FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Sin spasao oca i sprečio Portovo posrnuće u borbi za titulu

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.11.23. | 23:44

Grujićevim Zmajevima pretio totalni slom šampionskih ambicija, a onda je proradio pobednički gen Konseisaa juniora

Prethodne sedmice pretrepeo je dvostruki evropski šampion šokantan poraz od poslednjeplasiranog Eštorila 0:1 i tako dozvolio velikim rivalima Sportingu i Benfiki da mu pobegnu na šest i tri boda. U uslovima portugalskog prvenstva gde velika trojka ne kiksira tako često to nije mali zaostatak. Nije mnogo nedostajalo da Porto ove večeri krahira na tradiconalno neugodnom gostovanju u Gimaraisu, budući da je domaćin poveo i najveći deo meča imao pozitivan rezultat.

Spasao je velikog favorita Fransisko Konseisao, sin dugogodišnjeg trenera Porta Serža Konseisaa, postigao svoj prvi gol u dresu kluba koji je u krvi čitavoj porodici, dovoljan za trijumf od 2:1 i nastavak nadanja navijača Zmajeva da u dogledno vreme njihovi ljubimci mogu da sustignu Sporting i Benfiku.

Izabrane vesti

Pokazao je Porto jo u utorok pobedom protiv belgijskog prvaka Antverpena 2:0 u Ligi šampiona, moć brzog uzdizanja nakon neočekivanog neuspeha. Dobro gura klub sa stadiona Dragao u elitnom takmičenju, s veoma dobrim je izgledima za plasman u nokaut-fazu, ali u prvenstvu povremeno trokira. Videlo se to i danas u ranoj fazi utakmice u Gimaraisu, gde je domaćin poveo već u 17. minutu pogotkom Brazilca Andrea Silve iz jedanaesterca. Prethodno je svojevrsno pomračenje svesti doživeo Žoao Mario, pošto je ničim izazvan odigrao rukom u kaznenom prostoru i pokonio penal rivalu. (Gol pogledajte OVDE).

Po primljenom golu krenuo je Porto silovito, svestan činjenice da bi sve osim pobede predstavljao težak kiks u borbi za šampionski pehar i Primeiri, a do izjednačenja je došao u 39. minutu. Nagoveštaj onoga što će uslediti u drugom poluvremenu pokazao je u finišu prvog Konseisao junior. Prodor po desnoj strani uobličio je sjajnim centaršutom na dalju stativu za nigerijskog beka Zaidua Sanusija, a momak iz Afrike postiže svoj prvi gaški gol još od 19.12.2021, a tek drugi u svim takmičenjima računajući kalendarske 2022. i 2023. godinu. (Gol pogledajte OVDE)

Bacio je sve na napad Seržo Konseisao i od samog starta drugog poluvremena uveo iranskog golgetera Mehdija Taremija. Kada se očekivalo da možda baš azijski napadač postane heroj, ili odlični Brazilac Evanilson, na scenu je stupio 21-godišnji Konseisao. Momak koji ove sezone igra u Portu na pozajmici iz Ajaksa u stilu svog oca iz igračkih dana promešao je protivničke defanzivce po krilu i filigranski preciznim udarcem sa desetak metara matirao Zelenorćanina na golu domaćih Bruna Varelu. (Gol pogledajte OVDE)

Konseisao je prošao mlađe kategorije Porta, a onda je prodat leta 2022. u Amsterdam za obeštećenje od 5.000.000 evra. Kako nije ostavio dubok trag u holandskoj prestonici, vratio se u domovinu, u klub je po svemu sudeći zapisan u porodičnim genima.

U poslednjih desetak minuta šansu je dobio i Marko Grujić, čime je Konseisao stariji očvrsnuo međuprostor između odbrane i sredine terene u finišu meča.

Porto sada ima identičan broj bodova kao i Benfika, a tri manje od Sportinga, s tim da lisabonski rivali u nedelju (21.30) igraju međusobni meč.na Lužu.

PRIMEIRA - 11. KOLO

Petak

Estoril - Kasa Pija 4:0 (2:0)

/Markes 1, Gitan 24, Gomes 69, Kasijano 90/

Subota

Portimonense - Šaves 2:1

/Varela 14, Kariljo 39 - Bernardo Sousa 87/

Estrela Amadora - Moreirense 0:1

/Andre Luis 90+1/

Vizela - Famalikao 0:0

Gimarais - Porto 1:2

/Andre Silva 17 - Zaidu 39, Konseisao 59/

Nedelja

16.30: (2,05) Žil Visente (3,45) Rio Ave (3,60)

16.30: (2,05) Boavista (3,45) Farense (3,60)

19.00: (6,00) Aruka (4,10) Braga (1,55)

21.30: (2,30) Benfika (3,45) Sporting (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PortoVitorija GimaraešPortugal 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara