©Starsport
©Starsport

Orlovi kroz brojke u Ligi nacija: Tadić i Mitrović u prvom planu, Radonjić adut sa klupe, Vanja sve standardniji

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.09.22. | 08:46

Srbija takmičenje završila kao najefikasnija od 15 reprezentacija, odbrana na deobi drugog mesta

Pobeda nad Norveškom u Oslu donela je Srbiji prvo mesto u grupi i plasman u najviši rang Lige nacija, međutim činjenica da su postali deo elite samo je jedan od benefita Orlova nakon novog uspeha. Sa četiri pobede uz po jedan remi i poraz izabranici Dragana Stojkovića obezbedili su mesto u drugom šeširu na žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i baraž za mesto na kontinentalnoj smotri, dok je selektor istovremeno stekao uvid u raspoložive snage i skicu tima uoči Svetskog prvenstva u Kataru.

Na šest utakmica Stojković je u rotaciji koristio čak 31 igrača, a najviše minuta zabeležio je kapiten Dušan Tadić - 488, kojeg prati Aleksandar Mitrović sa 423 iako je propustio gostovanje Švedskoj zbog žutih kartona. Treći na listi je Sergej Milinković Savić sa 367 minuta, dok su samo sedam minuta manje zabeležili Nikola Milenković i Vanja Milinković Savić. Milenkovićeva minutaža bi gotovo izvesno bila i veća da nije propustio poslednja dva izazova, dok je golman Torina u prethodnom periodu uspeo da se nametne ispred Predraga Rajkovića i Marka Dmitrovića te danas izgleda kao najbliži mestu među stativama na premijeri u Kataru protiv Brazila (iako je još veoma rano govoriti o statusu igrača za Svetsko prvenstvo).

Izabrane vesti

Uz kapitena Tadića, minute na svakoj od šest utakmica upisali su još samo Saša Lukić i Luka Jović, međutim u manjoj meri jer su često ulazili sa klupe ili bili menjani ukoliko su počinjali utakmice kao starteri. Jović je na čak pet utakmica šansu dobijao kao rezervista, a status džokera sa pet ulazaka u igru deli sa Nemanjom Radonjićem.

Sa 13 postignutih golova Orlovi su najefikasnija ekipa Divizije B Lige nacija, a samo Škotska i Ukrajina uz naš tim mogu da se pohvale dvocifrenim brojem lopti poslatih u protivničke mreže (11 i 10). Epitetu najefikasnije reprezentacije najviše je doprineo Aleksandar Mitrović sa šest pogodaka, Luka Jović je dva puta tresao mreže rivala, dok su se u strelce upisali još Saša Lukić, Andrija Živković, Sergej Milinković Savić, Nemanja Radnojić i Dušan Vlahović. Kada su u pitanju asistencije na vrhu je Tadić sa četiri, dok je Živković zabeležio dve, a još sedam fudbalera je spakovalo po gol saigračima.

Vredan pomena je i učinak odbrane koja je kapitulirala samo pet puta, te je na deobi drugog mesta sa Škotskom po ovom kriterijumu, dok je gol manje primila Ukrajina.

Jedini igrači koji su odigrali manje od jednog poluvremena su Strahinja Eraković (15 minuta) i mlađi od dvojice Stefana Mitrovića (šest minuta), dok je golman Marko Ilić jedini koji od pozivanih reprezentativaca nije zabeležio ni minut.



tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija SrbijeDušan TadićAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara