Fudbaleri Leotara
Fudbaleri Leotara

Premijer liga Bosne: Rudar bez treninga u Bijeljini, Zrinjski juri rekord

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.03.22. | 11:44

Leotar igra sudbonosni meč protiv sarajevskog Željezničara

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnje jako zanimljive tri utakmice, danas se nastavlja 22.kolo fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine i to utakmicama u Trebinju, Bijeljini i Tuzli.

Izabrane vesti

LEOTAR – ŽELJEZNIČAR (13.00)

Leotar od samog starta prvenstva bije bitku za opstanak. Nekada su situacije bile malo lagodnije, a nekada su 'grcali' u zoni koja vodi u niži rang. Da bi pokušalida izbore željeni cilj, tokom zime su bili najaktivniji u premijerligaškom fudbalu, pa su skoro u potpunosti renovirali ekipu. Pristiglo je nekoliko proverenih premijerligaških imena, kao i nekolicina igrača koji imaju internacionalne karijere. Uprkos tome, na startu prolećnog dela upisan je domaći poraz od Sarajeva, ali se 'kestenje iz vatre' izvadilo već u prošlom kolu, kada su Trebinjci upisali gostujući trijumf u Prijedoru, protiv direktnog konkurenta za opstanak. Leotar je i dalje prvi iznad crte, pa su im bodovi danas preko potrebni.

„Željezničar je ekipa koja ima nekoliko iskusnih igrača u zadnjoj liniji, kao i dva iskusna igrača napred Štilića i Bekrića, a ostatak ekipe odlično je fizički pripremljen sa konstantnim pritiskom na loptu. Ne ostavljaju puno prostora, dobri su u kontakt igri na zemlji i u vazduhu. Ovo će za nas biti izuzetno zahtevna utakmica i moramo složiti ekipu koja će moći trkački i fizički odgovoriti Želji“, istakao je šef stručnog štaba domaćih Miodrag Bodiroga. 

O situaciji u Željezničaru je puno toga ispričano. Klub je konstatno u stabilizaciji od lošeg poslovanja, pa je samim tim i igrački kadar poprilično skroman. Međutim, za trenera je postavljen Edis Mulalić. Vojnik Želje i čovek koji može i zna usaditi borbu u krv fudbalera. To je definitivno bilo vidljivo u prošlom kolu, kada je po svim parametrima Željo nadigrao večitog rivala Sarajevo sa 2:0. Tako će tim sa Grbavice danas u Trebinju istrčati na teren sa mnogo većom dozom samopouzdanja, nego što je to bio slučaj do sada.

„Trijumf nad Sarajevom nas je dosta podigao. Mi smo u onom prvom meču protiv Veleža odigrali dobro, ali rezultat je izostao. Sigurno je da će nam to mnogo značiti pred duel sa Leotarom. Oni su jako dobra ekipa, pokazali su karakter kada su preokrenuli u Prijedoru u zadnjim minutama. Njima 'gori pod nogama', a mi ćemo tražiti svoju šansu da iz tog njihovog pritiska dođemo do pozitivnog rezultata“, istakao je Edis Mulalić u najavi duela u Trebinju.

Poslednji susret ova dva tima igran u prvom delu sezone na Grbavici, rešen je sa 1:0 u korist domaćih.

RADNIK – RUDAR (13.00)

Ova utakmica definitivno nosi epitet derbi začelja, budući da se sastaju dve poslednjeplasirane ekipe. Radnik je poslednji na tabeli sa 15 bodova, dok Rudar ima bod više. Sigurno, meč koji neće danas puno toga odlučiti, ali će jedna od ove dve ekipe ostati u trci za opstanak. U nešto povoljnijem položaju su domaći, koji su prolećni deo otvorili domaćim trijumfom nad Posušjem 3:1, da bi onda doživeli kanonadu u Mostaru od Zrinjskog (4:1). Međutim, tim Velibora Đurića velike nade polaže u današnji duel, jer bi nakon dugo vremena, fenjer mogli predati nekoj drugoj ekipi. U ovom slučaju Rudaru.

Prijedorčani su u katastrofalnoj situaciji. Ne toliko na tabeli, koliko organizacijski. Upisali su dva poraza ovog proleća, oba domaća. Ceh je platio trener Marko Tešić, a da stvar bude gora, igrači su u štrajku. Celu proteklu sedmicu nisu trenirali zbog neisplaćenih plata, pa su danas u Bijeljinu otputovali bez ijednog jedinog treninga, a nepoznanica je ko će sa klupe voditi prijedorčane, budući da nije imenovan Tešićev naslednik. Sve to, dodatno doleva ulje na vatru kada je reč o Prijedoru, jer bi današnji poraz značio da slove za prvog kandidata za ispadanje iz najelitnijeg ranga BiH fudbala.

SLOBODA – ZRINJSKI (15.00)

Sloboda već odavno igra u jako lošoj formi, budući da su poslednji trijumf u Premijer ligi ostvarili sredinom oktobra prošle godine. Od tada, tim Mladena Žižovića poprilično kuburi sa formom. Ovog proleća su u prvenstvu osvojili jedan bod protiv Tuzla Sitija, te upisali poraz od Posušja, a usledio je i poraz od Sarajeva u Kupu BiH. Međutim, fantastičan start sezone Slobodi je dao dovoljno komotnosti da u nastavak uđe rasterećenije pošto imaju 25 bodova. Vrlo verovatno, crveno-crni neće doći u ugroženu poziciju, ali da se moraju razdrmati sigurno da. Činjenica je da će na Tušnju teren biti jako loš, pošto se prethodne sedmice uputilo dosta napadačkih strelica na relaciji Mladen Žižović – ostali treneri. S obzirom na stil igre koji Žižović forsira, njegovom timu bi to moglo i odgovarati.

Lider Zrinjski ne planirada stane sa fantastičnom formom, to je definitivno. Već odavno je i vrapcima na grani u BiH jasno da je Zrinjski trenutno najkvalitetnija ekipa, i da je nadomak šampionske titule. Proleće su otvorili pobedama nad Rudarom i Radnikom, a i u Tuzlu su otputovali sa visokim ambicijama. Govorio je Sergej Jakirović i o katastrofalnom stanju Tušnja, ali daleko od toga da će Plemići igrati sa manjim ambicijama nego inače. Poznavajući mentalitet šefa struke, ide se na pobedu. Takođe, motiv više može se imati i u činjenici da je Zrinjski vezao 11 pobeda, pa ukoliko veže i ovu, postaviće novi rekord, jer je dosadašnji vlasnik Željezničar 2012.godine upisao 11. Dakle, Zrinjski dominira u svakom pogledu, pa i u današnji susret ulazi sa ulogom favorita.

BIH 1 - 22. KOLO

Subota

Sarajevo - Borac Banjaluka 1:1 (1:0)

Velež - Tuzla Siti 1:2 (1:1)

Široki Brijeg - Posušje 1:1 (1:1)

Nedelja

13.00: (3,50) Leotar (3,05) Željezničar (2,15)

13.00: (1,57) Radnik (3,50) Rudar (6,25)

15.00: (4,60) Sloboda (3,45) Zrinjski (1,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ŽeljezničarLeotarPremijer liga BiHBiH 1ex-Yu fudbalEX-YU lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara