Vladimir Ivić (©Reuters)
Vladimir Ivić (©Reuters)

Sa Ivićem je Krasnodar tim za sam vrh, najefikasniji u Rusiji sa nišanom na istorijski trofej

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.04.23. | 12:25

Bikovi igraju protiv Spartaka u Moskvi ovog ponedeljka od 18 časova, u 24. kolu ruske Premijer lige

Krasnodar, ambiciozni projekat ruskog milijardera Sergeja Galickija još uvek nema nijedan trofej za 15 godina postojanja. Posle samo nekoliko meseci rada u tom fudbalskom klubu, srpski trener Vladimir Ivić je nagovestio da bi mogao da donese Bikovima u bližoj budućnosti prvi uspeh. Potvrdu da su sa njim crno-zeleni došli do višeg nivoa tražiće ovog ponedeljka od 18 časova, kada će se izmeriti snage na gostovanju jednom od najboljih timova u Rusiji Spartaku iz Moskve, u sklopu 24. kola ruskog šampionata.

Ove sezone u prvenstvu Krasnodar svakako nema šanse da osvoji titulu, a kako su ruski klubovi suspendovani iz takmičenja UEFA, malu razliku pravi koju konačnu poziciju će da zauzme. Ipak, Ivić bi već u prvoj sezoni mogao do krune u Kupu Rusije, pošto je Krasnodar pre pet dana eliminisao Krilja Sovjetov i sada su mu ostale još tri prepreke do trona.

Izabrane vesti

U jedinstvenom sistemu takmičenja u evropskom fudbalu, Krasnodar igra kup u donjem kosturu, pošto je eliminisan iz gornjeg. Više nema pravo na kiks, mora da pobedi preostala tri rivala, a prvi će da mu bude drugoligaš Akron. Ako bude bolji, igraće protiv lošijeg iz dvomeča CSKA i Urala (prva utakmica 1:1), a zatim protiv boljeg.

Pre svega toga Mihajlo Banjac i njegovi saigrači odigraće meč protiv Spartaka u Moskvi, gde će da traže četvrtu uzastopnu pobedu u prvenstvu, a šestu računajući sva takmičenja. Pre Krilje u kupu je savladan Rostov (takođe penalima), dok su u ligi redom srušeni Himki (6:0), Nižnji Novgorod (3:1) i Soči (2:0).

18.00: (2,00) Spartak Moskva (3,50) Krasnodar (3,70)

Ako bismo gledali tabelu ruskog prvenstva samo od dolaska Ivića, odnosno od početka prolećne polusezone, Krasnodar bi bio pri samom vrhu. Osvojio je 13 bodova (četiri pobede i po jedan remi i poraz), a uspešniji su samo CSKA iz Moskve i Rostov. Poređenja radi, trećeplasirani Spartak je sakupio samo devet poena tokom proleća (dva trijumfa, tri remija i jedan poraz), uz gol-razliku 10:10. Više golova od Spartaka u tom periodu primilo je svega šest ekipa.

Krasnodar je sa Ivićem postao najefikasnija ekipa u ligi, dao je 18 golova u aktuelnoj polusezoni. Naravno, najviše je statistiku popravio protiv Himkija, ali ni druge ekipe se nisu baš dobro provele protiv napada koji predvodi Kolumbijac Džon Kordoba (10 golova).

Kup utakmica protiv Krilja Sovjetova mora da bude ozbiljno upozorenje po Bikove, pošto su se umalo obrukali sa igračem više. Vodili su sa 2:0 golovima baš Kordobe i sjajnog mladog veziste Eduarda Spertsjana sve do 93. minuta, kada su se opustili i dozvolili rivalu da sa dva brza gola izbori penale. Ipak, tamo su Spertsjan, Banjac i Ahmetov pogodili, a Krilja nije realizovala nijedan od tri pokušaja, pa su se crno-zeleni provukli. Kako je Ivić, koji je generalno poznat kao izuzetno strog trener, na to opuštanje reagovao u svlačionici znaju samo igrači. Ali da je bilo prijatno, sigurno da nije.

Krasnodarovi najveći uspesi do sada su poraz od Rostova u finalu Kupa Rusije i treće mesto u domaćem šampionatu. Na međunarodnoj sceni, Bikovi su jednom igrali u Ligi šampiona.

RUSIJA 1 – 24. KOLO

Subota

Himki – Torpedo 4:2 (1:1)

/Magomedov 34, Mirzov 5 pen, Hubulov 64, Glavčić 66 – Felipe Andre 45 pen, Stefanovič 52/

Fakel – Orenburg 1:3 (1:2)

/Gongadze 32 pen – Jektov 23, Mansilja 45+5 pen, Kaplenko 61/

Zenit – Dinamo Moskva 3:1 (1:0)

/Malkom 45+1 pen, 68, Mostovoj 87 – Fomin 80/

Nedelja

Ural - Rostov 1:3 (0:1)

/Miškić 80 – Komličenko 19, 48, Osipenko 90/

Nižnji Novgorod - Krila Sovjetov 2:1 (1:1)

/Sulejmanov 36, Jakovlev 73 – Konstanca 30/

Ahmat - Soči 1:0 (0:0)

/Iljin 86/

CSKA Moskva - Lokomotiva Moskva 1:1 (1:0)

/Zabolotnji 22 – Isidor 87/

Ponedeljak

18.00: (2,00) Spartak Moskva (3,50) Krasnodar (3,70)

***Kvote su podlože promenama



tagovi

Rusija 1Vladimir IvićKrasnodarSpartak Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara