Ruski navijači (©AFP)
Ruski navijači (©AFP)

Rusi u petak kreću ka Aziji, deo AFC od marta

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.12.22. | 21:50

UEFA bi uskoro mogla da ostane bez jednog člana

Nema naznaka da će se rat u Ukrajini uskoro završiti, a i kada se to konačno dogodi, pitanje je kakav će odos Evropa imati prema Rusiji. Samim tim i Evrospka fudbalska federacija (UEFA) prema Ruskom fudbalskom savezu (RFU). Rešili su, stoga, u Rusiji da ne čekaju više ukidanje suspenzije i rešenje potraže u Aziji.

Po pisanju pouzdanog Sport-Ekspresa, ruska reprezentacija i klubovi, koji su već godinu dana pod suspenzijom UEFA i FIFA, od petka, 23. decembra 2022, počinje proces prelaska u Azijsku fudbalsku federaciju (AFC). Neće to biti prvi put da neki nacionalni Savez menja matičnu konfederaciju, učinili su to već, samo u kontra smeru, Izrael i Kazahstan.

Izabrane vesti

Odlazak Rusije iz UEFA, ipak, bio bi najveći takav slučaj dosad. Pre samo četiri godine Rusi su kao deo Evrope organizovali Svetsko prvenstvo. Zenit je već godinama u vrhu evropskog klupskog fudbala, a svojevremeno su zapaženi bili i moskovski velikani Spartak i CSKA... Takođe, Premijer liga Rusije je dostigla nivo jedne od kvalitetnijih u Evropi.

Zaista bi čudno bilo videti ruske klubove da igraju Ligu šampiona Azije, pritom je i pitanje koliko bi jaku konkurenciju imali tamo, ali da nije reč samo o "blefu" koji RFU želi da pošalje UEFA nagoveštava zakazivanje sednice Izvršnog komiteta nacionalnog Saveza, koji bi u petak mogao da ozvaniči početak tranzicije na istok. A, sve bi trebalo da bude gotovo u martu 2023.

Mnoge legende ruskog fudbala oglasile su se na ovu temu, a utisak je da su mišljenja podeljena.

Bivši trofejni trener SSSR i potpredsednik FIFA od 1980. do 1986, Vjačeslav Koloskov, ne misli da je ovo pametan plan.

"Nije mi jasno zašto je potreban odlazak u AFC i ne mislim da će se to dogoditi. Takav potez ne bi ništa doneo, osim što bismo potonuli na dno svetskog fudbala. Kao da ljudi zaboravljaju da nije samo UEFA uvela sankcije, već i FIFA, a Azijski savez je deo FIFA. Čak i da odemo u Aziju, nećemo imati pravo da igramo na Svetskom prvenstvu", podseća Koloskov koji je kao selektor Sovjetskog saveza bio drugi na Evropskom prvenstvu 1988. i odveo reprezentaciju do olimpijskog zlata na Igrama u Seulu iste godine, dok je kao trener Dinamo Tbilisija i Dinamo Kijeva osvojio Kup pobednika kupoba 1981. i 1986.


tagovi

fudbalska reprezentacija RusijeAzijaUEFAFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara