©Reuters
©Reuters

Srbija elita evropskog fudbala: Drugi šešir na žrebu kvalifikacija za EP, divizija A Lige nacija, osiguran i baraž za EURO...

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.09.22. | 22:30

Svetli dani srpskog reprezentativnog fudbala

Mnogo benefita je izvukla reprezentacija Srbije iz večerašnjeg trijumfa u Oslu. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija su pobedom nad Norveškom potvrdili da su po kvalitetu igre, ali i onom individualnom, u samom vrhu evropskog fudbala, a to se preslikalo i na rezultate. Orlovi su pobedom na Uleval stadionu obebedili drugi šešir na žrebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, ali to nije sve. Prva pozicija u grupi 4 Divizije B automatski je donela promociju u najviši rang takmičenja Lige nacija i ujedno obezbedila baraž za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Obezbeđenim drugim šeširom u kvalifikacijama smo izbegli snažne selekcije kao što su Engleska i Francuska, koje će takođe biti sa nama u bubnju. Kada je u pitanju baraž, tu smo sa još 11 selekcija koje su osvajači svojih grupa u divizijama A, B i C Lige nacija. Dakle, šta god da se dogodi u kvalifikacijama za Euro Srbija će imati priliku za popravni kroz doigravanje, što obezbeđuje rasterećeniji pristup izazovima.

Izabrane vesti

Na kraju, od marta 2024. godine bićemo u prilici da odmerimo snage sa selekcijama u elitnoj Ligi nacija, poput Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Španije, Portugalije...

U prvom šeširu na žrebu koji će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu, pored domaćina Nemačke, nalaze se još svi prvoplasirani timovi A divizije Lige nacija, a to su Holandija, Hrvatska, Španija i Italija, a na osnovu plasmana tu su još i Danska, Portugalija, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska. U našem drugom šeširu, pored Orlova, nalaze se još Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska. Dakle, reče je o selekcijama koji ne mogu da nam budu protivnici u kvalifikacijama.

U trećem šeširu će se naći Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Češka, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija, u četvrtom su Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, tzv. Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva i Makedonija. U petom šeširu se nalaze Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta, dok se u šestom nalaze Andora, San Marino i Lihtenštajn. Tri tima iz šestog šešira znače i da će poslednje tri kvlaifikacione grupe imati šest timova, dok će prethodnih sedam imati po pet.

KVALIFIKACIJE ZA EP, ŠEŠIRI:

Prvi šešir: Nemačka, Holandija, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugalija, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska;

Drugi šešir: SRBIJA, Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska;

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija;

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, tzv. Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva i Makedonija;

Peti šešir: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta

Šesti šešir: Andora, San Marino i Lihtenštajn

Kada je u pitanju Liga nacija za sezonu 2024/2025. u viši rang su iz divizije B pored Srbije u viši rang ušli još Izrael, Bosna i Hercegovina i Škotska, dok su iz prve u drugu otišli Austrija, Češka, Engleska i Vels. Iz C divizije u viši rang su ušli Gruzija, Grčka, Turska i Kazahstan, dok su u treći rang ispali Rumunija, Švedska, Jermenija i suspenodvana Rusija.

U diviziju C plasirali su se Estonija i Letonija, dok će se preostala dva mesta znati nakon plej-auta u kojem učestvuju Belorusija, Kipar i Gibraltar. Dve selekcije će u diviziju C, a dve u D, gde su još Moldavija, Malta, Andora, San Marino i Lihtenštajn.



tagovi

Žreb za EPEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara