FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Pesma, pivo i euforija kakve nema u Evropi: Slovenci plasman čekan 24 godine slavili do duboko u noć (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.11.23. | 12:30

Nema nedoumice oko toga koja je nacija najradosnija zbog plasmana na kontinentalnu smotru

Prošle su više od 23 godine od čuvene utakmice SR Jugoslavije i Slovenije na stadionu u Šarlroi, jedne od najspektakularnijih u istoriji Evropskih prvenstava. Republika koja je devet godina ranije proglasila nezavisnost vodila je tog valonskog popodneva 3:0, a onda su Plavi na krilima Sava Miloševića i Ljubinka Drulovića izjednačili, došli do boda i kasnijeg plasmana u četvrtfinale.

Iako su tog junskog dana 2000. priredile veliku zabavu čitavoj Evropi, mnogo je faktora uticalo da se nijedna od dve selekcije ne nađu na narednih pet kontinentalnih takmičenja. Splet okolnosti odredio je da se u prethodna dva dana oba tima plasiraju u Nemačku 2024, a u Sloveniji je prethodne noći vladala velika euforija, čini se ništa manja od one kada su košarkaši osvojili Evrobasket 2017.

Izabrane vesti

Pred maksimalnih 15.000 gledalaca na Stožicama izabranici Matjaža Keka trijumfovali su u ponedeljak uveče protiv Kazahstana (2:1) i tako obezbedili prvo učešće na velikim takmičenjima još od Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. Čekala je čitava nacija skoro deceniju i po da isprati "Fantje" (dečake) na neki veliki turnir. Fudbalskim fanaticima još je u sećanju gol Zlatka Dediča protiv Rusije novembra 2009. u baražu za Svetsko prvenstvo, kada je Slovenija šokirala tada aktuelnog polufinalistu Evropskog prvenstva i predvođenog s klupe Gusom Hidinkom važila za jednu od najperspektivnijih ekipa na kontinentu.

Ponovo se Matjaž Kek ispostavio amajlijom slovenačkog fudbala. Pokušavali su u međuvremenu dobri stručnjaci poput Slaviše Stojanovića i Srećka Kataneca da urade ono što je Kek, niko nije uspeo, a onda se savez vratio oprobanom rešenju i stigao do uspeha. Dokazao se Kek između dva mandata na klupi državnog tima i u klupskim okvirima, kada je 2017. s Rijekom prekinuo niz Dinamo Zagreba od 11 uzastopnih titula. Retko pokazuje 62-godišnjak emocije, ali je sinoć bio posebno emotivan.

"Trebalo nam je mnogo vremena da da privučemo ljude komunikacijom, stavom i poštenjem. Nekad sam bio menjan i po 500 puta na dan, ovo je bila jedna od najtežih utakmica u mojoj karijeri. Hvala Bogu, Beni (Verbič) je pogodio za kraj i povukao crtu. Siguran sam da će ovo biti novi zamah za naš fudbal. Zahvaljujem savezu što me je ostavio da radim na miru, da napravim nešto i s ovom generacijom. Danas je nacija disala kao jedno. Nadam se da će u Nemačkoj biti biti po 15.000 Slovenaca na utakmicama, baš kao večeras. Nisam skoro bio ovako srećan i radostan" nije se zaustavljao Kek.

Neverovatna sreća zbog plasmana oslikana je i suzama Predsednika Fudbalskog saveza Slovenije Radenka Mijatovića, koji je po završetku utakmice sišao iz VIP lože (gde je sedeo pored Aleksandra Čeferina) i pao u zagrljaj Keku. Proslava na samom stadionu trajala je četrdesetak minuta po završetku utakmice, a onda se preselila na ulice Ljubljane. Na ivici suza bio je jedan od najboljih golmana prethodne decenije Jan Oblak, koji je dočekao da u 31. godini prvi put se plasira na veliki turnir.

"Hvala vam na podršci svih ovih godina u kojima nam često nije išlo po planu, kada nam se želje nisu ostvarivale. Konačno smo stigli na cilj zasluženo. Ne idemo u Nemačku samo da učestvujemo, idemo da uradimo nešto tamo", a onda je zapodenuo čuvenu pesmu: "Kdor ne skače, ni Slovenc, hej,hej,hej!"

Jeste slavlje trajalo do duboko u noć, ali tu se neće završiti. Danas od 16.00 na Kongresnom trgu u Ljubljani biće organizovana zvanična proslava, a očekuju se više desetina hiljada pristalica Slovenije koje su igrači pozvali na pesmu i pivo.

Čestitke su pljuštle sa svih strana, a javio se naravno i Luka Dončić objavom na Instagramu kojom pokazuje kako iz SAD-a gleda utakmicu Slovenija - Kazahstan. Čestitke je uputio i hokejaš Los Anđeles Kingsa Anže Kopitar. Veliku radost podelio je i Josip Iličić, koji je do 2021. godine nastupao za reprezentaciju. UEFA je na zvaničnom sajtu poželela dobrodšlicu na EURO "Deželi" ističući u prvi plan prve zvezde tima Jana Oblaka i Benjamina Šeška.

Ono što su bili Samir Handanović i Milivoje Novaković u Kekovom prvom mandatu, sadu su to golman Atletika i napadač Lajpciga. Dovoljni su za uspeh stručnjaku rodom iz Maribora vrhunski golman i jedan kvalitetniji napadač, a ostali su tu da budu samo na prvi pogled fizička snaga, a zapravo duša tima. Andraž Šporar, Petar Stojanović, Jure Balkovec, Miha Blažić, Jaka Bijol, Adam Gnezda Čerin, svi su oni članovi reprezentacije pet i više godina, dobro su uhodani u sistemu selektora i nemaju problem da sve podrede nacionalnom interesu. Igrali su Slovenci ravnopravno u kvalifikacijama sa polufinalistom prošlog EP-a Dancima, a ostavili iza sebe učesnika tog takmčenja Finsku i nikad jači (u svakom smislu) Kazahstan.

Vredi istaći da je u teoriji duel Slovenije i Srbije i potencijalno ponovljanje duela iz 2000. godine moguće, budući da su Orlovi u četvrtom, a Fantje u trećem šeširu. Kakvo bi to prisećanje na jedno belgijsko popodne bilo.



tagovi

Jan OblakBenjamin ŠeškoMatjaž KekFudbalska reprezentacija SlovenijeEURO 2024Kvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara