Repreyentacija Kameruna (Reuters)
Repreyentacija Kameruna (Reuters)

Selektor Kameruna skratio spisak i traži ratnike za Katar: Rival Srbije još ne može da računa na lidere tima

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.09.22. | 17:27

Rigober Song precrtao desetoricu i sveo spisak na 26 imena nešto više od dva meseca pred start Svetskog prvenstva

Fudbalska reprezentacija Srbije u 21. veku nije dobro prolazila u dulima sa afričkim selekcijama kada bi im se putevi ukrstili na svetskim prvenstvima. Davne 2006. godine u Nemačkoj Orlovi su poklekli protiv Obale Slonovače (3:2), već na narednom mundijalu u Južnoafričkoj Republici, srpski fudbaleri poraženi su i od Gane. Međutim, deceniju i kusur kasnije izabranici Dragana Stojkovića Piksija imaće priliku da se suprotstave lošoj tradici, a njeno rušenje imajući u vidu igrački kadar Kamerunaca sa kojima je Srbija u grupi, deluje kao realan cilj.

Selektor Kameruna Rigober Song skratio je inicijalni spisak od 36 fudbalera objavljen 6. septembra. Precrtala je legenda kamerunskog fudbala čak desetoricu fudbalera i svela listu na 26 imena. Uoči prijateljskih okršaja sa Uzbekistanom 23. septembra, odnosno Južnom Korejom četiri dana kasnije, otpala je nokolicina igrača koja nastupa u francuskoj Ligi 1, ali portugalskoj, turskoj i belgijskoj eliti, kao i Maksim Erik Šupo Motan. Osim napadača minhenskog Bajerna, nema ni još dvojice igrača koji čine okosnicu tima, Andre Frank Zambo Angise, odnosno Mišela Ngadeua.

Izabrane vesti

“Statistički gledano Mišel Ngadu i Zambo Angisa su igrači sa najviše utakmica u nogama u ovom trenutku. Kako u reprezentaciji, tako i na klupskom nivou. Oni su lideri tima. Nema potrebe da testiram njihove sposobnosti. Treba da vidim mogućnosti novih fudbalera kako bih doneo odluku o konačnom spisku putnika. Zambo Angisa je deo ovog tima i nadamo se da će biti sa nama u novembru", rekao je selektor Neukrotivih lavova.

Posle Songovih reči ostaje nepoznato da li je razlog za izostanak Zamba Angise isključivo pravljenje prostora za probu mlađih igrača (četiri debitanta su na spisku), ili Fudbalski savez Kameruna ima problema sa gazdom Napolija Aurelijem De Laurentisom koji je pre mesec dana otvoreno pričao o tome koliko mu smetaju reprezentativne obaveze afričkih fudbalera, pa otišao toliko daleko da izusti da ih više neće dovoditi u Napoli čiji je Zambo Angisa član.

Spisak Kameruna

Golmani: Andre Onana (Inter), Simon Engpanduetenbu (Marselj), Epasi Devis (Abha),

Odbrana: Fai Engoram (Al Tai), Embaizo Olivje (Fildalefija), Nikola Nkulu (Aris), Žan Karl Kasteljeto (Nant), Tolo Nuhu (Sijetl), Darlin Jongva (Lorijan), Enco Eboz (Udineze), Umar Gonzales (Ajačio), Kristofer Vu (Lans)

Vezni red: Žan Onana (Lans), Malong Kunde (Olimpijakos), Samuel Gue (Mehelen), Martin Ongla (Verona), Olivje Nčam (Svonsi), Žorž Manđek (Nea Salamina), Gael Ondua (Hanover)

Napad: Brajan Mbuemo (Brentford), Žorž Nkudu (Bešiktaš), Karl Toko Ekambi (Lion), Mumi Ngamelu (Jang Bojs), Vensan Abubakar (Al Nasr), Leandre Tavamba (Al Tavon), Žan Pjer Nsame (Jang Bojs)

Nešto više od dva meseca pre početka Svetskog prvenstva u Kataru, jasno je da Srbija na papiru ima daleko kvalitetniji i tržišno gledano maltene tri puta skuplji igrački kadar. Ali prema rečima kamerunskog selektora, Lavovi su očigledno sebi zacrtali da izađu iz grupe prvi put od 1990. godine kada su igrali četvrtfinale sa legendarnim Rožeom Milom.

"Očekuje na Svetsko prvenstvo na koje idemo sa velikim ambicijama. Neće to biti samo jedna utakmica i neophodni su nam igrači koji će se snaći u nepredviđenim okolnostima, kada nešto krene po zlu. Tražimo mlade igrače koji su spremni da uskoče ako neko od nosilaca igre bude u problemu. Maksim Šupo-Motan je nedavno izašao iz povrede. Protieklog vikenda je proveo 15-ak minuta na terenu. On je takođe jedan od lidera ovog tima. Kao i u slučaju Ngadeua i Zambo Angise i njemu smo dali vremena za odmor da bismo testirali nove igrače. Neophodni su nam ratnici", zaključio je Song.

Dakle, očigledno da se Song nada da će na prvenstvu Sveta imati sva tri lidera koji trenutno nedostaju. Potencijalni izostanci Zambo Angise ili Ngadeua sa spiska putnika za Katar bi svakako predstavljali glavobolju za Songa, dok se čini da bi Kamerunci lakše preživeli da se u avionu za Katar ne nađe Šupo-Motan jer su tu kapiten Vensan Abubakar, Lionov Karl Toko Ekambi, kao i Brajan Mbuemo koji je prošle sezone igrao odlično za Bretford u Premijer ligi, a tu praksu nastavio i u aktuelnoj.


tagovi

reprezentacija KamerunaErik Maksim Šupo MotingAndre Zambo AngisaRigober Song

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara