Žoao Mario slavi sa saigračem (©AFP)
Žoao Mario slavi sa saigračem (©AFP)

Portove velike muke u derbijima, na Bragu bez Taremija i Zaiduaa

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 15:45

Zmajevi se ove sezone zlopate u okršajima sa najvećim rivalima u Primeiri

Sporting je u subotu osvojio tri boda i jasno je da će i posle 17. kola ostati u vrhu Primeire. Benfika će pokušati da smanji prednost gradskog rivala u duelu sa Rio Aveom, a za kraj dana Porto dočekuje Bragu u derbiju runde.

Meč dva rivala i sveukupno intrigantan meč priredio je žreb prvenstva Portugala za 17. rundu. Trećeplasirani Porto dočekuje četvrtoplasiranu Bragu, a ekipe na tabeli dele samo dva boda. Pored toga, rivali će se suočiti prvi put od uzavrelog finala Kupa.

Izabrane vesti

Pomenutim finalom prošlog juna dominirao je Porto, što je bio jedan od razloga što je Seržo Konseisao ostao na klupi slavnog tima sa Dragaa. Ipak, njegova pozicija je svake sezone naizmenično ugrožena, a ni ova nije izuzetak. Porto češće gubi u ligi od svojih glavnih rivala za titulu - Benfike i Sportingom - a ni njegovi nastupi nisu dobro prihvaćeni od strane navijača. Četrdesetdevetogodišnjeg trenera na čelu je uglavnom držao prolaz Zmajeva iz grupne faze Lige šampiona u nokaut fazu.

21.30: (1,90) Porto (3,80) Braga (3,80)

Ipak, situacija i dalje nije laka za iskusnog trenera, jer njegov tim ne podnosi teške duele. Pred božićne praznike Porto je izgubio od Sportinga za prvo mesto, a pre nedelju dana remizirao je u derbiju Porta protiv Boaviste, koji je pre utakmice imao najlošiju formu od svih ligaških timova.

Naravno, nije kriv samo trener, već ukupan sportski menadžment kluba. Uprava se kritikuje zbog slabe aktivnosti na tržištu transfera za razliku od suma prikupljenih za odlaske igrača. Ne uliva mnogo optimizma ni prelazni rok koji je u toku, u kojem još niko nije stigao, ali su dvojica napadača već napustila tim. Fran je pojačao Olimpijakos, a Gabrijel Veron je otišao u Kruzeiro.

Ni u Bragi nisu puštali vesele pesme u poslednjih nedelju dana. Velika portugalska trojka je timu iz Kamenoloma dala mnogo šansi da napravi prodor u aktuelnoj kampanji, ali ni sastav Artura Žorža ne blista. Posle izazovnog prvog dela sezone, koje je posle mnogo godina vezano za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona, Braga je, klasično, četvrta.

Pored toga, nije se najbolje snašla u poslednja dva meča. U Derbiju do Minja protiv Vitorije, Braga je dugo vodila na svom stadionu, ali je gostujući tim izborio 1:1. Braga se u sredu suočila sa još težim Kup mečom na Da Lužu protiv Benfike i izgubila sa 2:3.

Portu će nedostajati prvi špic Medi Taremi, koji je sa reprezentacijom Irana na Azijskom kupu, a nigerijski bek Zaidu takođe ispunjava reprezentativne obaveze na Kupu afričkih nacija. Srpski vezista Marko Grujić je u kombinaciji za duel.

PORTUGALIJA 1 – 17. KOLO

Petak

Portimonense – Farense 1:0 (0:0)

/Karlinjos 58pen/

Subota

Kasa Pija - Famalikao 0:2 (0:1)

/Čikinjo 45, Kadiz 66/

Šaves - Sporting 0:3 (0:1)

/Paulinjo 44, Trinkao 52, Pote 56/

Estoril - Moreirense 1:3 (0:2)

/Karlos 90 - Aparisio 30, Marselo 33, Alan 74/

Nedelja

16.30: (2,10) Žil Visente (3,45) Estrela (3,50)

19.00: (1,20) Benfika (6,75) Rio Ave (14,0)

19.00: (2,05) Vizela (3,35) Boavista (3,80)

21.30: (1,90) Porto (3,80) Braga (3,80)

Ponedeljak

21.15: (1,88) Vitorija Gimarais (3,50) Aruka (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeiraPortoBraga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara