Šifra "Ademola Lukman", deceniju kasnije Nigerija je ponovo spremna da osvoji Afriku (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.02.24. | 20:32

Napadač Atalante posle Kameruna presudio i Angoli - 1:0

Sve neodoljivo podseća na 2013. godinu i titulu u Južnoj Africi, kada je Nigerija do najvažnijeg trofeja u afričkom fudbalu stigla bez poraza. Tačno 11 godina kasnije, Super orlovi deluju spremno da se domognu svoje četvrte titule u Kupu afričkih nacija. Stigli su na korak od finala, pošto su u čevrtfinalu eliminisali Angolu - 1:0 (1:0).

Selekcija Žozea Peseira je bila bolji rival, za šta je nagrađena pobednosnim golom Ademole Lukmana u 41. minutu, a miran finiš je mogla da obezbedi u 75. minutu, kada je pogodak Viktora Osimena poništen zbog ofsajda. Kod pogodtka Nigerije, ogroman posao odradio je Mozes Simon, koji je odlično probio po levom boku i pronašao svog saigrača u srcu kaznenog prostora Angole.

Izabrane vesti

Lukman se ponovo ispostavio kao igrač odluke. U osmini finala je postigao dva gola u eliminaciji Kameruna, a sada je ponovo bio na pravom mestu da zapečati protivničku sudbinu.

Igrač Nanta je bio jedan od najboljih aktera večerašnjeg meča. Bio je neuhvatljiv za odbranu Angole i u nelkoliko navrata propustio priliku da se i sam upiše u strelce.

Sa druge strane, Angola ima razloga da žali za propuštenim na ovom turniru. Selekcija Pedra Soaresa je bila odlična na Obali Slonovače, uložila je maksimalan trud i večeras da oteža posao Nigeriji, ali joj je nedostajalo malo sreće i spretnosti da u tome uspe. Najviše će žaliti za situacijom iz 60. minutu, kada je Zini odlično gađao, ali je stativa spasila Stenlija Envabilija i Super orlove.

Angola je imala još nekoliko šansi tokom utakmice, a jednu od najboljih u petom minutu utakmice propustio je temperamentni Mabululu. Nigerija je Angoli posle gola prepustila inicijativu i oslonila se na opasne kontranapade. Nakon jedne od njih Osimen je zatresao protivničku mrežu, ali je VAR snimak pokazao da se radi o nedozvoljenoj poziciji.

Nigerija će u borbi za veliko finale igrati protiv boljeg iz okršaja Zelenortskih Ostrva i Južnoafričke Republike.

KAN, ČETVRFTINALE:

Petak:

Nigerija - Angola 1:0 (1:0)

/Lukman 41/

21.00 (2,50) DR Kongo (2,75) Gvineja (3,35)

Subota:

18.00 (3,20) Mali (3,10) Obala Slonovače (2,40)

21.00 (2,75) Zelenortska Ostrva (2,95) Južna Afrika (2,85)


tagovi

Ademola LukmanKup afričkih nacija 2024Nigerija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara