Bazil Jamkam (©Starsport)
Bazil Jamkam (©Starsport)

Od TSC-a do TSC-a: Radnički 446 dana bez velikog skalpa

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.08.23. | 09:42

Mogu li Nišlije protiv vicešampiona da prekinu niz bez pobede nad timovima iz gornjeg doma srpskog fudbala, koji traje baš od duela sa Topolčanima još 13. maja prošle godine?

(Od dopisnika iz Niša)

Bio je 13. maj 2022. godine. Radnički je na Čairu, u pretposlednjem kolu tadašnjeg plej-ofa, savladao TSC sa 2:0 i pretekao ga na četvrtom mestu na tabeli. Potom, u završnoj rundi, srećnim spletom okolnosti, tu i ostao i izborio učešće u kvalifikacijama za UEFA Ligu konferencije.

Izabrane vesti

Danas, čitavu jednu traumatičnu sezonu kasnije, pet-šest trenera i više desetina igrača kasnije, gotovo 15 meseci ili – i to smo precizno izračunali – tačno 446 dana kasnije, Radnički još čeka na skalp tog ranga u takmičarskim mečevima. Na pobedu nad nekim od timova iz vrha srpskog fudbala – poznato je da je prošle sezone zabeležio svega tri mršava remija na 16 utakmica protiv učesnika plej-ofa...

Topolčani su, zapravo, najbolji parametar posrtanja niškog kluba u prethodnoj sezoni. Nakon što ih je, dakle, Radnički onomad pobedio sa 2:0 i pretekao na tabeli, prošli šampionat, izgubivši glatko oba međusobna duela ukupnim rezultatom 0:5, završio je sa okruglo 40 bodova manje od današnjeg rivala! Sjajna četa Žarka Lazetića u Niš dolazi kao vicešampion Srbije i siguran učesnik grupne faze UEFA takmičenja, Radnički se pre ravno dva meseca jedva spasio sa ivice provalije u Mozzart Bet Superligi.

E sad, ima u fudbalu ono nešto što se zove subjektivni utisak, što ne piše u tabeli, što se nalazi ispod površine konačnog rezultata objavljenog na semaforu. A to nešto kaže da je, uprkos porazu od 0:2 na Banovom brdu, to protiv Čukaričkog bio neki novi Radnički u odnosu na prethodni period. Da se, primera radi, broje samo pogođene prečke i stative, Nišlije bi bile lideri na tabeli posle prvog kola Mozzart Bet Superlige.

Ponavlja to, kao na plej-bek, ovih dana trener Nikola Trajković, koji će se večeras zvanično predstaviti niškoj publici – da ekipa mora da prevaziđe prošlosezonske košmare i stekne samopouzdanje.

Da su oni verovali u sebe, koliko sam ja u njih i u pobedu nad Čukaričkim, mi bismo taj meč dobili“, rekao je juče na pres konferenciji mladi strateg Radničkog. Sigurni smo i sam svestan dodatnog značaja današnje utakmice u kontekstu rasporeda na početku sezone.

Niko Nišlijama ne brani da probaju da uhvate Partizan u evropskom raskoraku ili iznenade Vojvodinu, koja ima još teži start sezone od njih, ali Radnički će ta dva meča odigrati u gostima, a do sledećeg kod kuće i prvog u ovom prvenstvu u koji će objektivno ući sa ulogom favorita proteći će još više od 20 dana...

U tom nastojanju, ekipa će biti jača za Miljana Škrbića, koji se vraća u špic napada posle odrađene suspenzije zbog crvenog kartona u revanšu baraža protiv Inđije.

Očekuje nas teška utakmica protiv ekipe koja je prošlu sezonu završila na drugom mestu, ali mi smo pokazali protiv Čukaričkog da možemo da se nosimo sa ekipama koje su bile u vrhu. Imali smo dosta šansi, promašili penal, ali to je sve iza nas, najbitnije je da verujemo u to što radimo i smatram da je jedna pobeda protiv ovakvog rivala baš ono što nam treba da bismo dobili to samopouzdanje o kome šef stalno govori“, kazao je ubedljivo najboli strelac Radničkog u prethodnoj polusezoni. 

Mnogo se ovog leta pričalo o Škrbićevom odlasku iz kluba, čak je i on sam na početku priprema samo fizički bio prisutan na treninzima, čvrsto rešen da pormeni sredinu. Iako mu status nije konačan dok se ne završi prelazni rok, Škrbić ističe da je sada potpuno koncentrisan na obaveze u Radničkom.

Posle te utakmice sa Inđjom kad smo izborili opstanak u ligi, ja sam imao razgovor sa prvim čovekom kluba. U tom momentu je bilo nekih interesovanja, pričalo se o mom odlasku, ali nije stigla zadovoljavajuća ponuda za klub. Ja sam tu, odradio sam pripreme, namestio sam glavu, imam ugovor još godinu dana, tu sam glavom i jedva čekam povratak na teren. Da probam da pomognem ekipi da osvoji prva tri boda. Šansi će biti sigurno, na nama je da sačuvamo mirnoću i da ih ovog puta realizujemo“, dodao je 28-godišnji visoki napadač.

Radnički i TSC će na teren danas od 17.55 časova (TV Arena premiuum 1), a meč će suditi Lazar Lukić iz Beograda.

MOZZART BET SUPERLIGA, DRUGO KOLO

Četvrtak

17.55: (3,10) Radnički Niš (3,30) TSC (2,35)

Subota

18.00: (2,70) Javor (3,05) Novi Pazar (2,80)

20.00: (2,55) Železničar (3,15) Mladost Lučani (2,95)

20.05: (1,05) Crvena zvezda (14,0) Napredak (35,0)

Nedelja

17.00: (3,40) Radnički 1923 (3,40) Čukarički (2,15)

19.00: (3,20) Vojvodina (3,40) Partizan (2,25)

21.05: (2,85) IMT (3,20) Voždovac (2,60)

Ponedeljak

18.00: (2,60) Radnik (3,15) Spartak (2,85)



tagovi

Miljan Škrbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara