Antonio Silva (Reuters)
Antonio Silva (Reuters)

Otkriće 2022. godine: Za šest meseci od rezerve u B timu do Mundijala i cene od 100.000.000 evra

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.11.22. | 11:54

Portugalci su dobili štoperski tandem budućnosti

Kada je sinoć pročitao konačan spisak putnika za Mundijal, portugalski selektor Fernando Santoš je želeo i da uputi javno izvinjenje nekim igračima za koje nije bilo mesta. Zaista su otpala neka zvučna imena kao što su Mario Rui, Renato Sančes, Žoao Mutinjo, Gonsalo Gedeš

A opet, na spisku Santoša se našlo ime igrača koji nikada pre nije bio pozvan u A reprezentaciju. I niko nije imao ni najmanje nedoumice da je selektor povukao pravi potez.

Izabrane vesti

On je Antonio Silva, pre 11 dana je napunio 19 godina i igra za Benfiku na poziciji štopera. I slobodno se može nazvati fudbalskim otkrićem 2022. godine. Santoš ga ne vodi tek tako da bi osetio mundijalsku atmosferu već kao igrača na kog se ozbiljno računa. Neće biti nikakvo iznenađenje ako počne u startnih 11 pored Rubena Dijaša u tandemu.

U ovo vreme prošle godine, Antonio Silva je bio rezerva u B timu Benfike. I to povremena rezerva. Često nije bio u protokolu. Ali je zato kao kapiten predvodio omladinsku reprezentaciju Portugalije, igrao za omladince Benfike u Ligi šampiona i U23 tim lisabonskih Orlova na domaćoj sceni. Tek povremeno bi dobio šansu da sedi na klupi B tima seniora u drugoligaškom karavanu.

Omladinci Benfike su Ligu šampiona počeli debaklom protiv kijevskog Dinama a onda samleli sve pred sobom do kraja. Protiv Barselone 4:0 i 3:0, protiv Bajerna 4:0 i 2:0, osvetili su se Kijevljanima (1:0), izbacili opasni Midtjiland, u četvrtfinalu pregazili gradskog rivala Sporting 4:0, u polufinalu eliminisali Juventus, a onda u finalu razneli Red Bulovu laboratoriju talenata iz Salcburga sa ubedljivih 6:0. Antonio Silva je u pohodu na titulu evropskog prvaka odigrao svaki minut, a Benfika je sačuvala mrežu mirnom u sedam od deset utakmica. Dobre partije u omladinskoj Ligi šampiona su mu omogućile da u finišu sezone debituje za B tim Benfike. I da se izbori za mesto na letnjim pripremama prvog tima.

Kako to obično biva, klinci na prvim pripremama prolaze inicijaciju, tu su da osete miris seniorskog fudbala i da uče. Retko koji tinejdžer baš na prvim pripremama može da se nada nekoj ozbiljnijoj ulozi.

U Benfiku je tada tek stigao novi trener Rodžer Šmit, nije znao ‘ko je ko’ u timu i svi su mu na početku bili isti. Od štopera su ga čekali iskusni kapiten Nikolas Otamendi, povremeni brazilski reprezentativac Lukas Verisimo, iskusni Belgijanac Jan Vertongen, talentovani Brazilac Morato koji se sezonu ranije probio iz B tima i najnovije pojačanje Žoao Vitor kojeg su skinuli ispred nosa Portu i za skoro 10.000.000 evra ga kupili od Korintijansa. Plus nepoznati junoša Antonio Silva… Na papiru je delovalo bajno.

Ali u realnosti je bilo drugačije. Otamendi je zbog reprezentativnih obaveza u Argentini kasnio na pipreme. Vertongen takođe, a plus je najavio odlazak i insistirao na transferu u domovinu… Verisimo je imao tešku povredu ligamenata kolena. Žoao Vitor je iz Korintijansa došao sa povredom skočnog zgloba.

Da svugde u životu i sportu treba imati sreće, potvrdile su i te pripreme Benfike. Šmit je hteo to ili ne u prvom pripremnom meču protiv Redinga morao da startuje sa štoperskim parom MoratoAntonio Silva. Prvi je imao tek jednu sezonu u prvom timu iza sebe, drugi nijednu utakmicu. Ali dobro su se uklopili i Benfika je pobedila 2:0. Za sledeći pripremni meč protiv Nice se vratio Otamendi i startovao u tandemu sa Moratom, dao i namestio gol za poluvreme, a onda je Šmit dao šansu Silvi u drugom poluvremenu. I opet je Benfika pobedila. I opet nije primila gol.

Morato i Otamendi su počeli u tandemu i preostala tri pripremna meča. Protiv Fulama (5:1), Đirone (2:0) i generalku protiv Njukasla (3:2). Silva je dobio šansu sa klupe protiv Fulama i Đirone, ali generalnu probu je presedeo na klupi. 

Šmit je “nacrtao” odbranu za otvaranje sezone, protutnjao kroz kvaliikacije za Ligu šampiona protiv Midtjilanda i kijevskog Dinama i silovito startovao u prvenstvu: Aruka 4:0, Kaza Pia 1:0 i Boavista 3:0. U tom meču protiv Boaviste je šansu za debi dobio 19-godišnji Antonio Silva, jer je Otamendi imao kartone.

“Kada sam prošlu sezonu počeo u U23 timu, ni na kraj pameti mi nije bilo da ću posle godinu dana biti ovde gde jesam”, rekao je Silva na početku sezone. 

Već u sledećem kolu protiv Pasoš Fereire se povredio Morato, Fertongen je prešao u Anderleht, Verisimo i Vitor se još nisu oporavili, Bruks je tek došao i Šmit je za prvenstveni duel protiv Vizele od štopera imao samo Otamendija i Silvu na raspolaganju. Od tog momenta, Antonio Silva više nikad nije ispao iz startne postave. Oporavili su se ostali, trener je imao sve štopere na raspolaganju, ali je Silva bio nedodirljiv.

“Obožavam ga! Doneo nam je stabilnost u odbrani, a veoma je važan i u konstrukciji igre. Ima sjajan stav na terenu, a van njega je jako skroman”, rekao je Rodžer Šmit o Silvi.

Odigrao je svih šest mečeva u Ligi šampiona, dao gol Juventusu, blistao i bio jedan od najzaslužnijih za sjajne igre i prvo mesto Orlova u grupi. U dvomeču protiv atomskog napada Pari Sen Žermena je measteralno komandovao odbranom koja je primila dva gola i upisala dva remija. Nedavno je čak postigao i dva gola na meču protiv Eštorila. A Benfika sa njim u timu ima 14 pobeda i tri remija!

Sa visinom od 187 centimetara je odličan u skoku, bolje se služi desnom nogom, ali nema problema ni kao levi štoper. U omladincima mu je bilo svejedno da li igra u liniji sa dvojicom ili trojicom pozadi. Za igrača koji je tek nedavno napunio 19 godina, impresivan je u čitanju protivničke igre, fenomenalno se pozicionira, siguran je na lopti i u pasu (93,8 odsto tačnih dodavanja ove sezone). Iako deluje fizički nejako, nije hendikepiran ni u duel igri. Pred njim je još rada u teretani, noge su još tanke, ali sve je to normalno za nekoga ko je u šest meseci prešao put od debija u B timu do putnika na Mundijal. Ono što najviše oduševljava u Silvinoj igri je količina samopouzdanja sa kojom igra. Kao da iza sebe ima nekoliko seniorskih sezona u Ligi šampiona…

"Pratim Benfiku kad stignem, a mnogo mi se sviđa mladi Antonio Silva. Nemam dilemu da će igrati na najvišem nivou i da je igrač za velike klubove Premijer lige. Ima ogroman potencijal", rekao je nedavno srpski vezista Nemanja Matić.

Naravno da to sve nije prošlo neopaženo ni kod najbogatijih evropskih klubova. Silva ima ugovor sa Benfikom do 2027. godine i otkupnu kaluzulu od 100.000.000 evra. Zastupa ga Žorž Mendeš koji je već iz Benfike realizovao transfer štopera Rubena Dijaša u Mančester Siti za skoro 80.000.000 evra. Ako je tada Dijaš vredeo toliko, ima logike da Silvu sada neko plati i više, jer su i cene skočile za ove dve godine. Prvi koji je bacio udicu je Pari Sen Žermenov direktor Luiš Kampoš koji je letos prilikom pregovora o transferu Julijana Drakslera u Lisabon već najavio rukovodstvu Benfike da želi pol poziciju kada budu hteli da prodaju Silvu. Navodno je i Pep Gvardiola impresioniran mladim Portugalcem i mogao bi da ga upari sa Dijašom.

Prvi prihvatam odgovornost za povučene poteze i pozvane igrače. Posmatrali smo ga i doneli odluku na osnovu njegovih igara”, bilo je sve što je Santoš sinoć rekao na pitanje o pozivu za Silvu.

Upravo Benfikina deca bi u Kataru vrlo verovatno trebalo da čine štoperski tandem reprezentacije. Iako Antonio Silva nikada nije pozvao u nacionalni tim do sinoć, svestan je i Fernando Santoš da sve u karijeri ovog momka ide neverovatno brzo i da je već sazreo da startuje. Druga opcija je tek oporavljeni veteran Pepe, a treća Danilo Pereira iz Pari Sen Žermena koji je nešto između štopera i zadnjeg veznog.

To što Benfika od početka sezone nema poraz je dobrim delom vezano i za tinejdžera iz poslednje linije koji je do pre pola godine bio poznat samo najzagrižinijim pristalicama lisabonskog tima. Šest meseci kasnije je otkriće evropskog fudbala i jedna od potencijalnih novih zvezda Mundijala u Kataru.


tagovi

Katar2022Antonio Silvareprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara