Sevilja uzela nevinost i savršenom Murinju! Sedmo evropsko čudo Kraljice iz Andaluzije (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | čet. 01.06.23. | 00:04

Roma pala posle penala u Budimpešti

To su ljudi koji utorkom i sredom igraju fudbal nešto slabije, ali kada dođe četvrtak, onda su bukvalno neuništivi. Čak i kada se taj evropski fudbal četvrtkom prebaci da se igra sredom.

Kao što je to večeras bio slučaj u finalu Lige Evrope u Budimpešti. Kraljica Lige Evrope je skinula nevinost i do večeras nesavladanom Žozeu Murinju koji je u finalima evrokupova imao 5/5 tokom karijere. U sedmom finalu drugog po snazi evrotakmičenja je osvojila i sedmu titulu! Njenih 7/7 zaista odlazi u almanahe i istoriju svetskog fudbala. Po treći put je to Sevilja uradila ne penale. Gorčinu koju su ranije posle penal ruleta protiv nje osetili Espanjol i Benfika, večeras je iskusila Roma. Ni svo znanje i iskustvo Žozea Murinja nije pomoglo na raspucavanju sa bele tačke. Seviljini Argentinci Okampos, Lamela i Montijel plus Hrvat Rakitić su bili nepogrešivi. Tačku je stavio Gonazlo Montijel koji je pre nekoliko meseci pogodio penal vredan argentinske titule na Mundijalu u Kataru. Romini štoperi Manćini i Ibanjez su bili tragičari i promašili. Posle 1:1 u golovima, bilo je 4:2 za Sevilju na penal seriji. Najveći je ovo trofej i u karijerama srpskih fudbalera Nemanje Gudelja i Marka Dmitrovića. Prvi je odirgao skoro ceo meč i zbog povrede morao da izađe pred penale, drugi je bio rezerva.

Izabrane vesti

Finale je počelo u maju, završilo se u junu. Posle neverovatnih 147 minuta utakmice (zajedno sa nadoknadama), Romi se nije ispaltilo što je više od Sevilje želela penale i čekala ih. Nije ni imala iskusnijih igrača za tako nešto. A ni golmana. Marokanac Bono se opet kao u Kataru pokazao kao majstor za penale, dok je Rui Patrisio po ko zna koji put pokazao da nije golman kojem se preterano može verovati na penalima. Navijači portugalske reprezentacije to najbolje znaju...

Sevilja se pre koji mesec borila za opstanak ali je procvetala dolaskom iskusnog stručnjaka Hosea Luisa Mendilibara koji je preporodio ekipu i doveo je do još jednog trofeja u Ligi Evrope. Ima nešto u tom klubu iz Andaluzije koji proslavlja španske trenere. Pre Mendilibara su istoriju pisali Huande Ramos, Manolo Himenez, Unaj Emeri, Đulen Lopetegi... Eliminacije teškaša poput Mančester Junajteda i Juventusa očigledno nisu bili slučajnost. Podario joj je i novu sezonu u Ligi šampiona. A sebi ispisao najlepšu stranicu u dugačkoj i nedovoljno cenjenoj karijeri.

Iako je Murinjo uoči meča najavio da Paulo Dibala ima snage za najviše pola sata igre, očigledno da su to bile njegove psihološke igrice i Dibala se kao „iznenađenje“ našao u startih 11. Zato je Vajnaldum morao da krene sa klupe, a sve ostalo u startnoj postavi Vučice je bilo očekivano. I Hose Luis Mendilibar je „otvorena knjiga“. Ponovio je sve iz meča protiv Juventusa izuzev suspendovanog Akunje čije mesto je zauzeo Teles. Junaci pobede protiv Juventusa, Suso i „KokoLamela su opet krenuli sa klupe i opet su prednost dobili Brajan Hil i Oliver Tores koji su trkački jači.

Očekivano, niko se nije zaleteo previše na početku i ek posle desetak minuta je viđena prva prava šansa. Spinacola je natrčao na povratnu Čelika i tukao po sredini. Bono je ukrotio udarac, ali pitanje kako bi bilo da je lopta došla Spinacoli na jaču levu nogu.

Prvi problem za Romu se javio kada je sjajni Nemanja Matić posle dvadesetak minuta igre dobio žuti karton zbog lakta u skoku što je značilo i da će morati da igra opreznije u nastavku. Inače, Srbin je u prvom poluvremenu bio ponajbolji vezni igrač na terenu i podsetio na najbolje dane iz karijere.

S obzirom da je reč o dva tima kojima je kontranapad najjače oružje, niko nije previše otvarao karte i gurao napred. Bilo je mnogo trke, duela, borbe ali ne i velikih šansi i poteza koji bi otvorili utakmicu. Taman kada je Sevilja malo promolila nas i krenula da više ritiska i drži loptu, sevnula je kontra Rome.

Štoper Đanluka Manćini je strašnim pasom kroz sredinu kao mačem po trbuhu posekao odbranu Sevilje i lansirao Paula Dibalu na gol. A popularni Hoja je uradio ono za šta je letos doveden i dočekana u Večnom gradu kao kralj. Pogodio je u dalji ugao Bonove mreže i doneo Romi vođstvo u 25. minutu. Žoze Murinjo je u svakom od prethodnih pet evropskih finala u karijeri imao prednost od 1:0 na poluvremenu, svaki put slavio na kraju pa je Dibalin gol zaista bio dobar znak za sujeverne. Osim izgleda kada je prekoputa neko čija je magija još jača...

Prodrmala se Sevilja i krenula još agresivnije. Fernando je imao sjajnu šansu glavom ali se videlo da to nije njegov deo posla i da se slabo snalazi u tim situacijama. Ivan Rakitić je u samom finišu poluvremena strašnim udarcem sa dvadesetak metara pogodio stativu, a Rui Patrisio je imao sreće da se lopta od njegovih leđa ne odbije u mrežu. Roma je izdržala nekako i otišla na poluvreme sa vođstvom. Ali Sevilja je slala sve jače signale da se probudila i da će svim silama napasti u drugom delu igre.

Mendilibar je na poluvremenu posegao za oprobanim receptom. Hil i Tores napolje, Suso i Lamela u igru. Kao prpotiv Juventusa. I opet je pogodio! Odlično je Sevilja otvorila drugo poluvreme, bila bolja, Teles je zapretio snažanium udarcem i najavio izjednačenje posle 10 minuta igre u drugom delu. Srećno, ali zasluženo.

Seviljin neuništivi simbol Hesus Navas (37) je uradio ono što najbolje radi tokom cele karijere. Primio je na desnom krilu i zarezao kiflu na peterac, En Nesiri bi verovatno gurnuo tu loptu u mrežu ali je to pre njega uradio Romin štoper. I to ne večiti tragičar Rodžer Ibanjez nego do tada ponajbolji Romin defanzivac Đanluka Manćini. Samo dva autogola su viđena u poslednjih 20 godina u finalima evrokupova. Oba protiv Sevilje. Pre Manćinija je to uradio Romelu Lukaku u finalu Lige Evrope 2020.

Mogao je Tami Ejbraham desetak minuta kasnije da vrati Romu u vođstvo ali je nakon centaršuta Pelegrinija i skoka Ibanjeza sa dva metra šutirao u golmana Bona. Ibanjez je imao i popravni ali je traljavao zahvatio loptu i Sevilja se odbranila. Usledio je šou u režiji sudije Martina Tejlora. Zaista bi UEFA trebalo da razmisli da li engleske sudije zaslužuju ovako velike utakmice...

Delio je žute kao konfete, uneo nervozu na teren a onda zvao VAR upomoć. Prvi put ga je VAR spasao kada je Ibanjez za dlaku stigao do lopte pre Okamposove noge. Ubrzo su Italijani tražili penal ali ovoga puta Tejlor nije hteo da konsultuje VAR?! Lopta je definitivno pogodila Fernanda u ruku i definitivno ruka nije bila uz telo. Mogao je Tejlor makar da pogleda... Ali nije i izazvao je bes na Rominoj klupi.

Imala je Roma ubrzo još jednu sjajnu šansu. Beloti koji je pre toga zamenio Ejbrahama je umalo iskoristio genijalan prekid Pelegrinija i uspavanost Navasa i Gudelja. Spasao ih je Bono koji je opet sjajno ušao u šut Belotiju i odbranio zicer u 83. minutu. Pravio je Suso probleme Rome u finišu, namestio šansu En Nesiriju, imao i šut ali se Roma odbranila i ušla u produžetke.

Murinjo je očigledno bio zadovoljniji produžecima iako ima prilično tanju klupu od Mendilibara. Njemu je u igru ušao mladi Zalevski, Sevilji ozbiljan igrač poput Montijela. Veteran Navas nije mogao više da izdrži. Postao je tek šesti 37-godišnjak sa više od 90 minuta u finalima evrokupova posle trojice golmana (Van der Sar, Švarcer, Mekgregor) i dvojice igrača (Toninjo Serezo i Vjerhovod).

Odlučio je Romin strateg za zabetonira prilaze golu u produžecima i čeka šansu iz kontre kao u Leverkuzenu nedavno. Fudbal bez fudbala. Prvi produžetak je prošao bez prave akcije i šanse, u drugom je uveo svežu krv El Šaravija i Ljorentea da se brani i čeka. Nemanja Matić je opet na iskustvo gazdovao sredinom terena uprkos umoru i žutom kartonu koji je nosio na leđima od 21. minuta. Pohapsio je Seviljin vezni red u produžecima, dao poslednji atom snage i mrtav umoran izašao pred penale... Za njim je zbog povrede izašao i Nemanja Gudelj koji je takođe odigrao sjajnu utakmicu, a Smoling je u poslednjem napadu posle kornera glavom pogodio prečku. 

A na penalima, kao što smo već opisali...

FINALE LIGE EVROPE

Sevilja – Roma 1:1 (0:1) penalima 4:1

/Mančini 55ag - Dibala 35/

Penali: 1:0 Okampos, 1:1 Kristante, 2:1 Lamela, 3:1 Rakitić, 4:1 Montijel, promašili: Manćini, Ibanjez.

Stadion: Pukšaš arena. Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Žuti kartoni: Mir, Rakitić, Čelik, Lamela, Montiel (Sevilja), Matić, Pelegrini, Mančini, Kristante, Zalevski (Roma)

SEVILJA (4-2-3-1): Bono – Navas (od 95. Montiel), Bade, Gudelj (od 120+7 Markao), Teles (od 95. Rekik) – Fernando, Rakitić – Okampos, Tores (od 46. Suso), Hil (od 46. Lamela) – En Nesiri.

ROMA (3-4-3): Rui Patrisio – Ibanjez, Mančini, Smoling – Spinacola (od 106. Ljorente), Kristante, Matić (od 120. Bove), Čelik (od 91. Zalevski) - Pelegrini (od 106. El Šaravi), Ejbraham (od 75. Beloti), Dibala (od 68. Vajnaldum).


tagovi

Đanluka ManćiniŽoze MurinjoNemanja MatićPaulo Dibala

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara