Oni su najprijatnije iznenadili u Kataru

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.12.22. | 18:20

Sastavili smo tim od igrača koji su odigrali izvan svih očekivanja

Đani Infantino je još pre finala, najboljeg u istoriji Svetskih prvenstava, izjavio da je i sam Mundijal bio takav. Doneo je golova više nego bilo koji ranije (172), priredio nam završnicu za sva vremena, i kao takav definitivno ulazi u najuži krug. No, ono što ga takođe izdvaja od prethodnih jesu brojna iznenađenja kojih je bilo praktično na svakom ćošku. I ovog puta se Mundijal pokazao kao najbolja moguća pozornica za dokazivanje, posebno onima koji drugu priliku da demonstriraju šta umeju baš i nemaju, a takvih je u Kataru bilo podosta. I zato smo, sada kada je turnir završen, napravili tim od 11 fudbalera koje je svet upoznao tek u prethodnih mesec dana.

Na golu Dominik Livaković. Na Balkanu smo za njega čuli verovatno svi, ali na ostalim kontinentima, oni što ih Liga šampiona ne zanima ako Čelsi ne igra protiv Reala, baš i ne. Jer, čitavu karijeru branio je u hrvatskoj ligi, a onda se niotkuda pojavio i spustio rampu Brazilu, pre toga i Japanu, zbog čega je bio ozbiljan kandidat za golmana turnira.

Izabrane vesti

Na desnom beku Livakovićev sunarodnik Josip Juranović. Tek ove sezone, u 27. godini, zaigrao je u Ligi šampiona, pre Seltika nastupao još za Legiju i Hajduk, ali bi to moralo da se promeni posle izdanja u Kataru, posebno onog protiv Brazila. U srcu odbrane Ko Itakura i Hari Sutar. Itakura je pred početak turnira bio pod znakom pitanja zbog povrede kolena, na kraju se pokazao kao jedan od tihih heroja ekipe Hadžimea Morijasua i stavio svima do znanja da ga Mančester Siti nije slučajno pre četiri godine kupio od Kavasaki Frontalea, a letos prodao Menhengladbahu.

Sutar je jedan od najvećih anonimusa u našem timu, jer ipak se radi o fudbaleru koji nema minut premijerligaškog fudbala iako je na Ostrvo stigao još 2016. Ipak, sa 198 centimetara visine dominirao je u skoku i patrolirao vazdušnim prostorom u sve četiri utakmice koliko je Australija odigrala. Odbranu kompletira Jahia Atija Alah, fudbaler marokanskog Vidada koji je prvenstvo počeo kao rezerva, međutim, u nokaut fazi je učinio da se nijednom ne oseti izostanak Nusaira Mazrauija onda kad fudbaler Bajerna nije bio u stanju da igra zbog povrede (protiv Portugalije i Hrvatske), pride namestio Jusefu En Nesiriju gol protiv Portugalije, i zato se sada za njega raspituje Marselj.

U veznom redu još jedan Marokanac, Azedin Unahi, uz sunarodnika i pomenutog Sutara najveća nepoznanica tima. Makar je to bio pred početak turnira. Čak je i Luis Enrike posle poraza od Maroka zapitao “odakle se stvorio taj momak“, vezista krhke građe koji je do pre godinu i po dana igrao u trećoj ligi Francuske! Priča Enca Fernandeza dosta je slična, tek je letos stigao u Evropu (Benfiku) iz Argentine, za reprezentaciju je debitovao tek dva meseca pre Mundijala koji je završio kao pobednik i najbolji mladi igrač turnira.

Sa Aleksisom Makalisterom isti slučaj. Istina, već godinu i po dana igra standardno u Brajtonu, ali do početka ove sezone nije skretao pažnju na sebe. Kako fudbalske javnosti, tako ni selektora Lionela Skalonija. Do Mundijala je odigrao samo osam nastupa za Gaučose, ali se posle poraza od Saudijske Arabije na startu turnira ustalio u startnoj postavi i sa Fernandezom i Rodrigom De Polom oformio trio na sredini terena pored kojeg se nijedan rival nije naigrao fudbala.

I u napadu Ritsu Doan, Randal Kolo Muani i Salem Al Davsari. Doan je dve od četiri utakmice počeo sa klupe i baš u tim utakmica postigao oba gola. I to ne protiv bilo koga, već u sudarima sa Nemačkom i Španijom, kada je Japance vraćao u život. Al Davsarija je planeta upoznala u prvom kolu, kada je jednim driblingom čitavu odbranu Argentine vezao u čvor i potom ispalio raketu u dalji ugao za preokret Saudijske Arabije, kasnije je postigao još jedan protiv Meksika, mada je bilo uživanje gledati njegove poteze tokom čitave grupne faze.

Kolo Muanija je proveo manje minuta na terenu od svih preostalih igrača iz ovog tima, tek 180, ali mu je i to bilo dovoljno da pokaže kakav potencijal poseduje. Protiv Maroka je postigao gol pri prvom dodiru sa loptom, u finalu iznudio penal i namestio Kilijanu Mbapeu gol za 2:2. Pride dobio i 13 duela, četiri više od prvog sledećeg fudbalera, iako je u igru ušao tek u 41. minutu...


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara