Navijači Vidad Kazablanke na meču sa Zamalekom (©AFP)
Navijači Vidad Kazablanke na meču sa Zamalekom (©AFP)

Osveta za bolnu eliminaciju, kada je nadoknađeno četiri gola zaostatka

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.03.22. | 12:41

Pre šest sezona je Vidad uspeo da stigne protiv Zamaleka 0:4, samo da bi potom primio gol u 82. minutu. Ovog petka, od 17 časova, konačno bi mogli da mu uzvrate i da ga direktno izbace iz afričke Lige šampiona

Petostruki šampion Afrike, Zamalek, blizu je toga da se oprosti od učešća u Ligi šampiona već posle četvrtog kola grupne faze. Finalista elitnog takmičenja iz 2016. i 2020. godine je posle prva tri meča sakupio samo dva poena, pa je ovog petka od 17 časova u obavezi da pobedi moćni Vidad iz Kazablanke.

Da će da mu bude lako, neće. Pre samo dve nedelje ga je taj isti Vidad lako savladao u Maroku sa 3:1. Uspeli su Egipćani rano da povedu preko Ziza, već u trećem minutu, ali je domaćin u nastavku meča pokazao ozbiljnu razliku u klasi. Preokrenuo je već do 37. minuta golovima El Mutaradžija i Farhanea, a kasnije je Džabrane samo potvrdio pobedu.

Izabrane vesti

Posle tog poraza je trener Patris Karteron dobio otkaz, a brzo je angažovana zamena za Francuza. Na klupu se posle sedam godina vratio iskusni stručnjak Žesualdo Fereira. Ovaj 75-godišnji Portugalac, koji je sa Belim vitezovima svojevremeno osvojio duplu krunu, već je vodio ekipu protiv El Gune (2:1) u domaćem prvenstvu.

Karteron je sa velikanom iz Kaira osvojio prošle godine titulu, ali je u novom šampionatu izgubio gotovo svaku utakmicu koju nikako nije smeo. Protiv najvećih rivala. Al Ahli ga je u novembru preslišao sa 5:3, Smuha sredinom februara sa 2:0, eliminisan je iz Liga kupa sa samo jednom pobedom iz šest mečeva i bio je bez pobede na pola takmičenja u Ligi šampiona. Rastanak je bio neminovan.

17.00: (1,80) Zamalek (3,40) Vidad Kazablanka (4,30)

Nije doduše sve krivica Francuza. Zamalek u poslednja dva prelazna roka nije mogao da dovede nijedno pojačanje, bio je kažnjen zbog nekih zaostalih dugovanja prema bivšim igračima. Bez osvežavanja tima, u nekom momentu je moralo da počne da škripi.

Zato je uprava već napravila plan za leto. Sa Fereirom je dogovoreno da na leto dobije 10 pojačanja, biće mu dostavljen spisak svih afričkih fudbalera koji su zanimljivi i voljni da pređu u Kairo, a Portugalac će da napravi konačan odabir.

Što se tiče Vidada, on je u daleko boljoj poziciji, kako u Ligi šampiona, tako i u domaćem prvenstvu. U eliti je posle trijumfa nad Zamalekom stigao do šestog poena, ima ih četiri više od Egipćana i ukoliko bi danas trijumfovao overio bi prolaz. Preostalo bi mu samo da se sa Petro Atletikom iz Angole bori za prvo mesto. U šampionatu Maroka je prvi posle 20 kola, ima tri poena više od jedinog pravog konkurenta Radže Kazablanke.

Vidad i Zamalek su akteri onog sjajnog polufinala Lige šampiona 2016. godine. Tada je u Kairu u prvom meču Zamalek slavio sa 4:0, ali smo u revanšu i pored toga gledali dramu. Već u 12. minutu je bilo 2:0 za Marokance, na poluvreme su otišli sa prednošću od 3:1, a posle gola iz penala u 64. minutu imali su 5:1 u džepu. Ipak, u finišu utakmice je Zamalek uspeo da postigne drugi pogodak i zahvaljujući njemu prođe u finale.

AFRIČKA LIGA ŠAMPIONA – 4. KOLO

Grupa A

Petak

14.00: (2,00) Al Hilal Omdurman (3,20) Al Mereih (3,70)

Subota

14.00: Mamelodi Sandauns – Al Ahli

Grupa B

Subota

17.00: Horoja – Radža Kazablanka

20.00: ES Setif – Ama Zulu

Grupa C

Petak

20.00: (1,20) Beluizdad (6,00) Džvaneng Galaksi (12,0)

Subota

14.00: Etoil Sahel – Esperans Tunis

Grupa D

Petak

17.00: (1,80) Zamalek (3,40) Vidad Kazablanka (4,30)

Subota

17.00: Petro Atletiko – Sagrada

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Afrička Liga šampionaZamalekVidad Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara