokolu imao "normalan" broj igrača, pa je pronalaženje rešenja na klupi u poluvremenu bilo praktično nemoguće. Sa onim što je imao, Jirgen je zaigrao (naredio) totalni hevi metal fudbal, najviše karakterističan u prvim godinama mandata u Liverpulu i u kombinaciji sa fanatičnom podrškom sa tribina unezverio novajliju. Posle kornera i centaršuta Aleksisa Mekalistera pojavio se Virdžil Van Dajk i zakucao loptu pod prečku za 1:1 u 56. minutu.

Kako to obično biva, kada Enfild uključi centrifugu, ona sitno samelje i poslednje atome hrabrosti svih koji se usude da se drznu i osakate Liverpul. Samo 125 sekundi posle prvog, domaćin je dao i drugi gol na sličan način. Nije bio korner, ali jeste aut, a sve se završilo novim zakucavanjem lopte glavom. Kodi Gakpo iskoristio je novi filigranski centaršut Mekalistera i sa par metara ostavio Tomasa Kaminskog bez ikakvih šansi, za preokret i potpuno ključanje.

Nastavak utakmice bila je svojevrsna demonstracije Liverpulove veličine,a konačno se i Luis Dijas iz ko zna koje prilike upisao u strelce. Na taj način došao je Kolumbijac do svog desetog pogotka u Premijer ligi ove sezone, a Liverpul je postao prvi klub u ligama Petica ove sezone sa pet igrača koji su dali deset ili više golova. Mohamed Salah ima 19, Dijogo Žota 14, Darvin Nunjes 13, Kodi Gakpo 11 i Dijas 10.

Za sad je Liverpul preživeo, ali je jasno da će svaka sledeća utakmica u sastavu sličnom večerašnjem iziskivati sizifovske napore kako bi se ostvarila nova pobeda. U nedelju (16.00) igraće finale Liga kupa na Vembliju protiv Čelsija, a onda sledi duel protiv Sautemptona sledeće srede u osmini finala FA kupa. Želi Klop da se bori za svaki trofej u svojoj poslednjoj sezoni na mestu koje mu je podarilo toliko ljubavi i koje je on učinio tako srećnim.


PREMIJER LIGA - 26. KOLO

Sreda

Liverpul - Luton 4:1

/Van Dajk 56, Gakpo 58, Dijas 71 - Ogbene 13/

Subota

16.00 Aston Vila - Notingem Forest

16.00 (1,85) Brajton (3,60) Everton (4,30)

16.00 Kristal Palas - Barnli

16.00 (1,57) Mančester Junajted (4,00) Fulam (6,00)

18.30 (7,25) Bornmut (4,60) Mančester Siti (1,43)

21.00 (1,40) Arsenal (5,30) Njukasl (8,00)

Nedelja

14.30 Vulverhempton - Šefild Junajted

Ponedeljak

21.00 Vest Hem - Brentford

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLuton TaunLiverpulJirgen KlopVirdžil van Dajk

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara