Slavlje Urugvajaca (Reuters)
Slavlje Urugvajaca (Reuters)

Preporođeni Urugvaj i bezbrižni Ekvador na Mundijalu! Oživela je Kolumbija ali Peru ima meč loptu za plej-of (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.03.22. | 03:01

Čile deklasiran u Brazilu i ostaje mu samo teoretska šansa za baraž

Posle Brazila i Argentine, dobili smo i preostala dva direktna učesnika Mundijala u Kataru iz južnoameričkih kvalifikacija. Kolo pre kraja kvalifikacija, plasman na najveću smotru svetskog fudbala su obezbedili Urugvaj i Ekvador.

Urusi su taj uspeh ostvarili pobedom kod kuće nad Peruom (1:0), dok je Ekvador poražen u Paragvaju (1:3) ali ga taj poraz nije koštao zbog rezultata u nekim ostalim mečevima.

Izabrane vesti

Ostaje još da se vidi koja reprezentacija će osvojiti petu poziciju koja donosi baraž protiv predstavnika Azije. Pred poslednje kolo, za to mesto se bore Peru, Kolumbija i Čile. Peruanci imaju meč loptu na svom terenu protiv otpisanog Paragvaja, Kolumbijci se nadaju da će Paragvaj odoleti, a da će oni pobediti u Venecueli. Najmanje, skoro nikakve šanse ima Čile kojem treba da Peru i Kolumbija ne pobede u preostalim mečevima, a da on savlada Urugvaj.

Urugvaj – Peru je definitivno bio najvažniji meč večeri pretposlednjeg kola jer je za obe ekipe imao veliki takmičarski i bodovni značaj. Urusima bi na kraju možda i bod bio dovoljan ali nisu hteli da rizikuju i da čekaju „klanicu“ u poslednjem kolu na gostovanju Čileu.

Novi selektor Dijego Alonso koji je nedavno nasledio tim od legendarnog Oskara Tabareza je definitivno heroj urugvajskog plasmana na Mundijal. Pobedio je u sve tri kvalifikacione utakmice koje je vodio. Sa gol-razlikom 6:1!

Od iskusnijih su mu samo Suarez, Godin i Himenez „preživeli“ u prvoj postavi, dok su Kavani, Kaseres, Muslera i još neki dugogodišnji senatori ustupili mesto mlađoj generaciji (Nunjez, Arauho, Pelistri, Valverde...).

Ali junak pobede nije bio niko od evropskih veterana ili mladih zvezda, već urugvajski bog fudbala u Južnoj Americi Đorđijan De Araskaeta. Ponajbolji plejmejker južnoameričkog klupskog fudbala i „desetka“ Flamenga je gol vredan plasmana u Katar postigao 42. minutu nakon što je naleteo na otpadak posle stative Himeneza. Pored njega, junak je bio i golman Ročet koji je odbranio dve velike šanse Lapaduli u prvom poluvremenu i na kraju umalo da napravi katastrofu.

Mogao je Fede Valverde na početku drugog dela igre da reši sve dileme ali je njegovu bombu sa 30 metara zaustavila prečka.

Urusi su u svom stilu prepustili loptu rivalu, Peru je imao 61 odsto poluvremena loptu u posedu i sve do nadoknade nije imao šansu a onda je jedan zalutali centaršut krenuo u gol i Ročet je skoro ušao u gol sa loptom. Milimetri su ga spasili...

Iako je pobedom mogao da osigura makar baraž i stavi šapu na direktnu vezu pred poslednje kolo, za Peru i dalje ima nade. Ekipa Rikarda Gareke će morati za pet dana da na svom terenu savlada Paragvaj koji nema nikakve šanse i obezbediće plasman u baraž protiv boljeg iz azijskog baraža između Australije i UAE.

Doduše, Paragvjcima ni večeras bodovi nisu značili mnogo pa su deklasirali Ekvador kojem je bod garantovao direktan plasman u Katar. Zahvaljujući nekim porazima direktnih konkurenata poput Perua i Čilea, Ekvador je uprkos porazu obezbedio plasman u Katar.

Poveli su Paragvajci golom Moralesa već u devetom minutu posle serije grešaka gostujuće odbrane i dobili krila. Usledio je neverovatan autogol mladog Leverkuzenovog defanzivca Pedra Hinkapija koji je skoro sa centra poslao loptu u svoju mrežu. Na početku drugog poluvremena je Almiron pogodio za nedostižno vođstvo Paragvajaca pa je gol Kaiseda u finišu bio bezopasan po domaćina.

Ali Ekvadorci su ti koji su više slavili poraz nego Paragvajci pobedu. Idu na Mundijal četvrti put od poslednjih šest pokušaja. Kapa dole!

Pored Perua koji ima meč loptu za baraž, petom mestu i doigravanju se nada i Kolumbija koja je kasno upalila posle očajnih rezultata u drugom delu kvalifikacija. Večeras su Kolumbijci demonstrirali silu nad slabašnom Bolivijom (3:0) i pobedom ostali u igri za peto mesto. Liverpulov Luis Dijaz je načeo goste sjajnim golom u prvom poluvremenu, a dokusurili su ga Borha i Uribe u drugom poluvremenu. Kolumbijci sada moraju da slave u Venecueli i da se nadaju da Peru neće pobediti Paragvaj. Mršava nada...

A još mršavija je Čileova nada. Generacija Sančeza, Vidala, Isle, Medela, Brava i ostalih je definitivno gotova. Pomenuti veterani uz tek poneko mlađe ime su večeras imali imperativ rezultata na brazilskoj Marakani da bi zadržali nadu o baražu i prošli su kao bosi po trnju. Brazilci su ih deklasirali 4:0 i stavili ih praktično u bezizlaznu situaciju. Čile mora pobediti Urugvaj u poslednjem kolu i nadati se kiksevima Perua i Kolumbije. Baš teško...

Brazil je večeras odigrao rasterećeno i nije mario za pritisak pod kojim su bili gosti. Selektor Tite se odlučio za napad bez klasične „devetke“ sa Nejmarom kao najisturenijim, Entonijem i Vinisijusom po krilima, Paketom kao ofanzivnim veznim i Fredom i Kazemirom da im čuvaju leđa.

Cela Marakana je navijala i tražila da Brazil pošalje Čile u kanal zbog rivaliteta iz poslednjih godina. Ipak, skoro celo prvo poluvreme su Čileanci odolevali sa petoricom u poslednjoj liniji i nadali se da napadači mogu nešto iz kontre. Možda su i mogli su ali je Vargas promašio sjajnu šansu na 0:0. A onda je iskusni Maurisio Isla presudio svojoj selekciji kada je napravio penal nad Nejmarom u 42. minutu za 1:0. Nije tu bio kraj Islinim i čileanskim mukama u prvom poluvremenu. U nadoknadi je Isla zaboravio Vinisijusa kojeg je sjajnim pason našao Entoni i Brazil je sa 2:0 otišao na odmor.

U drugom poluvremenu je Tite pružio šansu rezerevistima i oni su mu uzvratili. Kutinjo je ušao u igru u 63. minutu, a deset minuta kasnije iznudio penal koji je pretvorio u 3:0. Šansu od rezervista je iskoristio i Rišarlison koji je u nadoknadi vremena postavio konačnih 4:0.

Dakle, čast Južne Amerike na Mundijalu u Kataru će da brane Brazil, Argentina, Urugvaj i Ekvador. Peru je favorit za plasman u baraž...

JUŽNOAMERIČKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU – 17. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

Brazil - Čile 4:0 (2:0)

/Nejma 44 penal, Vinisijus 45+1, Kutinjo 72 penal, Rišarlison 90+1/

Kolumbija - Bolivija 3:0 (1:0)

/Dijaz 39, Borha 72, Uribe 90/

Paragvaj - Ekvador 3:0 (2:0)

/Morales 10, Hinkapi 45+6, Almiron 54 - Kaisedo 85 penal/

Urugvaj - Peru 1:0 (1:0)

/De Araskaeta 42/

Subota

00.30: (1,15) Argentina (8,50) Venecuela (25,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija UrugvajaFudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija Kolumbijereprezentacija Peruareprezentacija Čileareprezentacija EkvadoraKvalifikacije za Mundijal 2022Katar2022reprezentacija Bolivijereprezentacija ParagvajaDe Araskaeta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara