Raspad šampionskog Milana i poslednja molitva svevišnjem Zlatanu

Vreme čitanja: 8min | pet. 10.02.23. | 09:45

Rosoneri u najgorem periodu u poslednje tri godine pokušavaju da povuku ručnu i vrate se na pobednički kolosek

Sam pogled na semafor odavao je utisak tesne pobede, no oni što su prethodne nedelje prisustvovali dešavanjima na San Siru svedočili su apsolutnoj dominaciji Intera u Derbiju dela Madonina, istom onom koji je prošle sezone odlučio o prvaku Italije.

Ovog puta je sa sobom nosio mnogo manji ulog. Gotovo punih godinu dana prošlo je od onog preokreta Milana u režiji Olivijea Žirua. Rosoneri su tada izvan svih očekivanja izdržali nalete gradskog rivala i po prvi put posle više od decenije podigli Skudeto. Činilo se kao da se Đavo vratio, kad ono… Nešto više od pola godine kasnije Milan je postao istinski primer svakom šampionu kako se titula ne brani.

Izabrane vesti

Konci novog Skudeta prišivenog na već bogato ukrašeni dres Milana u maju prošle godine su pred pucanjem. Odbrana titule koja je još onda delovala kao teška misija, već na polovini puta pretvorila se u nemoguću. Milan je u slobodnom padu. Otkako se vratio sa mundijalske pauze, šampion Italije izgleda neprepoznatljivo, bez imalo timskog duha i harizme kojom je odisao do nedavno. Jedinu pobedu od Mundijala upisao je na povratku protiv Salernitane, a onda je nanizao sedam utakmica bez trijumfa u svim takmičenjima i ne samo da se oprostio od Skudeta, već je doveo u pitanje i plasman u Ligu šampiona.

Kola su krenula nizbrdo posle utakmice sa Romom, “utakmice u kojoj smo dominirali“ kako će je opisati Paolo Maldini kasnije, kada je Milan tri već upisana boda uspeo da pretvori u jedan primivši dva jeftina gola iz prekida u samom finišu meča. To kao da je u potpunosti demoralisalo izabranike Stefana Piolija.

Torino ih je – sa igračem manje – posle produžetaka izbacio iz Kupa, a zatim je usledio i remi sa Lečeom kao najava onoga što će se dogoditi u Rijadu. Inter ga je sravnio sa zemljom u Superkupu Italije.

Postoji mnogo situacija u kojima treba da se popravimo. Jedini način da idemo napred je da radimo bolje, da podignemo nivo, jer jasno je da ovaj poraz boli, ovaj trofej smo želeli da osvojimo, ali sezona je ispred, čeka na nas i moramo da se vratimo igrajući onako kako znamo. Po prirodi, kolektiv raste sa pojedincima, imaćemo snage da reagujemo“, rekao je Pioli posle poraza.

Samo što sezona više ne čeka na njih, a reakcija o kojoj je govorio, pa, nije je bilo. Četiri komada od Lacija, zatim i petarda od Sasuola, istog onog tima u čijem je domu pobedom Milan proslavio osvajanje titule osam meseci kasnije. Za kraj i minimalni poraz od Intera sa obrisima debakla. Tek što je ušao u febuar, Milan je podigao belu zastavicu i odustao od šampionske trke. Doduše, sa ovakvim Napolijem teško da bi i mogao da se trka, ali ono što navijače još više boli – Milan je propustio priliku da učvrsti temelje i napravi iskorak, bacivši višegodišnji mukotrpni rad niz vodu.

Gde je, onda, krenulo po zlu?

Pa, krivaca je više. Milan je letos trebalo, za početak, “samo“ da nadogradi šampionski tim odnosno u njemu zakrpi goruće pozicije. Konkretno u njegovom slučaju da konačno pazari desno krilo, eventualno dovede zamenu za Franka Kesija, još jednog od igrača što su otišli bez centa obeštećenja. I navijačima su se ozbiljno zacaklile oči kada su se pojavile informacije da će klub preuzeti bahreinski investicioni fond spreman da uloži do 300.000.000 evra u pojačanja. Stvarale su se projekcije, spekulisalo o velikim imenima, samo da bi na kraju Milan pao u ruke američkog fonda Red Birda na čelu sa Gerijem Kardinaleom. Smena vlasničke strukture prolongirala je sve pregovore unutar kluba pa su tako Paolo Maldini i Riki Masara odložili produžetke ugovora za krajnji rok, poslednji dan juna, želeći da izboksuju nešto više novca za pojačanja no što su prethodno imali kod Eliota. Koliko su dobili? Nešto više od 30.000.000 evra…

Usredsređeni prvenstveno na rešavanje pitanja sopstvene budućnosti, Maldini i Masara praktično su izgubili čitav jun na tržištu. Njukasl je za to vreme ubedio Svena Botmana da krene put Ostrva, Benfika im je preotela Enca Fernandeza, a M&M protraćili su još nekoliko nedelja pokušavajući da angažuju Renata Sančesa iako je Portugalac od starta isticao kako želi u Pari Sen Žermen. Divok Origi je na San Siro stigao povređen, Seržinjo Dest je od starta delovao kao “eci-peci-pec“ izbor isprovociran povredom Alesandra Florencija, dok su sredstva za dovođenje Astera Vranksa i Malika Tšaua obezbeđena tek pošto je Lion prosledio procente od prodaje Lukasa Pakete. Onaj novac što su pokušavali da izboksuju za pojačanja?

Dobili su svega 30 i kusur miliona i čitavu sumu uložili u jedno pojačanje, Šarlea de Ketelarea, momka koji je od rešenja problema postao za nepunih godinu dana jedan od prioritentnijih problema za rešiti. Prvi put u poslednjih 10 godina, neki ofanzivni igrač Milana nije uspeo da postigne gol u prvih 17 utakmica u dresu Rosonera. Čak ni promašaji poput Ćerćija, Haugea, Kastiljeha, Silve nisu imali tako loš početak

De Ketelare ima petogodišnji ugovor. Ne možemo da mu sudimo posle samo pet meseci“, branio ga je Maldini, aludirajući na to da je Rafaelu Leau i Sandru Tonaliju takođe bio potreban period adaptacije.

Oni koji su odranije u klubu takođe nisu na očekivanom nivou. Povreda Majka Menjana uticala je na kompletnu zadnju liniju pa odbrana što je u poslednjih 11 prvenstvenih utakmica prošle sezone primila dva gola izgleda poput raštrkanih golubova ispred Milanske katedrale. Sa svakim udarcem koji prođe pored Ćiprijana Tatarušanua (xG 16, primio 22 gola) odsustvo francuskog golmana sve je upadljivije. Teo Ernandez, ali i njegov saigrač iz reprezentacije Olivije Žiru kao da se još nisu oporavili od poraza u finalu Svetskog prvenstva, a u sivilo ekipe utopio se i Sandro Tonali.

Deo krivice ide i na dušu Stefana Piolija. Italijanski stručnjak je pod sve većim pritiskom, najvećim još od petarde u Bergamu od pre tri godine, toliko velikim da bi onaj navijački usklik sa tribina San Sira “Pioli‘s on fire“ uskoro mogao da se pretvori u “Pioli‘s fired“. Da polako popušta pod pritiskom najbolje se videlo u prošlonedeljnom derbiju kada je naprasno odlučio da promeni kompletnu formaciju.

Time što se branio sa petoricom defanzivaca, Pioli je poništio tri godine rada. Milan više nije tim“, prokomentarisao je posle meča legendarni trener Milana Arigo Saki.

 I nije samo promena formacije ono što se zamera Pioliju, već i izbor igrača odnosno nedostatak hrabrosti da u već uspostavljen sistem ubaci novajlije i unese svežu krv, da veruje nekome ko nije bio deo grupe igrača koja mu je donela jedini trofej u trenerskoj karijeri. Protiv Intera je u srcu odbrane još jednom priliku ukazao nepoverljivom Mateu Gabiji, u vezni red pored Radeta Krunića i Sandra Tonalija gurnuo Žuniora Mesijasa, Brazilca koji ni na svojoj poziciji nije od prevelike koristi.

---------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Rafaelu Leau, zvanično najboljem igraču Serije A iz prošle sezone i jedinom ofanzivcu Milana sposobnom da jednim potezom preokrene situaciju na terenu, nije ni našao mesto u startnoj postavi. Isto je uradio i protiv Sasuola kolo pre toga, a i kada je uvideo kakvu je grešku napravio i odlučio da je ispravi, uveo ga je već na poluvremenu umesto De Ketelarea, a ne Anta Rebića koji je već imao žuti karton. Jasina Adlija nije ni uzeo u razmatranje. Nijedno drugo letošnje pojačanje takođe. Stoga ni ne treba da čudi što je Milan klub čije su novajlije upisale daleko najmanje minuta u Seriji A ove sezone. Situacija sa Leaom se polako otima kontroli, ovo je poslednje što je bilo potrebno Milanu dok rukovodstvo kluba “hoda po jajima” tetošeći prvu zvezdu da potpiše novi ugovor. Piolijeve odluke se te pregovore vratile korak unazad., a Leao je već počeo da divlja po društvenim mrežama.

Opet, ima i do toga što je Milan letos usled nepredviđenih okolnosti koje su uticale jedna na drugu (promena vlasnika, nedostatak finasnija, neizvesna budućnost Maldinija i Masare) odradio znatno slabiji prelazni rok nego što se očekivalo. Najslabiji od onog januarskog iz 2021. godine kada je Maldini pomislio da bi tada vremešni, sada već penzionisani Mario Mandžukić, te Sualio Meite, trenutno fudbaler Kremonezea, mogli da budu dovoljno kvalitetna pojačanja za šampionsku trku sa Konteovim Interom. I zato je nemoguće prstom uperiti u jednu osobu. Istina je da krivica ide podjednako na račun svih na San Siru, mada to i nije toliko bitno. Milan je pao na šestu poziciju i potrebno je što pre ponovo zapaliti iskru. Koliko još večeras protiv Torina.

Za mesec dana je Milan kapitulirao u odbrani Skudeta i ozbiljno ugrozio borbu za Ligu šampiona u kojoj ga očekuje meč osmine finala protiv Totenhema. Prva nokaut faza elitnog takmičenja posle devet godina. Koliko se situacija promenila najbolje govore slike od onda kada je izvučen žreb i sada. Kada je Milan jesenas dobio Totenhem iz prvog šešira, nije to delovalo kao loša opcija i Rosonerima su se davale dobre šanse. Sada Totenhem deluje kao nepremostiva planina…

Pitanje je i koliki fokus Rosoneri mogu da stave na dvomeč sa Spursima jer svi krediti u Seriji A su odavno ispucani, pritisak je porastao i više nemaju prava na kiks u borbi za plasman među četiri najbolja.

U momentu kada je raspoloženje na minimumu od uprave preko trenera i igrača do navijača, jedina nada može biti povratak Zlatana Ibrahimovića na teren posle polugodišnje pauze. Dok je Ibrakadabra bio u svlačionici i na terenu, stvari su bile pod kontrolom. Otkako ga nema, Milan je počeo da tone u anarhiju. Šveđanin se oporavio, počeo sa treninzima i večeras konkuriše za meč sa Torinom. Prvi put posle skoro devet meseci.

Već jednom je uspeo da naglavačke okrene svlačionicu i ostatku tima i stručnom štabu prenese pobednički mentalitet. Osim rečima, činio je to delima na terenu. Ali Zlatan je ušao u 42. godinu i pitanje je koliko još zdravlja i mogućnosti ima da opet krene da gura kamen uzbrdo. Biće ovo Milanova poslednja molitva fudbaleru koji je mnogo više od toga. I njegov poslednji legat svetskom fudbalu. Ako dovuče Milan do Lige šampiona, biće to dovoljno za veliki ego da mirne duše okači kopačke o klin...

SERIJA A – 22. KOLO

Petak

20.45: (1,92) Milan (3,50) Torino (4,70)

Subota

15.00: (2,05) Empoli (3,40) Specija (3,70)

18.00: (4,30) Leče (3,40) Roma (2,00)

20.45: (2,50) Lacio (3,35) Atalanta (3,05)

Nedelja

12.30: (2,15) Udineze (3,50) Sasuolo (3,60)

15.00: (2,25) Bolonja (3,50) Monca (3,60)

18.00: (1,85) Juventus (3,50) Fjorentina (5,00)

20.45: (1,18) Napoli (7,25) Kremoneze (15,0)

Ponedeljak

18.30: (1,90) Verona (3,60) Salernitana (4,50)

20.45: (8,00) Sampdorija (4,40) Inter (1,48)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Šarl de KetelarZlatan Ibrahimović

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara