Stadion Željezničara u Sarajevu (©AFP)
Stadion Željezničara u Sarajevu (©AFP)

Presek prelaznog roka u BH: Borac i Velež najviše menjali, Željo i Igman najmanje

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.01.23. | 17:14

Trenutna situacija u premijerligaškim klubovima Bosne i Hercegovine

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva/

Svi klubovi u Premijer ligi Bosne i Hercegovine krenuli su sa pripremama za prolećni deo sezone. Ambicije su, naravno, različite: dok jedni ciljaju titulu, drugi Evropu, oni treći brinu brige oko opstanka u društvu najboljih. Jesenji deo sezone je učinio da se još ništa ne zna, pa će sve ekipe u nastavku imati dodatne šanse za ostvarivanje ciljeva. Iako u toku prvenstvena pauza, čelnici klubova ne mirujui, već dodatno "refrešuju" igračke kadrove.

Izabrane vesti

U dosadašnjem delu prelaznog roka bilo je 30 ozvaničenih transfera, što dolazaka što odlazaka, a s obzirom na to da se prvenstvo nastavlja tek krajem februara, sigurno je da će ih biti više.

U svom tom menjanju igračkog kadra prednjačila su dva kluba - Borac i Velež.

BORAC

Vinko Marinović je napravio seču i zahvalio se velikom broju igrača koji su u prethodnom periodu nosili crveno-plavi dres. Pogotovo je to slučaj sa fudbalerima koji su u Banjaluku stigli zajedno sa Nenadom Lalatovićem koji je imao kratku trenersku epizodu na klupi tima iz Platonove ulice.

U nastavku sezone Borčev dres neće nositi: Dino Ćorić, Amar Begić, Goran Zakarić, Nikola Andrić, Milan Spremo, Marko Gajić, Momčilo Mrkaić, Ivan Grgić.

Pristiglo je tek par novih igrača poput Sergeja Dojčinovića (Laktaši), Ivana Lagundžića (Olimpija), Davida Čavića (Leotar – povratak sa pozajmice), Marko Kujundžić (Sloga – povratak sa pozajmice), Dejan Bosančić (Laktaši – povratak sa pozajmice).

 Sigurno je da će i u nastavku prelaznog roka Borac biti aktivan, jer je cilj klupskih čelnika izlazak u Evropu, a kako je otišlo nekoliko nosilaca igre, pojačanja su neophodna za ekipu Vinka Marinovića.


 VELEŽ

Veležovi rezultati u prvom delu sezone definitivno nisu zadovoljili čelnike kluba, koji su odmah po završetku prolećnog dela zasukali rukave i krenuli na posao. Prvo je imenovano novo rukovodstvo. Nakon toga, smenjen je i trener pa je umesto Amara Osima na klupu Rođenih seo Nedim Jusufbegović. Naravno, očekivale su se i velike promene u igračkom kadru, što je na kraju i usledilo.

Dolasci: Mitar Ćuković (Panevežis), Marko Karamarko (Kroacija Zmijavci), Ante Hrkač (Tuzla Siti), Saša Domić (Dugo Selo), Osman Hadžikadić (slobodan igrač), Ajdin Drina (Jedinstvo Bihać – povratak sa pozajmice).

Odlasci: Dženan Zajmović (Sogdiana), Mehmed Ćosić (Kolubara), Samir Radovac (Novi Pazar), Marko Jovičić (slobodan igrač). 

ZRINJSKI

Kako je završio prošlu sezonu, tako je počeo aktuelnu. Mostarski Zrinjski je i na jesen bio najsvetlija tačka BiH fudbala i pokazao da je za dva koplja iznad svih ostalih. Nije bilo potrebe za prevelikim tumbanjima, ali ono što će se definitivno osetiti, jeste odlazak trenera Sergeja Jakirovića u Rijeku, dok će njegovo mesto zauzeti hrvatski stručnjak Krunoslav Rendulić.

Dolasci: Tomislav Kiš (Mezokovešd), Milan Vukotić (Dinamo Zagreb), Antonio Ivančić (slobodan igrač), Danilo Šipovac (Koper – povratak sa pozajmice).

Odlasci: Irfan Hadžić (Tuzla Siti), Denis Marandici (Turan Tovuz), Andrija Drljo (Željezničar), Niko Janković (Rijeka).

 ŠIROKI BRIJEG

Širokobriježani mogu biti zadovoljni prvom polusezonom, budući da su u gornjem delu tabele, a da bi se zadržali na tom mestu neophodno je osvežiti ekipu. Ne puno, jer je okosnica tima jako bitna, ali sveža krv je uvek dobrodošla. Time su se vodili i čelnici tima sa Pecare.

Dolasci: Fran Vukelić (Kustosija), Kristian Luburić (slobodan igrač), Nicholas Llanos (Croatia Zmijavci – povratak sa pozajmice).

Odlasci: Alisson Tadei (Operario), Vinko Rozić (Dinamo Zagreb – povratak sa pozajmice).

ŽELJEZNIČAR

Željo je prvu polusezonu odigrao iznad očekivanja, pa je samim tim i jasno da ne treba mnogo menjati. Naravno, i finansijska situacija diriguje prelazni rok, ali su u timu sa Grbavice odlučni da se ne rasipaju.

Dolasci: Edin Mujić (Goražde – povratak sa pozajmice).

Odlasci: Sedad Subašić, Stjepan Vego.

 SARAJEVO

Sarajevo je ekipa koja je od početka sezone pretrpela najviše turbulencija. Odmah nakon okončanja jesenjeg dela imenovan je novi trener - Mirza Varešanović. On će predvoditi bordo tim u nastavku sezone, ali sa znatno izmenjenim sastavom.

Dolasci: Renan Oliveira (Žalgiris), Ilija Martinović (Pakhator), Almedin Ziljkić (Olimpija).

Odlasci: Nardin Mulahusejnović, Vlatko Drobarov, Rijad Kobiljar, Ršid Abubakar (svi slobodni).

POSUŠJE

Dolasci: Vinko Rozić (Dinamo Zagreb – pozajmica).

Odlasci: Zvonimir Vukoja, Ivan Roca (Lokomotiva).

 TUZLA SITI

Dolasci: Irfan Hadžić (Zrinjski), Dino Čorić (Borac), Eldin Hasanbegović (Sloga), Mirzad Mehanović (Šoalah), Kemal Mujarić (Sloboda).

Odlasci: Ante Hrkač (Velež), Amadou Coulibaly (Anguleme), Bakir Brajlović (Sloga), Semir Smajlagić, Mladen Veselinović.

SLOGA DOBOJ

Dolasci: Bakir Brajlović (Tuzla Siti), Tony Livančić (Romari), Nemanja Mihajlović (slobodan igrač).

Odlasci: Eldin Hasanbegović (Tuzla Siti), Haris Džaferović (Travnik), Leo Janković, Marko Kujundžić (Borac – povratak sa pozajmice).

 LEOTAR

Dolasci: Andrej Đurić (Zvijezda 09).

Odlasci: Dragan Matković (Radnik), Milorad Albijanić, Marko Pervan (Sloboda), Srđan Vulić, Miloš Stanojević, David Čavić (Borac – povratak sa pozajmice), Marko Šušnjar (TSC).

SLOBODA

Dolasci: Ivan Šubert (Al Oruba), Adi Alić (Sloboda NG – povratak sa pozajmice), Tarik Saletović (Sloboda NG – povratak sa pozajmice), Marko Pervan (Leotar)

Odlasci: Senad Jarović (Minaur), Kemal Mujarić (Tuzla City).

IGMAN

Dolasci: Mirko Oremuš

Odlasci: /

Premijer liga BiH se na terene vraća 25. februara, a sedam dana pre toga odigraće se utakmice osmine finala Kupa.


tagovi

FK SarajevoFK ŽeljezničarPremijer liga BiHBorac BanjalukaVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara