Navijači Instituta (©AFP)
Navijači Instituta (©AFP)

Redovno prebrojavanje i podela na unutariste i federaliste vrši se svake sezone u Primeri

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.11.22. | 22:33

Argentina 2: Sve samo ne običan meč za promociju igraju Instituto i Estudijantes Kaseros. Prvi susret završen bez golova

Sitno se broji do najveće fudbalske smotre na planeti i sada su već sati u pitanju. Gotovo sva pažnja sportskog sveta usmerena je na to malo poluostrvo, biser Persijskog zaliva, koje je za kratak vremenski period prešlo put od ribara i školjki do najbogatije zemlje sveta. Tako bi ukratko mogao da se opiše Katar, mesto održavanja predstojećeg i 22. po redu Svetskog prvenstva.

Fudbal je gotovo stao u većini zemalja sveta zbog Mundijala, ili bar ona elitna takmičenja. Izuzetaka naravno ima, kao što su pojedini šampionati u Centralnoj Americi. Sa druge strane, u Južnoj Americi veliki broj niželigaških prvenstava ulazi u završnu fazu. Jedan takav slučaj je sa Primerom B Nasional, argentinskim drugim rangom, po mnogima i najtežim promotivnim takmičenjem ka nacionalnoj eliti.

Izabrane vesti

Pre nešto više od mesec dana, Belgrano je podigao pehar ovog takmičenja, čime je ostvario prvu od dve promocije u Profesionalnu ligu Argentine. Za preostalo mesto, kroz dodatni baraž, borilo se čak 12 timova, koji su kroz ligaški deo zauzeli pozicije od 2. do 12. mesta na tabeli. Na kraju, do finala i konačnog obračuna stigli su Estudijantes iz Kaserosa i Instituto iz Kordobe, dva nekadašnja člana elitnog društva, a u slučaju oba, na povratak u najjači rang, čekalo se više decenija.

Za ljubitelje fudbala u zemlji Gaučosa, ovo nije samo običan meč za promociju. Redovno prebrojavanje i podela na unutariste i federaliste, kao u doba građanskog rata, vrši se svake nove sezone u Primeri. Ovim finalom, ne samo što se dobija povratnik, već i jedan klub više iz provincije ili distrikta Buenos Ajresa. Sa druge strane, uvek tu neko negoga „čeka“. To se uglavnom odnosi na klasična rivalstva i nerešene račune, koji umeju da se razvuku i na nekoliko desetina godina.

00.10: (1,78) Instituto (3,35) Estudijantes Kaseros (5,20)

Stavljajući se u položaj prosečnog argentinskog obožavaoca fudbala i njegov pogled na čitavu ovu situaciju, postoji tu nekoliko analiza koje se pojavljuju na prvu. Što se tiče Instituta, kluba iz kojeg su potekla neka od imena poput Osvalda Ardilesa, Marija Alberta Kempesa, Marsela Bijelse ili Paula Dibale, u slučaju promocije Albirohosa, grad Kordoba bi u narednom izdanju najjačeg nacionalnog takmičenja imala čak tri tima, pored Belgrana i Taljeresa, što se nije dogodilo više od 35 godina, još sa početka osamdesetih godina prošlog veka. Opet, ako se to ne dogodi, sledeće izdanje Primere B biće bogatije za još jedan klasik, koji isto tako čeka na povratak u neko od nacionalnih nadmetanja više od deset godina, jer je Rasing iz Kordobe ove sezone izborio učešće u drugu kategoriju argentinskog fudbala.

Sa aspekta građana Buenos Ajresa, eventualna pobeda Estudijantesa, ali crno-belog i starijeg od onog nadaleko poznatijeg iz La Plate, značilo bi konačan povratak jednog kluba sa teritorije Zapadnog dela prestonice. Istina, El Pinča je nastao kao klub studenata i to u Palermu, najvećem i jednom od centralnih delova Ajresa, ali je vreme urbanističkog napretka ovaj klub izmestilo na periferiju i zapadne krajeve grada, konkretno u partido Tres de Febrerio i njegov bario Kaseros, upravo onom kraju po kojem najveća bitka u istoriji između Unutarista i Federalista, nosi ime. Estudijantes na povratak u elitni rang čeka više od 40 godine. Njegov poslednji nastup na najjačoj fudbalskoj sceni Argentine, zabeležen je još daleke 1978. godine, ujedno to je bila i jedina njegova sezona u Primeri kao profesionalnom rangu fudbala. Ako Pinčiče izbore povratak, to bi značilo da bi u narednom izdanju distrikt Buenos Ajresa brojao čak 18 klubova, sa druge strane, ako ostane u Primeri B, nastavilo bi se jedno od najstarijih rivalstava na tlu grada, sa Almagrom.

Prvi meč na Sidad de Kaserosu završen je nerešenim rezultatom, bez postignutih golova, u veoma izbalansiranom i taktički dobro proučenom meču dve ekipe. Instituto ima tu prednost da odlučuje o upražnjenom mestu u eliti na svom terenu, pošto je odradio bolju kampanju u ligaškom delu takmičenja i nada se da će ga podrška navijača dodatno motivisati da zauzme agresivniji stav pred odlučujući duel sezone.

U prethodnih pet mečeva zabeležene su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz. U ovom periodu, koji se isključivo odnosi na baraž, savladao je Defensores de Belgrano i Deportivo Madrin, dok je remizirao sa Estudijantesom i takođe sa Braniteljima, pored toga što je izgubio od Deportiva Morona. Igrajući kod kuće, ekipa Instituta zabeležila je nedavnu kampanju od osam pobeda i dva remija u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Na drugoj strani, gosti se nadaju iznenađenju, pošto su propustili priliku da ostvare prednost pred svojim navijačima u prvom meču. Estudijantes je do sada imao pet uzastopnih pobeda i u prvi duel je ušao prepun samopouzdanja, međutim, kamen spoticanja kod kuće ih čini velikim autsajderom u pokušaju da uspeju u ovom plej-ofu, s obzirom na ogromnu snagu Instituta kada igra na Alta Kordobi, iliti “malom” Peronu.

U prethodnih pet duela Pinče su ostvarile četiri pobede i samo jedan remi. Tokom ovog perioda, savladali su Estudiantes iz Rio Kvarta, Čako For Ever i Himnasiju iz Mendoze dva puta, pored toga što remizirali u proteklom okršaju sa Institutom. Kao gost, Estudijantes je zabeležio nedavnu kampanju od četiri pobede, remija i pet poraza u 10 minulih mečeva.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

ARGENTINA 2 - PLEJ-OF ZA PROMOCIJU, REVANŠ

Nedelja

00.10: (1,78) Instituto (3,35) Estudijantes Kaseros (5,20), prvi meč 0:0

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 2InstitutoEstudijantes Kaseros

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara