Nikola Antić pogađa sa 11 metara (© MN Press)
Nikola Antić pogađa sa 11 metara (© MN Press)

Partizan naučio kako se šutiraju penali

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.08.23. | 10:45

Poslednje dve serije kod kuće bio je nepogrešiv, protiv Sabaha šutirala četvorica rezervista

Nije imao ništa, dobio je sve. Nijednog trenutka za 210 minuta dvomeča sa Sabahom Partizan nije imao prolaz, ali se plej-ofa vrednog plasmana u grupnu fazu Lige konferencije domogao uskom, skoro kozjom stazom. Penalima. Ostaće revanš sa predstavnikom Azerbejžana zaveden kao prvi u istoriji u kome su se crno-beli posle dva gola zaostatka u gostima domogli narednog kola evropskog takmičenja, ali će se pre svega pamtiti po seriji posle produžetaka. Odabiru izvođača, načinu na koji su pucali, u konačnici i odbrani Aleksandra Jovanovića.

Sve je u tim, generalno stresnim, trenucima izgledalo savršeno za crno-bele. Energija sa tribina, zajedništvo na terenu, mirnoća prilikom udaraca sa bele tačke... Zato se i desilo da drugi put u dve godine prođe jedanaestercima. Kao protiv Sočija u trenerskom mandatu Aleksandra Stanojevića, kad je jedan od junaka bio Nemanja Stevanović, tako i u okršaju sa klubom osnovanim pre šest godina. Za potvrdu da je naučio da puca penale.

Izabrane vesti

Oni su mu bili bolna tačka u poslednje vreme, što na domaćoj, što na međunarodnoj sceni. Primera radi, još protiv Zaglebja je na strani 2016. zaustavljen u prvom kvalifikacionom kolu za Ligu Evrope, jer ih je očajno izvodio; u Nišu 2020. ostao bez pehara Kupa Srbije kad ga je nadmudrila Vojvodina; godinu kasnije isto mu se desilo na stadionu „Rajko Mitić“ pošto je poklekao pred Crvenom zvezdom; da bude crnje postarao se na terenu prvoligaša, Radničkog iz Sremske Mitrovice u prvom kolu kupa minule sezone.

Nije baš za pohvalu, pa još tih negativnih 0:2 iz predgrađa Bakua, te spremnost dela javnosti da ga sačeka na „nož“, stvorili su ambijent u kome bi malo kome bilo prijatno, jer je evropska sezona visila o koncu. A onda se ispostavilo da je svih pet izvođača bilo precizno. Četvorica baš uverljiva, jer su Jusifa Imanova svi prevarili tako da gostujući čuvar mreže nije pogodio ni stranu, a kad je to učinio Nemanji Nikoliću ispostavilo se da je udarac bio dovoljno precizan, uz to i snažan. Neuhvatljiv.

Posebno impresivno deluje podatak da su četvorica izvođača penala bili rezervisti. U velikom broju slučajeva treneri veruju starterima i(li) kapitenu, ali je Igor Duljajsa izuzetkom levog beka Nikole Antića – izabrao rezerviste i ta rešenja su se ispostavila korisnim. Bez obzira na delimičan strah na tribinama, kako će se snaći Andrija Pavlović (debi ove sezone), Nemanja Nikolić (uglavnom ulazi s klupe), Aldu Kalulu (još ga ne ide) i Samed Baždar (prethodna tri meča nije ni ulazio), a svi su pokazali odlučnost. Baš kao što mu je demonstrirao i Aleksandar Jovanović, u konačnom zbiru junak meča (uz Mateusa Saldanju), sposoban da odbrani udarce Namiku Alaskarovu (dvaput, s tim da se jednom računalo) i potvrdi da je Duljaj u pravu što nije menjao golmana. Bez obzira na šaputanja saradnika.

Ljudi, ne brinite. Mi imamo golmana, oni nemaju“, hrabrio je pristalice crno-belih u loži na istočnoj tirbini nekadašnji vezista Parnog valjka Saša Marković, sada adut OFK Beograda.

Uspeh je utoliko značajniji što je ostvaren bez prvog penaldžije, Bibarsa Natha, zamenjenog u 82. minutu, nepreciznog na otvaranju sezone u Bačkoj Topoli, a sigurnog u preokretu protiv ničkog Radničkog.

Kad je reč o penal serijama u 21. veku, Partizanu je bela tačka nekad baš takva, jer je sa nje dvaput prolazio u Ligu šampiona i to na gostovanjima (u Njukaslu 2003. i Briselu 2010); nekad crna, pošto ga je zaustavljala u predvorju elite kad je naspram njega bila Armedija (2005. u Beogradu), da bi se iste godine, posle smene trenera i velikih potresa u klubu to odrazilo na eliminaciju od Timoka u osmini finala Kupa Srbije i Crne Gore.

Ako ništa drugo, Partizan je u međuvremenu naučio da šutira penale. Makar kod kuće. Svih devet, protiv Sočija i Sabaha, pucao je bez greške.



tagovi

Kvalifikacije za Ligu konferencijeLiga konferencijeSabahFK Partizanpenalpenal serijapenaliIgor Duljaj

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara