Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Platiš 113.000.000 evra za napadača i ne iskoristiš njegove prednosti

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.02.22. | 10:38

Ko je (više) kriv: Lukaku ili Tuhel?

Gol na povratničkom debiju u londonskom derbiju sa Arsenalom, potom još dva komada dve runde kasnije protiv Aston Vile. Dao je Romelu Lukaku navijačima Čelsija povod za euforiju u uvodnih mesec dana drugog mandata na Stamford bridžu, nagovestio da bi šampion Evrope mogao da zaleči boljku pred protivničkim golom prouzrokovanu vidnim manjkom samopouzdanja Tima Vernera u završnici, a ispostavilo se da je Tomas Tuhel u belgijskom napadaču dobio još jednu verziju nemačkog fudbalera, samo u drugačijem obliku. Pride, više nego duplo skuplju.

Malo ko je u Zapadnom Londonu letos dovodio u pitanje 113.000.000 evra vredan transfer iz Intera. Big Rom je na Čizmi povratio veru u sebe uzdrmanu konstantnim kritikama engleske javnosti tokom perioda u Mančester junajtedu. Zapravo, učinio je to Antonio Konte koji ga je konačno naučio da na najbolji mogući način koristi najveću prednost, fizičku superiornost i igru leđima.

Izabrane vesti

Kao konačan produkt Konteovog mentorstva stigla su 64 gola za dve godine na Đuzepe Meaci. Lukaku je protivničke mreže rešetao konstantno, bez dužih pauza, bio jedan od najzaslužnijih za Interov toliko čekani skudeto. Čelsi na sedmu titulu u Premijer ligi ne čeka toliko dugo, na kraju ove sezone navršiće pet godina od poslednje , ali su u taboru Plavaca verovali da je Lukaku delić koji nedostaje Tuhelovoj slagalici, napadač sposoban da iz nedelje u nedelju završava akcije saigrača koje Verner nije umeo sezonu ranije.

Pomisliš na osnovu partija u dresu Intera da se transformisao u "zver" u šesnaestercu, kad ono – mala maca zaključana u kavezu protivničkog kaznenog prostora. U subotnjoj partiji protiv Kristal Palasa i doslovno, jer podatak koji su izvukli pedantni engleski statističari sa meča na Selhurst parku je za nevericu. Lukaku je, pazite sad, za 90 minuta fudbala protiv gradskog rivala imao svega SEDAM dodira sa loptom. Dva u prvom poluvremenu, od kojih jedan prilikom izvođenja početnog udarca sa centra prilikom prvog sudijskog zvižduka. Od tih sedam nijedan u protivničkom šesnaestercu.

Foto: ©AFPFoto: ©AFP

Nemoćan, odsečen, "zaključan"… Dalo se naslutiti da je po golom u polufinalu i finalu klupskog Prvenstva sveta možda podesio nišanske sprave, ali je partija protiv Palasa došla kao demanti i dala još više povoda dežurnim kritičarima da osuju paljbu po 28-godišnjem napadaču.

Ili krivica nije isključivo Lukakuova? Njegov govor tela nije najbolji, daleko od toga, još je u spornom prazničnom intervjuu za italijanski Skaj priznao da je njegova želja bila da ostane u Interu i da će se jednog dana, dok je još u naponu snage, vratiti među Nerazure, ali je prilikom istog razgovora jasno istakao da nije zadovoljan situacijom u klubu i Tuhelovom odlukom da, kako je rekao, "igra s nekim drugim sistemom".

Ima i među navijačima Čelsija onih koji su ga kritikovali posle utakmice sa Palasom, ali bilo je i onih, i to ne u malom broju, koji su stali u njegovu odbranu.

"Ne dobija lopte, uopšte ga ne krivim. Sar i Kristensen kao bekovi uopšte ne centriraju", napisao je jedan navijača, "Tuhel ne zna da ga iskoristi. Zašto ga uopšte dovodiš ako ne možeš da mu obezbediš dovoljno lopti", zapitao se drugi.

Nisu samo pristalice Čelsija, i legendarni engleski napadač Gari Lineker smatra da ne treba upirati prstom isključivo ka Lukakuu.

"Sedam dodira za čitavu utakmicu? Njegova, Tuhelova ili krivica tima?", pitao se bivši napadač Lestera, Evertona, Totenhema i Barselone posle utakmice.

Da li je samo do špica i(li) ima nešto i do trenera?

"I jedan i drugi su krivi. Tuhel ga ne razume, šta želi i šta mu je potrebno. Povremeno bi prestao da trči, jer lopta nije dolazila do njega, i imate veliki broj primera za to. Platiš 90.000.000 funti i ne koristiš njegove prednosti. Frustrirajuće je, znam šta bih ja radio na poluvremenu da sam na njegovom mestu. Jasno je da ne rade na tim stvarima ni na treninzima ni na utakmicama, ni za njega ni za tim", nadovezao se Alan Širer, još jedna legenda Premijer lige.

Lineker je saglasan:

"Ne znam za vas, ali znam da kad sam ja igrao i ne bih dobijao lopte, ludeo bih na poluvremenu. Malo je ružno reći, ali vikao bih na saigrače da mi je dodaju".

Treća legenda u studiju Bi-Bi-Si-ja, Jan Rajt, bio je kratak.

"Kako možeš da platiš toliki novac za napadača i ne iskoristiš njegove prednosti?"

Istina je negde na sredini. Između Tuhela i Lukakua. Ukoliko ne krenu jedan ka drugome u skorije vreme i ne pronađu način da se podrede jedan drugome zarad uspeha tima, biće da je Roman Abramovič silne milione pustio niz Temzu. A onaj Lukakuov najavljeni povratak u Inter mogao bi da se desi mnogo ranije od roka koji je verovatno i sam Romelu zacrtao.


tagovi

Romelu Lukaku

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara