©Reuters
©Reuters

Ovo može samo Kup afričkih nacija: Gambija slavila prolaz, Kamerun preokrenuo i otišao dalje

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.01.24. | 20:12

Špkantno veče u Buakeu i veliko slavlje selekcije Rigoberta Songa - 3:2

Ovo može samo Kup afričkih nacija! Gambija i Kamerun su odigrali šokantnu utakmicu u Buakeu, u kojoj su obe selekcije u završnici meča slavile prolazak, ali je na kraju u osminu finala otišao Kamerun! Selekcija Rigoberta Songa je u završnici za infrarkt, golovima 87. i 91. minutu uspela da stigne do preokreta i plasmana među 16 najboljih selekcija u Obali Slonovače - 3:2 (0:0).

Svi golovi su postignuti u drugom poluvremenu. I jednoj i drugoj selekciji u opticaju je bila samo pobeda, a nesrećna Gambija je platila danak velikog pada koncentracije u poslednjim trenucima meča. Izabranici Toma Saintfita su u 85. minutu poveli golom Ebrime Kolija sa 2:1, ali su taj gol slavili kao da su već prošli dalje, što ih je potpuno poremetilo, pa su Kamerunci to znalački kaznili.

Izabrane vesti

Bilo je ovo šokantno veče i za domaću selekciju i njene navijače, pošto bi Obala Slonovače osigurala prolazak u nokaut fazu takmičenja da je na ovoj utakmici bilo nerešeno. Gambija je u četvrtom minutu nadoknade uspela da zatrese mrežu Kameruna, ali je vrlo brzo utvrđeno da je Muhamed Sane rukom postigao gol. Stoga će Slonovi morati da strepe još večeras i sutra, kako bi saznali da li su među četiri najbolje trećeplasirane selekcije u grupnoj fazi.

Karl Toko Ekambi je nastavio niz važnih golova u dresu Kameruna, i potvrdio posebno raspoloženje u okršajima upravo sa Gambijom, kojoj je postigao četiri gola na tri meča. Da je imao malo više sreće, mogao je još jednom da bude heroj svoje selekcije, pošto je pored postignutog gola u 56. minutu uzdrmao i prečku protivničkog gola dvadeset minuta kasnije. Igrač saudijske Abhe u poslednje tri godine postigao je presudne golove za svoju selekciju. Njegov gol u baražu protiv Alžira bio je odlučujući na putu ka Svetskom prvenstvu u Kataru, a prethodno je i u grupnoj fazi, golom protiv Obale Slonovače, odveo sastav Rigoberta Songa u završnu fazu kvalifikacija.

Večeras nije bio igrač odluke, ali je njegov pogodak zakuvao situaciju u Buakeu. Na kraju, ulogu velikog heroja nacije preuzeo je Kristofer Vo, koji je postigao odlučujući pogodak na asistenciju Enkodua. Četiri minuta ranije Kamerunci su izjednačili autogolom Džejmsa Gomeza, kada je bilo jasno da Songova selekcija ima sasvim dovoljno vremena da stigne do potpunog preokreta.


Senegal je potvrdio kvalitet i slomio Gvineju u drugom poluvremenu utakmice u glavnom gradu Obale Slonovače, pa je sa maksimalnim učinkom okončao takmičenje u grupi C - 2:0 (0:0).

Selekcija Alijua Sisea dodala je gas posle razočaravajućeg prvog poluvremena, što joj je bilo dovoljno da slomi otpor rivala. Abdulaj Sek je razbio "maler" u 61. minutu, dok je konačan rezultat u 90. minutu postavio Ilman Endijaje na asistenciju Sadija Manea.

Selekcija Gvineje ipak može da bude sasvim zadovoljna jer odlazi dalje sa četiri osvojena boda. Remizirala je sa Kamerunom i pružila sasvim solidan otpor Senegalu, pa ima čemu da se nada u nastavku takmičenja.

GRUPA C, 3. KOLO:

Gambija - Kamerun 2:3 (0:0)

/Dželou 72, Koli 85 - Toko Ekambi 56, Gomez 87, Vo 90+1/

Gvineja - Senegal 0:2 (0:0)

/Sek 61, Endijaje 90/



tagovi

Kup afričkih nacija 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara