Fudbaleri Petrolula na jednom niželigaškom gostovanju (©AFP)
Fudbaleri Petrolula na jednom niželigaškom gostovanju (©AFP)

Petrolul - jedan od retkih preživelih

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.09.20. | 12:58

Naftaši izbegli sudbinu Uniree Urzičeni, Čealula, Korone iz Brašova, Turnu Severina, Sageate Navodari...

Sva sreća nije bilo selidbe iz najvišeg rumunskog ranga u Ligu 2 minule sezone, inače bi se neko loše proveo. Izuzetno je zabrinjavajuća statistika ispadanja u drugi rang u zemlji Georgea Hadžija. U poslednjih devet godina nestalo je deset timova, a jedan je uspeo da oživi.

Prema nedavnom izveštaju Rumunske fudbalske federacije, koja je analizirala sve timove koji su ispali u Ligu 2 u periodu od 2010. do 2019. godine, posledice za mnoge ekipe nisu bile najbolje. Samo 10 sastava je uspevalo da "preživi", od toga četiri tima još igraju u Ligi 2, dok se šestoro vratilo u Ligu 1. U slučaju ostalih 18 ekipa, nije bilo kontinuiteta i posledice su za mnoge bile kobne.

Izabrane vesti

Što se tiče onih koji su zbrisani sa fudbalske mape, najtragičniji primer je Unirea Urzičeni. Prvak države 2009. godine i potom učesnik grupne faze Lige šampiona. Popularni Čelsi iz Jalomice raspao se konačno 2011. U ovoj kategoriji su još Turnu Severin i Korona iz Brašova.

Politehnika Jaši je rasformirana posle ispadanja iz Lige 1 2010. godine, ali se zatim ponovo pojavila, u početku pod drugim imenom, na osnovu novog kluba formiranog spajanjem Navobi Jašija i Trikolorul Breazea. Sada taj tim igra u najjačem rangu pod imenom Poli Jaši.

Viktorija Branešti (2010), Vointa Sibiju (2013), Sageata Navodari (2015), Čealul (2016) i ASA Targu Mureš (2017) ispali su u drugu ligu i ubrzo su rasformirani. Dunarea Kalaraši i Konkordija Kjažna pružali su otpor u sezoni posle ispadanja, ali nisu postigli najavljeni cilj. Ovi timovi nisu imali baš dobru sezonu 2019/20 i bili su daleko od borbe za vodeća mesta. Treba napomenuti da je izdanje završeno nakon 24 kola zbog pandemije COVID-19.

Jedini koji se vratio u izvornom obliku je Petrolul. Tim iz Ploeštija bankrotirao je leta 2016. godine, a potom su pristalice Naftaša oformile novi klub ACS Petrolul 52, koji je krenuo od četvrtog ranga. U međuvremenu, Petrolul je dobio snažan vetar u leđa od strane francuske transnacionalne kompanije Veolia, koja je preuzela tim, otplatila dug i vratila originalni naziv. Naftašima je od tada svanulo. Preskaču prepreke iz godine u godinu i protekle sezone su bili nadomak promocije u Ligu 1.

Pred start nove sezone kormilo je preuzeo legendarni Viorel Moldovan, i to iz ruku još jednog nekadašnjeg reprezentativca Rumunije Katalina Munteanua. Prvi rival je Farul iz Konstance, na čijoj klupi sedi Janis Ziku, a suvlasnik je Ćiprijan Marika (18.30).

"Farul nije igrao zvaničnu utakmicu od marta. Nije se mnogo promenio, pošto je zadržao isto jezgro igrača, sa određenom rutinom i iskustvom na nivou druge lige, a uspeo je, pored toga, i da ostvari nekoliko zanimljivih transfera. Mnogo je homogenija ekipa od naše, sa vrlo dobrom dinamikom od sredine do vrha, ali uveren sam da ćemo uspeti da igramo dobar fudbal, budemo organizovani, disciplinovani i pobedimo u ovoj utakmici. Uspeli smo da dovedemo kvalitetan kadar. Budimo optimistični, ne odustajmo ni na trenutak. Budimo zajedno i kad je dobro i kad je loše. Cilj je zajednički, a to je promocija", precizirao je Viorel Moldovan.

RUMUNIJA 2 - 1. KOLO

Utorak

18.30: (1,90) Petrolul (3,30) Farul (4,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 2PetrolulViorel MoldovanFarul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara