©Star Sport ©MN press
©Star Sport ©MN press

Odnos maksimalnog poverenja: Kako je 'Ne daje' počeo da daje

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.02.24. | 10:38

Vladan Milojević je definitivno napravio prvi, možda i najvažniji korak u povratničkom mandatu na Marakani, a to je psihološki oporavak i vraćanje samopouzdanja ekipi. To bi trebalo da predstavlja idealnu podlogu za naredni iskorak, a to je uspostavljanje jasnog sistema igre i usvajanja automatizama u igri na kojima je oduvek insistirao

Čak i u konzervativnije fudbalsko vreme bilo je trenera koji su smatrali da je najvažnija sporedna stvar na svetu pre svega psihološka igra, a da su tehnika, taktika i fizička sprema samo sporedni faktori u kompetnom procesu. U da našnje savremeno doba, treneri jednostavno moraju da 'uđu u glavu' igrača kako bi iz njih pokušali da izvuku maksimalan potencijal i kvalitet. Čini se da su ti primeri jasno potvrđeni na stadionu Rajko Mitić u ovoj sezoni.

Barak Bahar je bio mišljenja da je jedan zvaničan sastanak sa igračem uoči početka sezone sasvim dovoljan da stavi mu stavi do znanja šta očekuje od njega. Nakon toga je dublju komunikaciju prebacio na svoje pomoćnike, smatravši da je to adekvatna interakcija sa timom. U slučaju pojedinih igrača takav odnos ispostavilo se kontraproduktivnim, što se može videti na direktnom primeru Šerifa Endijajea.

Izabrane vesti

Senegalac je u psihološku krizu ušao praktično već na debiju u crveno-belom dresu, nakon onog čuvenog promašaja na Banovom brdu koji ga je progonio čitave jeseni Kako su dolazili još važniji mečevi, a posebno oni u Ligi šampiona, ulazio je u još dublju krizu. Neophodni dublji razgovori u samoj svlačionici su očigledno izostali, pa se došlo do toga da je napadač crveno-belih početak priprema za prolećni deo sezone dočekao potpuno utučen.

Sada je već jasno da Endijajeu, ali i mnogim drugim igračima, nije mogla da se desi bolja stvar ove zime od povratka Vladana Milojevića u Crvenu zvezdu. Pedantni stručnjak je na delu pokazao kakav je psiholog. Ušao je u iskrenu i otvorenu komunikaciju sa igračima, što je ekspresno počelo da daje rezultate. Tako je Gelor Kanga ponovo postao glavni igrač na sredini terena i neko ko svojim raspoloženjem u ogromnoj meri može da doprinese atmosferi u svlačionici, a Endijaje je u samo tri utakmice u Mozzart Bet Superligi već premašio golgeterski učinak iz kompletne jeseni.

Može se reći da je Aranđelovčanin upravo tim odnosom 'maksimalnog poverenja' počeo da izvlači potencijal iz igrača za koji je uveren da mogu pruže ogroman doprinos u borbi za šampionsku titulu.

"Kada sam prvi put razgovarao sa Šerifom bio je jako utučen. Treba da budete i psiholog, to je možda i najbitnija stvar u današnjem trenerskom poslu. Šerif ima svoj kvalitet, nadam se da će da izvuče i svoj maksimum. Kao i svaki igrač, on ima kvalitet koji ima i sada samo treba da izvuče svoj maksimum. Ono što ne poseduje, teško da možemo tražimo to od njega. Verujte mi, od prvog dana smo razgovarali otvoreno. Rekao sam mu da verujem u njega kao što verujem u sve ostale. Jako dobro je odradio pripreme, radi dosta za ekipu. Možda se sve to ne vidi od tolikog umora. Kad pogledate njegove rezultate, koliko je pretrčao, koliko trči u sprintu - to je nešto fascinantno. Ali, možda na kraju dođe i do zamora materijala, pa onda nema koncentraciju da postigne gol. Drago mi je što je počeo daje golove, on zna da će uvek imati moje poverenje i poverenje mog stručnog štaba, svih u klubu, i naravno naših navijača", vrlo jasno je poručio Vladan Milojević i objasnio suštinu.

Da bi Endijaje mogao da bude preporođen ove jeseni videlo se već tokom priprema na Kipru, gde ga je mnogo bolje slušala lopta nego jesenas. Sve je to bilo plod mnogo boljeg psihološkog stanja snažnog napadača i samopouzdanje koje je raslo iz dana u dan, a onda se preslikalo i na mečeve u prolećnom delu Mozzart Bet Superlige. Nije postigao gol protiv Voždovca, ali ga to nije sputalo, pa je nakon ulaska klupe bio strelac u Novom Parazu. Sve je to bila najava najbolje partije Senegalca u sezoni protiv Čukaričkog na stadionu Rajko Mitić, gde je proglašen za igrača utakmice, nakon postignutog gola i iznuđenog jedanaesterca u završnici meča.

Šerif je protiv Brđana upravo radio ono što najbolje zna da radi. Bio je konstantno opterećenje za poslednju liniju Čukaričkog, hrabro je ulazio i dobijao duele na zemlji. Baš kao što je rekao Milojević, da bolje zna da kanališe svoju energiju sigurno bi bio i mirniji u samoj završnici, ali je i ovoga puta nagrađan za veliku borbenost i zalaganje. Sjajno je u 36. minutu osetio prostor, dobio savršenu loptu od In Bom Hvana, a onda pogodio iz prilično nezogne pozicije. Kod jedanaesterca u 74. minutu na sjajan način se oslobodio iskusnog Ognjena Vranješa, koji ga je potom oborio s leđa, a onda je Osman Bukari postavio konačan rezultat utakmice.

Sama činjenica da se radi o napadaču koji je plaćen rekordnim obeštećenjem predstavljala je dodatni pritisak za Šerifa Endijaja na stadionu Rajko Mitić. Zvezdaška javnost mu opravdano nije praštala promašaje, a kada su se oni ozbiljno nagomilali dobio je nadimak 'Ne daje' u skladu sa golgeterskim učinkom. Ipak, ako bude nastavio da ide uzlaznom putanjom i bude jedan od ključnih faktora Zvezdinog proleća, taj nezahvalni nadimak će brzo otići u zaborav. Ipak, i Šerifu je verovatno jasno koliko je dug proces do povratka izgubljenog poverenja kod zahtevnih navijača srpskog šampiona.

Vladan Milojević je definitivno napravio prvi, možda i najvažniji korak u povratničkom mandatu na Marakani, a to je psihološki oporavak i vraćanje samopouzdanja ekipi. To bi trebalo da predstavlja idealnu podlogu za naredni iskorak, a to je uspostavljanje jasnog sistema igre i usvajanja automatizama u igri na kojima je oduvek insistirao.


tagovi

Šerif EndiajeVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara