©Starsport
©Starsport

Pakleni dani za Edmunda Ada: Kao da muke u Zvezdi nisu dovoljne, osuđen da plati Šerifu 1.224.693 evra

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.10.23. | 10:19

Vezista iz Gane u problemu zbog kršenja ugovora sa Moldavcima

Želela je Crvena zvezda i pratila Edmunda Ada praktično godinama, vezista iz Gane bio je na spisku potencijalnih pojačanja crveno-belih u nizu prelaznih rokova do minulog leta kada je i zadužio opremu šampiona Srbije, međutim, umesto iskoraka, fudbaler je u prethodnim mesecima doživeo nekoliko koraka unazad.

Činjenica da ga Barak Bahar ne vidi u svojim projekcijama odrazila se na status defanzivnog veziste koji pored Marka Stamenića i Hvan In Boma ne samo da je pao u drugi plan već do danas nije upisao ni minut na zvaničnim utakmicama. Štaviše, Ado se u superligaškom protokolu našao samo za susret sa Voždovcem, međutim status u aktuelnom klubu postao je sekundarni problem za fudbalera iz Gane.

Izabrane vesti

Naime, FIFA je obelodanila spor između fudbalera i moldavskog Šerifa, pokrenut 7. jula 2023. godine, odnosno dve nedelje posle promocije Ada u Ljutice Bogdana, a prema odluci fudbalskog tribunala igrač će klubu iz Tiraspolja morati da plati 1.224.693 evra kao naknadu za kršenje ugovora bez opravdanog razloga, uz pet posto godišnje kamate. U presudi je takođe navedeno da Spartak iz Subotice, klub u koji je vezista prešao, snosi solidarnu odgovornost za isplatu (odnosno da ima moralnu odgovornost s obzirom na to da je igrač po kršenju ugovora iz moldavskog tima stigao upravo u redove superligaša).

Delimičnu utehu za Ada može da predstavlja odluka suda u njegovu korist kada su u pitanju neisplaćene obaveze Šerifa, pa će sadašnjem igraču Zvezde na konto leći 35.000 evra od Šerifa.

Pomenutim odlukama prethodio je spor u kojem su predstavnici moldavskog kluba istakli da je igrač u junu 2022. godine otišao u Ganu usled reprezentativnih obaveza, a da mu je 17. juna ustanovljena povreda desnog butnog mišića. Kako se fudbaler nije vratio u predviđenom terminu 23. juna mu je poslata opomena posle koje je kao novi termin povratka definisan 27. jun, ali se Ado ni tada nije pojavio u Tiraspolju i čitava farsa trajala je do 29. septembra.

Povratak u Moldaviju nije doneo razrešenje problema, pa je u sporu navedeno da je Ado zemlju ponovo napustio 10. novembra i 11 dana kasnije poslao Šerifu zahtev za momentalni raskid ugovora, međutim odgovor kluba stigao je tek 20. decembra i glasio je da ne postoji osnov za prekid saradnje.

Tokom januara 2023. godine u priču je ušao Spartak koji je šestog dana aktuelne godine kontaktirao Šerif vezano za raskid Adovog ugovora i tri dana kasnije dobio odgovor da je saradnja prekinuta jednostrano i bez opravdanog razloga. Ado je 12. januara podneo tužbu pred Fudbalskim triibunalom FIFA, a 20. januara potpisao je ugovor sa Subotičanima iako nije imao razrešen spor sa prethodnim klubom što će ga koštati milionskog iznosa.

Definitivno, 2023. godina donela je dane koje vezni fudbaler neće pamtiti po dobrom.



tagovi

Edmund AdoŠerifSpartak SuboticaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara