Nunjez pored Konatea vara Alisona (© Reuters)
Nunjez pored Konatea vara Alisona (© Reuters)

Prolaz – da! Ušteda energije – da! Konate kao golgeter – i to može! A Liverpul je ipak drhtao (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.04.22. | 22:58

Benfika se naigrala fudbala na Enfildu, ali su Crveni umarširali u polufinale Lige šampiona gde ih čeka Viljareal

Druga dimenzija. Bilo je pola sata pomračenja u Lisabonu, bio je i pola sata brige na Enfildu, ali Liverpul je svet kakav bi Benfika volela da bude. U tom univerzumu i drugi tim kandidata za premijerligašku titulu je na većem broju obrtaja u odnosu na startere portugalskog velikana makar imao žute minute, pa je efikasnim fudbalom overio plasman u polufinale Lige šampiona i usput ostvario benefite mimo rezultatskog.

U revanšu nije bio bolji od sastava sa Luža, ali je prošao. Ubedljivih 3:1 od prošle sedmice nadograđeni su goleadom na Enfildu (3:3) posle koje je Jirgen Klop spoznao da u zahtevnom delu sezone ima dovoljno kapaciteta da se takmiči na čak tri fronta i da je Darvin Nunjez napadač koga komotno može da ima u svom timu. Crveni su prošli sastav Nelsona Verisima, zakazali obračun sa Viljarealom i sačuvali energiju za iscrpljujuću borbu sa Mančester Sitijem u prvenstvu, ujedno i predstojeći meč sa Građanima u polufinalu FA kupa.

Izabrane vesti

Ispostavilo se da je od onih najjačih aduta, samo Mohamed Salah bio precizan. Što samo na prvi pogled deluje čudno, a zapravo raduje Klopa, jer su drugopozivci ili momci iz drugog plana efikasni. Posebno se među njima izdvojio Ibrahima Konate. Do gostovanja u Lisabonu nikad Francuz nije postigao gol u Ligi šampiona, a onda je na dva vezana meča dvaput bio precizan. Na isti način. Glavom. I opet zahvaljujući levom beku. Tad Enrdju Robertson, sad Kostas Cimikas. Činilo se sredinom prvog dela za komotan nastavak revanša.

U njemu je engleski predstavnik zaigrao sa čak sedam novih fudbalera u prvih 11. Trent, Van Dajk, Robertson su ostali na klupi, Džo Gomez, Đoel Matip i Kostas Cimikas se pojavili u odbrani, Keita jedini zadržao mesto u veznom redu, Henderson menjao Fabinja, a Milner Tijaga Alkantaru, dok je rokada bilo i u napadu, pošto je samo Luis Dijaz zadržao mesto startera, a Mohamed Salah i Sadio Mane otvorili prostor Diogu Žoti i Robertu Firminu.

Brazilac je posebno bio raspložen. I to u drugom poluvremenu. Ubacivanja Dioga Žote iz igre i Cimikasa Grk je zabeležio drugu asistenciju – pretvarao je u pogotke kojima je Liverpul držao na bezbednoj distanci, a sebe etablirao kao „smrt“ za Portugalce, jer je klubovima iz te zemlje dao sedam golova na isto toliko mečeva u Ligi šampiona.

Delovalo je na 3:1 da domaćina ništa ne može da pomeri sa puta ka polufinalu. Možda mu je malo popustila koncentracija, možda je već počeo da misli na novi susret sa Sitijem i tako dao povoda Benfiki da se naigra fudbala i lako ulazi u šanse. Pogotovo što su Orlovi napravili samo jednu promena u odnosu na prvi meč, Rafa Silva je dobio prednost na desnom krilu pre Gonsala Ramosa, u skoro najjačem sastavu su pokazali fudbalsku pismenost i demonstrirali visok kvalitet, posebno u drugom delu, kad su dali dva gola i oslonili se na Darvina Nunjeza, tek da se Urugvajac postara da oko 50.000 navijača strepi do kraja...

Benfika je demonstrirala da nije slučajno izbacila Ajaks u prethodnoj rundi. Niti tek tako jesena prošla grupu sa Barselonom, Bajernom i kijevskim Dinamom. Ovaj tim možda nema dovoljno kvaliteta za četiri najbolja u Evropi, ali ima srce kao Mersisajd. Ima i petlju da napadne velikana, da se zaleti na njega, uima i Darvina Nunjeza. Dao je gol, baš kao i u prvom meču, još dva poništena zbog ofsajda, ali je igrao ofanziivno. Doduše, protiv drugog tima Liverpula, međutim, pohvalno za goste je što su se plana držali i kad je Klop poslao na teren tešku artiljeriju u vidu Salaha, Manea i Fabinja.

Štaviše, u tom periodu je Benfika dala dva gola. Ukupno tri na Enfildu. To je u poslednje dve godine uradio samo Atletiko Madrid. Nije mala stvar, ali je utisak da je Liverpul uštedom energije prošao dalje i da ima nacrtan put do finala u Parizu.


-----------------------------------------------------------

LIVERPUL - BENFIKA, 3:3 /prvi meč 3:1/

/Konate 21, Firmino 54, 65 - Ramos 32, Jaremčuk 73, Nunjez 82/

Stadion: Enfild

Sudija: Serdar Gozubujuk

LIVERPUL (4-3-3): Alison – Gomez, Konate, Matip , Cimikas – Milner (od 57. Alkantara), Henderson (od 57. Fabinjo), Keita – Žota (od 57. Salah), Firmino, Dijaz (od 66. Mane)

BENFIKA (4-2-3-1) : Vlahodimos – Žilberto, Vertongen, Otamendi, Grimaldo – Vajgl, Tarabt (od 66. Mario) – Gonsalveš (od 46. Jaremčuk), Ramos (od 78. Bernardo), Everton – Nunjez


tagovi

LiverpulBenfikaDarvin NunjezKostas CimikasRoberto Firmino

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara