Strahinja Pavlović, Veljko Birmančević, Petar Ratkov, Jegor Prucev, Andrej Đurić i Nemanja Motika (©Starsport)
Strahinja Pavlović, Veljko Birmančević, Petar Ratkov, Jegor Prucev, Andrej Đurić i Nemanja Motika (©Starsport)

Počelo proleće u još pet liga, brojni Srbi i fudbaleri na Zvezdinom platnom spisku u borbama za titule

Vreme čitanja: 6min | sub. 10.02.24. | 12:24

U petak su igrali Austrijanci i Slovaci, a ove subote nastavljaju se i prvenstva Češke, Poljske i Slovenije

U petak je završen zimski raspust u Mozzart Bet Superligi Srbije, najplaćeniji fudbaleri u našoj zemlji su ponovo seli u školske klupe. I nismo jedina liga koja je posle pauze nastavljena ovog vikenda, još pet šampionata se vratilo na male ekrane. U njima će se veliki broj srpskih igrača boriti za titule. U Austriji ćemo pratiti reprezentativce Strahinju Pavlovića i Petra Ratkova, dok u Češkoj pol-poziciju drži Veljko Birmančević. Nastavlja se prolećna polusezona i u Sloveniji i Slovačkoj, mada najneizvesnije je u Poljskoj, u kojoj igraju šestorica Srba.

Pa, krenimo redom...

Izabrane vesti

U prvenstvu Češke će se po svoj prilici voditi šampionska trka udvoje. Branilac trona Sparta i sada je lider, sa osvojenih 50 od mogućih 57 poena iz uvodnih 19 utakmica. Veljko Birmančević i njegovi saigrači su bili sjajni tokom jeseni, ali ni ta serija od šest uzastopnih pobeda na kraju 2023. godine nije bila dovoljna da naprave neku osetniju prednost u odnosu na konkurenciju.

Ne predaje se tako lako Slavija iz Praga, druga je na tabeli sa 45 poena, ali i odigranom utakmicom manje od Sparte. Tokom zime crveno-beli su se značajno pojačali, na dovođenje Davida Zime (Torino), Jindriha Staneka (Viktorija Plzenj), El Hađija Malika Dijufa (Tromse), Ondreja Zmrzlija (Sigma), Lukasa Vorlickija (Atalanta) i Lukasa Červa (Slovan Liberec) su potrošili čak 9.500.000 evra samo na ime obeštećenja.

Sparta nije bila toliko aktivna na pijaci, stigli su samo Markus Solbaken iz Vikinga za 2.200.000 evra i Indrit Tuci iz zagrebačke Lokomotive za 1.000.000 evra. Osloniće se u Sparti na stare snage, i dalje su u klubu najbolji igrači Lukas Haraslin (osam golova i četiri asistencije na 15 prvenstvenih mečeva) i Jan Kuhta (šest golova i sedam asistencija). Ne zaostaje statistički za njima mnogo ni Birmančević, krilni napadač koji je na pozajmici iz Tuluza do leta je na 16 utakmica zabeležio učinak od šest golova i pet asistencija.

Ostali konkurenti praških velikana su daleko iza na tabeli. Viktorija Plzenj i Slovacko imaju po 35 poena, 10 manje od Slavije. Činjenica je, ima da se igra još 12 mečeva ligaškog dela i plej-of, ali Sparta i Slavija previše retko gube bodove da bi se situacija dodatno zakomplikovala.

U prvenstvu Poljske deluje da će da bude neizvesnije. Šljonsk je posle 19 bodova lider sa 41 poena, Jagjelonija ima tri boda manje, a Legija je na 35 bodova, uz odigranu utakmicu više. Leh je u prvoj polusezoni sakupio 33 poena, a aktuelni šampion Rakov je na 32, ali je odigrao po meč ili dva manje u odnosu na sve rivale.

Veliki broj srpskih fudbalera se bori za titulu u Poljskoj. Grb Rakova brane golman Vladan Kovačević, bivši igrač Crvene zvezde Srđan Plavšić, te iskusni defanzivac Milan Rundić. Od njih trojice Rundić je najtrofejniji, pre prošlogodišnje titule sa ekipom iz Čestohove triput je bio prvak Slovačke (sa Slovanom i Trenčinom), a ima i brojne nacionalne kupove. Ukupno 11 trofeja, dok je Plavšić samo na dva – titula sa Zvezdom u sezoni 2015/2016 i Kup Češke (2020) sa Spartom iz Praga.

Za Legiju igra štoper Radovan Pankov, u Jagjeloniji je golman Zlatan Alomerović, nekadašnji član Borusije iz Dortmunda, a jedini Srbin koji nije trenutno u konkurenciji za tron je Marko Poletanović, vezista Zaglebja iz Lubina.

Prvenstvo Slovenije će da se nastavi ove subote susretom Olimpije iz Ljubljane i Rogaške (13 časova). Zmajevi su u finišu jesenje polusezone mnogo zabrljali, vezali su dva kiksa i tako omogućili lideru Celju da pobegne na čak 10 bodova prednosti. Tim koji trenira Damir Krznar, a za koji na pozajmici iz Crvene zvezde igra Rus sa srpskim pasošem Jegor Prucev, ima čistinu na putu ka tituli. Olimpija, čiji su članovi Nemanja i Nikola Motika, nalazi se na -10, Koper na -17, a Maribor i Bravo čak na -18.

13.00: (1,25) Olimpija Ljubljana (5,70) Rogaška (9,50)

Nemanja Motika solidno igra za Olimpiju, na 16 mečeva je ostvario učinak od pet golova i dve asistencije, dok njegov mlađi brat još uvek nije ni debitovao u Sloveniji. Što se tiče Pruceva, on je standardan u Celju, odigrao je 14 mečeva, jednom je bio strelac, a u dva navrata asistent. Za Celje od ove zime igra i doskorašnji napadač Čukaričkog Sandi Adetundži.

Derbijem između Žiline i Slovana iz Bratislave (0:4) počela je i prolećna polusezona u Slovačkoj. Meč, koji je zbog povrede u 59. minutu završio golman Slovana na pozajmici iz Zvezde Milan Borjan, značajno je približio aktuelnog šampiona odbrani trona. Slovan sada ima 10 bodova više od drugoplasirane Žiline, koju bi ove subote mogao da prestigne Spartak iz Trnave, ukoliko od 15 časova savlada Ružomberok.

Nije na prvom koraku Slovan usporio ni odlazak Aleksandra Čavrića na pozajmicu u japansku Kašimu Antlerse do kraja 2024. godine. Mada, kako sezona bude odmicala sigurno će da ostaje sve veća praznina za njim. Povremeni kapiten Slovana je na 15 prvenstvenih mečeva tokom jeseni dao devet golova i zabeležio šest asistencija.

Od ostalih kandidata za titulu, Žilina nema Srbe, ali zato Spartak iz Trnave ima dvojicu. I još jednom moramo da pomenemo prvaka Srbije, pošto je štoper Andrej Đurić Zvezdin igrač na pozajmici u Trnavi. Baš kao i Borjan i Prucev iz ranijeg dela teksta. Njegov saigrač Filip Bainović takođe se školovao na Marakani, afirmaciju je stekao u Radu, a letos je u Trnavu došao iz Trenčina. Bainović je na 12 mečeva dao četiri gola, dok je Đurić bio akter na samo pet prvenstvenih utakmica, dok je u Ligi konferencije zabeležio još četiri nastupa.

U šampionatu Slovačke će se odigrati još četiri kola ligaškog dela, posle čega će tabela da bude prepolovljena na plej-of i plej-aut. U obe grupe će se odigrati još po 10 utakmica.

Poput Slovaka i Srba, u petak su drugu polusezonu otvorili i Austrijanci. I to derbijem između Salcburga i Šturma (1:1), koji je obeležio gol Petra Ratkova glavom za 1:0. Osim tog pogotka bivši centarfor TSC Bačke Topole nije pokazao mnogo toga na tom meču, za razliku od Strahinje Pavlovića, koji je bio jedan od najboljih igrača u dresu Salcburga. Treći Srbin u redovima aktuelnog šampiona Austrije Aleksa Terzić dugo već je van terena zbog povrede primicača.

Posle sinoćnog remija razlika između Salcburga i Šturma je ostala dva boda, u korist Bikova. Priliku da im se priključi imaće u nedelju trećeplasirani LASK, koji će prvu takmičarsku utakmicu u 2024. godini odigrati protiv Austrije iz Klagenfurta. Tim za koji igraju Branko Jovičić, Filip Stojković i bivši superligaški fudbaler Ibrahim Mustafa ima 32 poena, šest manje od Šturma, osam od Salcburga. Šturm je jedini od kandidata za titulu u austrijskoj Bundesligi koji nema srpske fudbalere.

Sistem takmičenja u Austriji je identičan kao u Slovačkoj. Odigraće se još pet kola, do 22, posle čega se tabela deli na plej-of i plej-aut, sačinjene od po šest ekipa.

Ovog vikenda završava se raspust i u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj. Bosanci igraju nacionalni kup, na programu su mečevi osmine finala, dok će prvenstvo početi od sledećeg vikenda. I Bugarima se šampionat nastavlja naredne nedelje, ove subote od 14 časova će se odigrati samo meč Superkupa između Ludogoreca i CSKA 1948 iz Sofije.

Povećava se broj liga koje možemo da gledamo kada poželimo da pobegnemo od drame u Ligama petice...


tagovi

Andrej ĐurićFilip BainovićIbrahim MustafaFilip StojkovićBranko JovičićČeška 1Poljska 1Slovenija 1Austrija 1Slovačka 1Strahinja PavlovićAleksa TerzićPetar RatkovVeljko BirmančevićMilan BorjanMilan RundićVladan KovačevićRadovan PankovSrđan PlavšićJegor PrucevNemanja MotikaZlatan AlomerovićMarko PoletanovićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara