Bukajo Saka (©Reuters)
Bukajo Saka (©Reuters)

Saka predvodio surove Engleze, Makedoncima se Old Traford pretvorio u Teatar košmara (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.06.23. | 22:46

Selekcija Blagoja Milevskog pretrpela najteži poraz od osamostaljenja, Švajcarci u nadoknadi ispustili dva gola prednosti protiv Rumunije

Pre samo tri godine ostvarila je najveći uspeh u istoriji zemlje, večeras je na stubu srama. Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije posramljena je ovog ponedeljka na Old Trafordu u okviru četvrtog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nisu Englezi imali milosti prema rivalu, izašli su u gotovo najjačem sastavu, bez kalkulisanja i nastavili da krupnim koracima koračaju ka kontinentalnoj smotri nanevši izabranicima Blagoja Milevskog bolan poraz, najteži u istoriji od osamostaljena – 7:0 (3:0).

Pamtiće dugo popularni Lavovi gostovanje u crvenom delu Mančestera. Pamtiće ga, ali ne po dobrom. Štaviše, ostaće ono crnim slovima upisano u istoriji fudbalske reprezentacije Makedonije, a Teatar snova od večeras za njih će biti – Teatar košmara.

Izabrane vesti

Glavni lik na njegovoj pozornici bio je Bukajo Saka. Krilni fudbaler Arsenala imao je veče za pamćenje pošto je stigao do prvog het-trika u karijeri, a posebno će mu u sećanju ostati njegov drugi, odnosno ukupno četvrti gol na meču, kada je teledirigovanu loptu Trenta Aleksandera Arnolda sa dvadesetak metara zakucao u mrežu Makedonaca.

(majstoriju Bukaja Sake pogledajte OVDE)

Raspoložen je bio i Hari Kejn, sa večerašnja dva precizna hica – upisao i jednu asistenciju - učvrstio se na vrhu večne liste strelaca sa 58 pogodaka, a utakmica sa Makedonijom u lepom sećanju ostaće i Kalvinu Filipsu, koji je po ulasku sa klupe u 27. nastupu za reprezentaciju uspeo da stigne do prvenca. Listu strelaca kompletirao je Markus Rašford.

Selekcija Blagoja Milevskog dobro se držala u uvodnoj fazi utakmice, odolevala je gotovo punih pola sata igre, ali kada je Kejn na asistenciju Luka Šoa probio branu pred Stoletom Dimitrijevskim, potekla je reka golova ka čuvaru mreže Rajo Valjekana. Već do poluvremena bilo je 3:0, a Saka je blickrigom u uvodnim minutima nastavka povisio na 5:0… Na kraju su Makedonci još i dobro prošli...

Gordi Albion i posle četvrtog kola ima stopostotan učinak uz gol-razliku 15:1, dok je Makedonija uz utakmicu manje na trećoj poziciji sa tri boda osvojena na startu kvalifikacija u duelu sa Maltom.

U derbiju 4. runde Grupe I Švajcarska je pred svojim navijačima u nadoknadi ispustila dva gola prednosti protiv Rumunije i tako propustila priliku da se značajnije odlepi na vrhu tabele - 2:2 (2:0).

Uspele su Sajdžije da od gotovog naprave veresiju, imale su tri boda u džepu čitavo drugo poluvreme, ali su se u finišu opustili, a Rumuni su surovo kaznili njihov pad koncentracije u završnim minutima meča.

Dominirali su Švajcarci u prvom poluvremenu u svim parametrima, držali loptu u posedu gotovo 75 odsto vremena, uputili deset udaraca ka golu rivala i zasluženo stekli kapital pred odlazak na odmor. Put ka trijumfu selekciji Murata Jakina trasirao je sa dva pogotka 22-godišnji Zeki Amduni. Napadač Bazela u septembru prošle godine je debitovao za seniorsku reprezentaciju Švajcarske, a samo na poslednje četiri utakmice u dresu sa državnim grbom – računajući i večerašnju – postigao je pet golova!

Nisu Rumuni ni u nastavku uspevali da da pronađu način kako da ugroze gol Jana Zomera, nisu pomogle ni brojne izmene Edvarda Jordaneskua, vreme je odmicalo, a gosti su bili sve bliži prvom porazu u kvalifikacijama. Ipak, u samoj završnici status neporaženog očuvao joj je golovima u 89. i 92. minutu rezervista Valentin Mihaila!

Mihaila, ali i prečka koja je sačuvala leđa Horaciju Moldovanu osmom minutu nadoknade kada je rezervista Uran Bislimi ostao sam na drugoj stativi, ali je sa pet metara šutirao previsoko i propustio priliku da u debitantskom nastupu donese Švajcarcima tri boda...

Švajcarci su i pored ispuštene pobede ostali na prvom mestu sa 10 bodova, dok Rumunija ima dva manje i nalazi se na drugom mestu. Izrael je treći sa sedam bodova.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 4. KOLO

GRUPA C

Ukrajina - Malta 1:0 (1:0)

/Cigankov pen 72/

Engleska - Makedonija 7:0 (3:0)

/Kejn 29, 73pen, Saka 39, 47, 51, Rašford 45, Filips 64/


GRUPA I

Švajcarska - Rumunija 2:2 (2:0)

/Amduni 28, 41 - Mihaila 89, 90+2/

Izrael - Andora 2:1 (1:0)

/Šlomo 42, Solomon 61 - Rosas 52/

Belorusija - tzv. Kosov 2:1 (0:0)

/Morozov 73, Ebong 75 - Murići 87pen/



tagovi

kvalifikacije za Evropsko prvenstvoreprezentacija Engleskereprezentacija MakedonijeBukajo Saka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara