Aleksander Pras (levo) ©Reuters
Aleksander Pras (levo) ©Reuters

Osveta odbačenog sina! Šturm imao pobedu u Salcburgu, ali je i sa bodom nadomak titule

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.04.24. | 19:12

Desetogodišnja vladavina Salcurga blizu okončanja - 2:2

Svaki sistem, pa čak i jedan od najsavršenijih koji je u evropskom i svetskom fudbalu postavio Red Bul, ima svoje manjkavosti. Jednostavno, ulažu i drugi, traže način da vam stanu na kraj, a veoma blizu da uspe u tome je i Šturm iz Graca. Sastav Kristijana Ilcera je bio u idealnoj situaciji da zaokruži dominaciju u ovoj sezoni, jer je vodio na Red Bul Areni sa 2:0. Da su gosti osvojili sva tri boda, pričali bismo o kraju Salcburgove desetogodišnje vladavine, ovako, tri kola pre kraja Šturm je zadržao tri boda prednosti u odnosu na direktnog konkurenta za šampionski trofej, pa mu je ostalo još samo da odradi posao do kraja protiv Harberga, LASK-a i Klagenfurta - 2:2 (2:0).

Željan osvete bio je odbačeni Salburgov odbačeni đak Aleksander Pras, koji je postigao oba gola za goste. Mladi krilni vezista proveo je devet godina u Salcburgovom sistemu, ali nije mogao dalje od filijale Liferinga. Potez karijere napravio je odlaskom u Grac, gde je vrlo brzo postao jedan od važnijih igrača Ilcerovog tima, potom i reprezentativac Austrije, a ove sezone je napravio dodatni iskorak u svom sazrevanju. Uključujući i današnji meč, fenomenalni Pras je došao do cifre od devet postignutih golova u svim takmičenjima, uz sedam asistencija.

Izabrane vesti

Pras (22) je u situacijama kod oba gola bio na pravom mestu u srcu kaznenog prostora da pošalje loptu iza leđa nemoćnog Aleksandera Šlagera. Kod oba pogotka Šturm je demonstirao sjajnu pas igru, ali pre svega izuzetno brze kontranapade. Jedan takav šokirao je domaću publiku već u prvom minutu, kada se posle izuzetnog poteza u ulozi asistenta našao Vilijam Boving. Kod drugog pogotka gostiju u 34. minutu sa suprotne strane je odlično probio Jusuf Gazibegović.

Dešavanja na samoj utakmici uticala su na to da Salcburg krene da napada svim silama praktično od starta. Domaći su mnogo toga promašili pre oba gola gostiju, ali i nakon toga. Ipak, nisu odustajali, Onur Džinel je tražio i pronašao dobitnu kombinaciju u završnici meča. Domaći su do izjednačenja stigli u razmaku od svega 10 minuta (72. i 82. minut), a do oba gola su stigli nakon izuzetnih akcija i serije dodavanja pred protivničkim golom. Rezervista Dorželes Nene je bio pun pogodak u domaćem sastavu, pošto je samo šest minuta kasnije konačno probio bedem pred protivničkim golom i uneo veliki nemir u gostujuću odbranu. Za postavljanje konaćnog rezultata, pored smušene odbrane Šturma, bio je odgovoran Karim Konate.

Zanimljivo, oba tima će u narednoj nedelji odmeriti snage sa Rapidom. Šturm igra finale Kupa 1. maja, dok će četiri dana kasnije u Beč doći Salcburg, u okviru 30. kola austrijskog šampionata.






tagovi

ŠturmRed Bul SalcburgSalcburgAleksander Pras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara