Fudbaleri Al Ahlija (©Reuters)
Fudbaleri Al Ahlija (©Reuters)

Poznato šest od sedam učesnika Klupskog svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.06.23. | 09:19

Al Ahli je u nedelju osvajanjem afričke Lige šampiona čekirao kartu za svetsku smotru koja će se odigrati krajem godine u Saudijskoj Arabiji

Još jedan kontinent je dobio šampiona, Al Ahli iz Kaira je u nedelju po 11. put krunisan u Africi, pobedom nad Vidad Kazablankom u finalu Lige šampiona sa ukupnih 3:2. Ne samo da se egipatski velikan tako dodatno učvrstio na vrhu najtrofejnijih klubova na Crnom kontinentu, već je i postao šesti klub koji je obezbedio plasman na Klupsko svetsko prvenstvo, koje se igra od 12. do 22. decembra u Saudijskoj Arabiji.

Samo 24 sata pre Al Ahlija kartu za planetarnu smotru je čekirao i Mančester Siti pobedom nad Interom (1:0) u finalu Lige šampiona, a pre njega to su učinili još i najbolji tim Azije, japanska Urava, prvak Severne Amerike Klub Leon iz Meksika i najbolji tim Okeanije Okland Siti.

Izabrane vesti

Takođe, kada je FIFA delegirala Saudijsku Arabiju za domaćina turnira, postalo je jasno da će na Klupskom svetskom prvenstvu da učestvuje i šampion te zemlje. To je nedavno postao Al Itihad iz Džede, koji je pre nekoliko dana promovisao Karima Benzemu.

Ostalo je još samo da vidimo ko će predstavljati Južnu Ameriku, tj. ko će da osvoji Kopa Libertadores. Elitno takmičenje Zelenog kontinenta je stiglo tek do grupne faze, završiće se tek krajem godine. Titulu brani brazilski Flamengo.

Kao i prethodnih sezona, Klupsko svetsko prvenstvo će se igrati u nekoliko faza. Prvo će se 12. decembra sastati Al Itihad i Okland Siti, a pobednik tog meča priključiće se Al Ahliju, Uravi i Klub Leonu u 2. kolu. Žrebom će biti odlučeno ko će se sa kim od njih sastati, a pobednici tih mečeva u polufinalu će igrati protiv Mančester Sitija, odnosno prvaka Južne Amerike. Dalje se igraju finale, ali i meč za bronzanu medalju.

Prošlo Klupsko svetsko prvenstvo se odigralo u februaru ove godine, samo su Al Ahli i Okland Siti takođe učestvovali na njemu. Novozelanđani su izgubili u 1. kolu baš od Egipćana, koji su kasnije stigli do polufinala, ali su porazima od Real Madrida (4:1) i Flamenga (4:2) ostali bez medalje. Zlato je tada osvojio Real, a srebro Al Hilal iz Saudijske Arabije.


tagovi

Al AhliFIFA Klupsko svetsko prvenstvoMančester SitiOkland SitiLeonUrava RedsAl ItihadKarim Benzema

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara