Ščensni u zagrljaju Poljaka (© Reuters)
Ščensni u zagrljaju Poljaka (© Reuters)

Poljska preživela pustinjsku prašinu: Storuki Ščensni odškrinuo vrata osmine finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.11.22. | 16:02

Prvi gol Levandovskog na Mundijalima - 2:0 protiv Saudijske Arabije

Izostalo je još jedno čudo, jer je Vojčeh Ščensni branio ludo. Golman Poljske je apsolutni heroj nacije. Najzaslužnji za pobedu nad Saudijskom Arabijom kojojm je evropska selekcija u vrlo zahtevnoj Grupi C oživela šanse za plasman u osminu finala i sprečila Azijate da naprave podvig nalik onom od pre četiri dana u duelu sa Argentinom.

Trpeo je tim Časlava Mihneviča ogroman pritisak i uzdao se u čuvara mreže Juventusa čije su se intervencije ispostavile presudnim za trijumf na Edukejšn siti stadionu u Dohi – 2:0.

Izabrane vesti

Statistika je registrovala pet odbrana Vojčeha Ščensnog, od kojih su dve bile spektakularne. U završnici prvog poluvremena, dok su Poljaci vodili 1:0, a Saudijci dobili savršenu priliku da izjedanče posle faula Bjelika nad Al Šehrijem, zablistao je 32-godišnji golman na sličan način kao u prvom kolu njegov kolega Giljermo Očoa iz Meksika (0:0). Tad je ukrotio šut najboljeg igrača Saudijske Arabije Salema Al Davsarija, potom fantastično intervenisao i prilikom udarca Al Breika i ubrizgao ekipi dodatnu dozu samopouzdanja, pošto je i pre i posle toga često bila u podređenom položaju.

Videlo se to na početku kad je upravo Ščensni odbranio udarac sa distance Kanoa, u drugom kolenom sprečio izjednačenje Al Davsarija, zabeležio još nekoliko odličnih intervencija i zaslužio da mu svaki član poljske ekspedicija stisne ruku za učinjeno u Kataru.

Na jednom kraju terena posao je obavljen savršeno, mada se zbog poteškoća uočenih još protiv Meksika, opravdano postavila dilema koliko Poljaci mogu napred. Mučili su se skoro celo prvo poluvreme da donesu loptu do kaznenog prostora, da bi u jednom od retkih ukazaka u njega – posle akcije koju je započeo upravo golman Ščensni – na pas Roberta Levandovskog reagovao Pjotr Zjelinski i postigao prvi gol za Poljake iz otvorene igre posle Mundijala u Južnoj Koreji i Japanu pre dve decenije.

Sastav Ervea Renara je imao trenutke. I to svetle. Napao je Poljake od starta, sabio u kazneni prostor, ali nije uspeo da ih matira. Čak ni iz tog zicera sa bele tačke. Niti kad je francuski stratetg naredio ofanzivu u drugom poluvremenu. Delovalo je da će pre Saudijci da izjednače nego Poljaci da duplirajuu vođstvo. A onda se potvrdilo da azjski tim teško podnosi breme velikih očekivanja natvoreno posle senzacionalnog trijumfa nad Argentinom, mašio šanse i za to je kažnjen.

Nagoveštaj je stigao u vidu prečke Arkadijuša Milika i stative Roberta Levandovskog, da bi kapiten osam minuta pre kraja posle velikog propusta Al Malkija razbio mundijasko prokletstvo, napokon pogodio na najvećoj smotri (posle 442 minuta), mogao još koji put da kazni ozbiljne padove koncentracije Saudijaca i tako zapretio Argentini. U meču koji će poslednjeg novembarskog dana rešavati pitanje plasmana u osminu finala.


POLJSKA - SAUDIJSKA ARABIJA 2:0 (1:0)

/Zjelinski 39, Levandovski 82/

Doha

Stadion: Edukejšn siti

Sudija: Vilton Sampajo (Brazil)

Žuti karton: Kivior, Keš, Milik (Poljska), Al Malki, Al Amri (Saudijska Arabija)

Poljska: Ščensni – Keš, Glik, Kivior, Berežinski – Bjelik, Krihovjak– Milik (od 72. Pjontek), Zjelinski (od 63. Kaminski), Frankovski – Levandovski.

Saudijska Arabija: Alovais – Abdulhamid, Al Amri, Abdulajhi, Al Brejk (od 65. Al Ganam) – Kano, Al Malki (od 85. Al Obud), Al Nežei (od 46. Al Abed, od 90+5. Bahebri) – Al Brikan, Al Davsari – Al Šehri (od 85. N. Al Davsari).


SVETSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

Subota

GRUPA C

Poljska - Saudijska Arabija 2:0 (1:0)

/Zjelinski 39, Levandovski 82/

20.00: (1,53) Argentina (4,00) Meksiko (8,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Robert LevandovskiVojćeh ŠčensniVojćeh ŠćešniFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija Poljskereprezentacija Saudijske ArabijeMundijalKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara