Rikardo slavi gol u Surdulici (© Star sport)
Rikardo slavi gol u Surdulici (© Star sport)

Rikardo pred apsolutnim rekordom: Još četiri gola i postaće kralj strelaca kakvog Superliga nije imala

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.03.22. | 10:33

Afrički napadač najveći Partizanov adut u trci sa Crvenom zvezdom

Samo jednom u poslednjih deset godina imao je Partizan prvog strelca Superlige. I to dvojicu. U takmičarskoj 2016/17 Uroš Đurđević i Leonardo da Silva Soza su spakovali po 24 gola (Zlatna kopačka pripala Srbinu zbog manje utakmica od Brazilca) i vodili tim ka tituli prvaka, a Grobari se nadaju da bi isti scenario mogao da se ponovi ovog maja, zato što je opet njihov miljenik na čelu liste najboljih golgetera i ako se prati ta analogija Rikardo Gomeš bio bi najzaslužniji za pehar, vrati li se u Humsku.

Afrički napadač je rešio (i) gostovanje u Surdulici, poveo saigrače ka pobedi nad Radnikom (2:1) i dao povoda navijačima da veruju kako će u finišu sezone uslediti još jedan obrt na tabeli. Crno-beli se trkaju sa Crvenom zvezdom, a momak sa Zelenortskih Ostrva sa rekordima. Jedan je već srušio.

Izabrane vesti

Pre skoro tri sedmice, kad je „otvorio“ Mladost iz Lučana prevazišao je sam sebe, nadmašio učinak iz prethodnog boravka u Beogradu (tad 26 golova), a u međuvremenu ga podebljao u Roterdamu i na jugu Srbije. Trenutno je na „koti 29“, što mu je najefikasnija sezona u karijeri na obračunu iz svih takmičenja.

Kad se posmatra isključivo prvenstvo, Partizanov špic je bio precizan 22 puta. Tim ostvarenjem je za petama Đurđeviću i Leonardu, a kako je do kraja Superlige ostalo devet kola (dva u osnovnom delu prvenstva, sedam u plej-of) realno deluje da Gomeš postane najefikasniji fudbaler kluba iz Humske otkako se fudbal igra posle razdruživanja od Crnogoraca (2006). Primera radi, Lamin Dijara je bio najbolji strelac lige 2009. godine (19 preciznih hitaca), sadašnji sportski direktor Ivica Iliev podelio priznanje sa, u to vreme članom Crvene zvezde, Andrijom Kaluđervićem (po 13, 2011), a kakav je pomak napravio Rikardo vidi se po podatku da se već sad, pred ulazak u ciljnu ravninu, poravnao sa Draganom Mrđom iz Vojvodine, Darkom Spalevićem iz kragujevačkog Radničkog i Milošem Stojanovićem iz Jagodine (po 22).

Golom Radniku nadmašio je Rikardo ostvarenja Aleksandra Kataija iz prvog mandata u Crvenoj zvezdi (21), Mrđinu efikasnost po dolasku na stadion „Rajko Mitić“ (19), Srđana Baljka iz Banata (18), TSC-ove strelace Vladimira Silađija i Nenada Lukića, te Javorovog Nikole Petkovića u godini korone (po 16), Patrika Ezea Frajdeja iz lučanske Mladosti (15), te Nenada Jestrovića iz Crvene zvezde (13). Sve Zlatne kopačke u poslednjih 16 godina.

Njegova naredna meta su bivši partizanovci, Leonardo i Đurđević, kao i Nermin Haskić iz niškog Radničkog, neumoljiv u sezoni kad je klub sa Čaira prethodni put izborio plasman u Evropu (24). A kako je krenuo lako bi moglo da se desi da Rikardo Gomeš postane najbolji strelac Superlige u jednoj sezoni od njenog postanka. Zasad je rekord u vlasništvu Aleksandra Pešića (2018) i Milana Makarića (2021), sposobnih da po 25 puta proslede loptu u mrežu. Na devet kola do kraja, haubici iz Humske nedostaju samo četiri precizna hica da ih prestigne.

Dok je bio raspucan u prvom delu sezone pominjalo se da bi Rikardo Gomeš mogao da ugrozi i rekord ovdašnjeg fudbala posle raspada SFRJ. Postavio ga je Savo Milošević, tako što je u sezoni 1994/95 čak 30 puta pogodio cilj. Nekadašnjeg članu portugalskog Nasionala nedostaje devet golova, što znači da bi prosečno na svakom meču do kraja makar po jednom morao da vara rivale.

U Humskoj bi bili srećni da to uradi na derbiju, u prvom kolu plej-ofa. Otkako se vratio iz arapskog sveta nije dao gol Crvenoj zvezdi. U prethodnom mandatu dva. Partizanu je na tom meču, 17. aprila, potreban Rikardo iz prvog mandata. A kako se to radi u napetim završnicama prvenstva znaju baš Đurđević i Leonardo, pošto su se njihovi pogoci na Marakani (verovatno će biti domaćin narednog duela večitih) ispostavili krucijalnim za kasnije šampinsko slavlje.

EFIKASNIJI U GOSTIMA NEGO U HUMSKOJ

Posle kratkog zasatajkivanja (nije pogodio u Subotici i protiv Napretka), proradio je Rikardo Gomeš u pravi čas za Partizan, pomogao mu da prebrodi zahtevno gostovanje i na pauzu ode u dobrom raspoloženju.

Zanimljivo,od 29 golova ove sezone, više ih je dao na strani. U Humskoj 13, van nje 16.


tagovi

Rikardo GomešFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara