FOTO: AFP
FOTO: AFP

Pirati posle ovoga moraju u Ligu šampiona! Gatuzo "nije trener za glavu" i Marseju ne može da pomogne (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.02.24. | 22:51

Uz Đironu, Brest je najlepša priča u ligama Petica

Više od 30 godina fudbaleri Bresta nisu završili sezonu u prvoj polovini tabele francuske Lige 1, a sada su posle 22. kola na drugoj poziciji i svakom narednom sedmicom sve su bliže ispisivanju istorije. Ni posle tri i po meseca tim Erika Roja nije izgubio prvenstvenu utakmicu, a bilo bi potpuno nezasluženo da ove večeri nije uspeo da upiše novi trijumf protiv grogiranog Olimpika iz Marseja (1:0). A malo je falilo.

Propustio je Brest dve kolosalne prilike preko Stiva Munijea, nije dozvolio rivalu šut u okvir gola do pet minuta pred kraj, ali je popularne Pirate glupost napadača iz Benina i dobijanje crvenog kartona sredinom drugog poluvremena značajno usporilo. Uprkos brojčanoj inferiornosti, domaćin je pred prepunim tribinama stadiona Fransis Le Ble trijumfovao golom Pjera Les Melua u 89. minutu, za verovatno najveću ekstazu viđenu u ovom gradu u poslednje tri decenije.

Izabrane vesti

Nikoga Marsej ne može da pobedi u 2024. godini. Ako se Đenaro Gatuzo do sada izvlačio na izostanak ogromnog broja igrača zbog Kupa Afričkih nacija, sada takve priče više nemaju nikavog utemeljenja. Vratili su se evropskom šampionu iz 1993. godine svi fudbaleri sa kontinentalng turnira, ali je očigledno italijanski strateg nespreman za vođenje ovako velikog kluba. Od 17. decembra Marsej nije pobedio u Ligi 1 i tek je treći put u klupskoj istoriji bez pobede u prvih mesec i po dana kalendarske godine. Sada je sve bliži da u mart zakorači bez ijednog trijumfa. Zaista poražavajuć podatak...

Na konferenciji pred lučki derbi protiv Bresta govorio je Gatuzo da je problem Marseja psihološke prirode i da on "nije trener za glavu". A kako Olimpik igra pod njegovom palicom, sve je veći utisak da problem leži u mnogo raznovrsnijem spektru problema od psiholoških. Liči Marsej na razbijenu bandu, na skup pojedinaca koji bi u svakom trenutku mogli da zablistaju, ali da su glavne trenerske zamisli potpuno nedifinisane.

Visio je gol Marseja u vazduhu početkom drugog poluvremena, a čitav stadion već je video loptu u golu u 54. minutu, kada je Stiv Munije sa nekoliko metara šutirao glavom par desetina centimetara pored gola. Samo dva minuta kasnije afrički napadač napravio je veliku glupost. Dok je argentinski defanzivac Leonardo Balerdi ležao na zemlji, udario ga je nekadašnji napadač Hadersfilda laktom i potpuno mu je zasluženo arbitar Rudi Buke pokazao put u svlačionicu.

Ni sa igračem više nije Marsej uspevao da ugrozi sjani Brest, a sve se završavalo na par individualnih pokušaja Pjera Emerika Obamejana. Gabonac je u 86. minutu uputio prvi udarac svog tima u okvir gola. Imao je Brest troduplo veći broj udaraca na gol i zaslužio je da pobedi, a taman kada se činilo da će se Marsej izvući na scenu je stupila hronična indisponiranost zadnje linije Gatuzovog tima, izgubljena lopta na dvadesetak metara od sopstvenog gola i sve je to kumovalo Les Meluovoj šetnji ka golu i "cepanje" mreže Rubena Blanka.

Sada je glavno pitanje, čeka li Gatuza otkaz već ove večeri ili sutra ujutru ili će ipak imati još jednu šansu u četvrtak protiv Šahtjora u revanšu šesnaestine finala Lige Evrope. Podsetimo, u prvom susretu bilo je 2:2.


FRANCUSKA 1 – 22. KOLO

Petak

Lion - Nica 1:0 (1:0)

/Mangala 22/

Subota

Lil - Avr 3:0 (2:0)

/Dejvid 14, 44, 49/

Nant - PSŽ 0:2 (0:0)

/Ernandez 60, Mbape 78p/

Nedelja

Strazbur - Lorijen 1:3 (0:2)

/Žilber 51 - Bamba 2, 45+1, Ponso 49/

Monako - Tuluz 1:2 (0:1)

/Aklijuš 48 - Sijero 41, Kosta 70/

Monpelje - Mec 3:0 (1:0)

/Sila 3, Sanjan 50, Savanije 85 pen/

Ren - Klermon 3:1

/Omari 31, Terije 58, 64 - Matsima 62/

Rems - Lans 1:1 (1:1)

/Dijakite 41 - Said 45+1/

Brest - Marsej 1:0 (0:0)

/Les Melu 89/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Olimpik MarseljBrestLiga 1Francuska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara