Frančesko Kalcona (Reuters)
Frančesko Kalcona (Reuters)

Pozovi Italijana da te odvede na EURO: Ide i Slovačka! Bruka Sava i Bosne...

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 22:42

Čak četvorica italijanskih selektora odveli strane reprezentacije u Nemačku a samo (još) nisu svoju

Vinćenco Montela je odveo Tursku na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, Italijan sa nemačkim pasošem Domeniko Tedesko je to isto radio sa Belgijom, ranije večeras im se pridružio Marko Rosi sa Mađarskom, a čast slavne trenerske škole iz Koverćana je potvrdio i malo poznati Frančesko Kalcona.

Čovek jestivog prezimena je 15 godina trenerske karijere proveo kao asistent raznim trenerima u brojnim klubovima. Od pomaganja Mauriciju Sariju u Avelinu, Peruđi, Empoliju, Napoliju, preko asistiranja Euzebiju Di Frančesku u Kaljariju do rada sa Lučanom Spaletijem u Napoliju. Marek Hamšik ga je dobro upoznao u Napulju i prošlog leta ga preporučio Fudbalskom savezu Slovačke čiji nacionalni tim je imao loše rezultate u Ligi nacija.

Izabrane vesti

Kalcona je preuzeo Slovačku, uzeo Hamšika u stručni štab, implementirao italijansku taktiku i poznavanje fudbala, promenio stil igre i večeras na prepunom stadionu u Bratislavi pobedom nad Islandom od 4:2 obezbedio plasman na EP kao drugoplasirani iz grupe. Apsolutno zasluženo!

Slovaci su u kvalifikacijama imali samo dva poraza od nedodirljivih Portugalaca, odigrali na startu nerešeno sa Luksemburgom i sve ostalo pobedili. Večeras im je i bod protiv Islanda bio dovoljan ali nisu kalkulisali.

Iako je gostima igrala samo teorija da pobede večeras, a onda i u poslednjem kolu u Portugaliji, nisu izašli sa belom zastavom. Zapretili su i poveli pomalo srećnim golom Oskarsona glavom u 17. minutu. Ipak, Slovacima se nije izmaklo tlo ispod nogu u neočekivanoj situaciji.

Napadali su i posle pola sata igre izjednačili golom iskusnog veziste Juraja Kucke posle kornera, da bi već do poluvremena Duda preokrenuo golom iz penala.

Nisu se domaći opustili, dodali su gas i u drugom delu igre i za samo 10 minuta sa nova dva gola rešili sve dileme. Junak je bio Lukaš Haraslin koji je postigao dva skoro identična gola posle dve solo akcije. Islanđani su u finišu preko Gudjonsena uspeli da ublaže poraz.

Slovačka je vezala treće uzastopno EP, verovatno je na žrebu čeka mesto u četvrtom šeširu, ali u Dubravki, Škrinijaru, Hancku, Lobotki, Haraslinu ima adute kojima na leto u Nemačkoj može da pomrsi konce favoritima.

U istoj grupi se nastavio strmoglav pad selekcije Bosne i Hercegovine. Savo Milošević je posle debakla od Portugalije doživeo i težak poraz na gostovanju Luksemburgu koji je rasturio Zmajeve 4:1. Olesen je već u šestom minutu postigao gol kojim je najavio slom BiH. Nakon pola sata igre je Rodriges golom iz penala duplirao prednost, a posle nekoliko velikih propuštenih šansi, Luksemburg je do 3:0 došao u 55. minutu preko Martinsa. Tek u poslednjih desetak minuta je BiH stvorila neke šanse, postigla gol u nadoknadi vremena preko Gojkovića ali ga je ubrzo i primila.

Pobednik grupe Portugalija je bila blaga na gostovanju Lihtenštajnu i slavila 2:0 golovima Ronalda i Kansela. Selektor Martinez je malo promešao karte i dao šansu nekim igračima koji nisu mnogo igrali ranije...

GRUPA J

Lihtenštajn - Portugalija 0:2 (0:0)

/Ronaldo 46, Kanselo 57/

Luksemburg - Bosna i Hercegovina 4:1 (2:0)

/Olesen 6, Rodriges 30 penal, 90+5, Martins 55 - Gojković 90+3/

Slovačka - Island 4:2 (2:1)

/Kucka 30, Duda 36 penal, Haraslin 47, 55 - Oskarson 17/




tagovi

reprezentacija Islandareprezantacija SlovačkeFrančesko Kalconareprezentacija Bosne i HercegovineSavo Miloševićreprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara